Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dwa pokolenia pierwszy raz w Chorwacji.

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Agiska
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agiska » 28.06.2015 19:03

Witam :)
Od kilku dni wertuję forum w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie - w którym miejscu w Chorwacji spędzić tegoroczny urlop? Jest tu tyle informacji, że zamiast usystematyzowania wiedzy mam w głowie tylko większy bałagan :) Dlatego już nawet nie proszę a BŁAGAM o pomoc, bo zwoje mi się gotują. Wasze doświadczenie jest dla mnie w tej chwili bezcenne.
Chciałabym zabrać do Chorwacji rodziców (oboje 45 lat), którzy nigdy nie byli na wczasach zagranicą. Zależy mi na miejscu które będzie dobrą bazą wypadową do wodospadów Krka oraz jezior Plitvickich. Mieście w którym będzie można pozwiedzać/poplażować się/zabawić. Docenimy wybór knajpek oraz (zwłaszcza ja ;) ) miejsc w których można potańczyć. Nie jestem fanką wylegiwania się na plaży jednak mama doceni promienie Chorwackiego słońca. Więc pół urlopu chcielibyśmy spędzić na plażingu a pół na zwiedzaniu. Wyjeżdżamy 8 sierpnia.
Nie wiem czy istnieje lokalizacja która zawiera wszystkie moje 'wymagania' ale docenię wszystkie sugestie i wskazówki.
Miłego dnia!
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 28.06.2015 19:13

Agiska napisał(a): ale docenię wszystkie sugestie i wskazówki.

Ależ to forum zawiera wszystkie informacje jakich szukasz.
Poczytaj i doceń, że komuś się chciało to pisać. :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.06.2015 19:17

Fajne zdjęcie ;)

Może poproś "staruszków" to coś wymyślą...
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 28.06.2015 19:32

Zależy mi na miejscu które będzie dobrą bazą wypadową do wodospadów Krka oraz jezior Plitvickich

Jedno miejsce w drodze do celu np. Plitvice, a wodospady Krka przy powrocie.

A wybór miejscówki.... :roll: ...może Gradac sporo się tam dzieje,knajpki są potańczyć chyba też jest gdzie.
Do Dubrovnika zostaje 100km,na wodospady Kravica też rzut beretam,do Mostaru można zawitać.
Opcji jest wiele.

TU można trochę poczytać
Gradac i okolice

Pozdrawiam
wtopek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtopek » 28.06.2015 19:51

Agiska napisał(a):Witam :)
Od kilku dni wertuję forum w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie - w którym miejscu w Chorwacji spędzić tegoroczny urlop? Jest tu tyle informacji, że zamiast usystematyzowania wiedzy mam w głowie tylko większy bałagan :) Dlatego już nawet nie proszę a BŁAGAM o pomoc, bo zwoje mi się gotują. Wasze doświadczenie jest dla mnie w tej chwili bezcenne.
Chciałabym zabrać do Chorwacji rodziców (oboje 45 lat), którzy nigdy nie byli na wczasach zagranicą. Zależy mi na miejscu które będzie dobrą bazą wypadową do wodospadów Krka oraz jezior Plitvickich. Mieście w którym będzie można pozwiedzać/poplażować się/zabawić. Docenimy wybór knajpek oraz (zwłaszcza ja ;) ) miejsc w których można potańczyć. Nie jestem fanką wylegiwania się na plaży jednak mama doceni promienie Chorwackiego słońca. Więc pół urlopu chcielibyśmy spędzić na plażingu a pół na zwiedzaniu. Wyjeżdżamy 8 sierpnia.
Nie wiem czy istnieje lokalizacja która zawiera wszystkie moje 'wymagania' ale docenię wszystkie sugestie i wskazówki.
Miłego dnia!

tak aby uściślić...ty zabierasz rodziców czy oni ciebie? kto jet kierowcą i sponsorem?
Agiska
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agiska » 28.06.2015 20:01

@anakin - spędziłam na tym forum wiele godzin. Mimo to nazwy miejscowości wciąż brzmią dla mnie kosmicznie, plączą się i nie mogę zdecydować się na jedno miejsce.

Wiem,że dla Was Cromaniaków jest to oczywiste jednak ja czuję się bardzo zagubiona w tym całkowicie nowym dla mnie temacie. I nie jest to pójście na skróty. Doceniam Waszą wiedzę stąd moja obecność tutaj. Łatwiej jest wybrać z kilku/kilkunastu miast które ktoś zasugeruje bo napisałam czego szukam w danej miejscowości niż szukanie po omacku wśród tysięcy postów dla osoby która jest kompletnym laikiem.

@ołowiany- dziękuję ślicznie :)
Rodzice mimo młodego wieku są mocno nieinternetowi i sprawy organizacyjne zdecydowanie muszę załatwić ja :)

@Rafał78 - nieoceniona pomoc! nie spodziewałam się tak szybkiej reakcji :) Dziękuję

@wtopek - najprościej byłoby napisać - jedziemy razem :) czuję dużą potrzebę odwdzięczyć się rodzicom za ich wsparcie w minionym roku, a wiem,że sami nie ruszyliby się za granice (a mama na pewno nie wsiadłaby do samolotu :) ) . Za kierownicą będziemy się zmieniać, płacę za siebie ale wiadomo jak jest z rodzicami :) Organizacyjnie wszystko leży po mojej stronie. Rodzice są jeszcze bardziej zieloni niż ja (choć czy to możliwe w tym temacie?! ;P)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 28.06.2015 20:10

Agiska napisał(a):@anakin - spędziłam na tym forum wiele godzin. Mimo to nazwy miejscowości wciąż brzmią dla mnie kosmicznie, plączą się i nie mogę zdecydować się na jedno miejsce.

Primošten.
wtopek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtopek » 28.06.2015 20:19

chcesz się wybrać w szczycie szczytów sezonu i do miejsca raczej imprezowego skoro piszesz o knajpkach i tańcach, nastaw się więc na kłębiące się tłumy i ceny z kosmosu

nie pomyśl, że chcę ci ustawiać wyjazd, ale moim zdaniem kup rodzicom fajną wycieczkę przez bp np. we wrześniu w jakieś sympatyczne miejsce i niech się tam rządzą po swojemu, taka druga podróż poślubna ;) zresztą bardzo rzadko zdarza się, że dwa pokolenia nadają na takich samych falach i czują te same klimaty, raz ta jechaliśmy z moimi rodzicami do BG, ale oni mieli tam swoje towarzystwo, a my swoje, więc spotykaliśmy się tylko okazjonalnie i każdy spędzał wakacje w swoim ulubionym trybie
Ostatnio edytowano 28.06.2015 20:26 przez wtopek, łącznie edytowano 1 raz
Agiska
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agiska » 28.06.2015 20:24

Niestety mama już dawno musiała w pracy podać termin urlopu i nie możemy tu nic zmienić.
Zapowiedzieli,że beze mnie się nie ruszą poza znane sobie terytorium Polski :)
Jedziemy we 4 - rodzice i ja z chłopakiem, więc jeśli będziemy mieli ochotę spędzać czas inaczej i oddzielnie (a na pewno przyjdzie taki moment :) ) to po prostu się rozdzielimy. Muszą czuć jednak moje wsparcie a i tata na pewno chętnie porwie gdzieś mamę do tańca. Ja nie piję alkoholu więc knajpek z kolorowymi drinkami będą szukać dla nich :) I mam to szczęście, że bardzo dobrze się dogadujemy na większości płaszczyzn :)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 28.06.2015 20:26

Jak radził Rafał, Plitvickie najlepiej załatwić po drodze. Zatrzymać się w tej okolicy na nocleg i przeznaczyć na nie przynajmniej kilka godzin, na spokojnie.
Jeśli będziecie w Plitvickich, wodospady Krka sugerowałabym sobie odpuścić. Raczej Plitvickich nie przebiją, po co dublować te same wrażenia.
Rafał wspominał o Gradacu, co nie jest złym pomysłem, bo widoki tej okolicy na pewno rodziców zachwycą, a w Gradacu zarówno knajpki jak i miejsca gdzie Ty potańczysz się znajdą. Do zwiedzenia też sporo w okolicy będzie.
Jedyny problem to ten, że jedziecie w szczycie sezonu i w Gradacu na plaży będzie człowiek na człowieku. Jeśli lubicie spacery, sugerowałabym znalezienie kwatery (jeśli to w ogóle jeszcze możliwe na ten termin) gdzieś przy końcu sąsiedniego Bristu (Litnoga?), z którego do Gradaca prowadzi nadmorska promenada. Będziecie mieli dwa a nawet więcej w jednym: w miarę spokój na miejscu, knajpy i imprezownie w zasięgu dłuższego spaceru, dobrą bazę wypadową do zwiedzania (jak już Rafał wymienił: Dubrovnik, Mostar, Pocitelj, wodospady Kravica, Ston z murami, jakiś fishpicnic na Korculę, Peljesac lub ewentualnie Hvar, coś w kierunku pn jak np. Omiš). Do tego bajeczne widoki - na pierwszy raz super.
Oczywiście jeśli zdołacie tam jeszcze znaleźć w necie jakąś kwaterę, bo w ciemno w tym terminie nie radzę...

Primošten, jak sugeruje anakin, też jest fajną propozycją i spełniałby Wasze kryteria doskonale (zwłaszcza bliskość wodospadów Krka i innych miejsc wartych odwiedzenia, od Szybenika, przez Trogir do Splitu, ewentualnie fishpicnic standardowo na Kornati). Widoki też ładne, choć nie tak spektakularne jak pod Biokovem. Tłok oczywiście w sezonie spory.

To bardzo miłe, że chcesz spędzić wakacje z rodzicami. Myślę, że ich to będzie cieszyć. Nawet jeśli na miejscu będziecie spędzać czas inaczej, oddzielnie, to wspólne przeżywanie i dzielenie się pewnymi wrażeniami jest niezastąpione.
wtopek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtopek » 28.06.2015 20:27

Agiska napisał(a):Niestety mama już dawno musiała w pracy podać termin urlopu i nie możemy tu nic zmienić.
Zapowiedzieli,że beze mnie się nie ruszą poza znane sobie terytorium Polski :)
Jedziemy we 4 - rodzice i ja z chłopakiem, więc jeśli będziemy mieli ochotę spędzać czas inaczej i oddzielnie (a na pewno przyjdzie taki moment :) ) to po prostu się rozdzielimy. Muszą czuć jednak moje wsparcie a i tata na pewno chętnie porwie gdzieś mamę do tańca. Ja nie piję alkoholu więc knajpek z kolorowymi drinkami będą szukać dla nich :) I mam to szczęście, że bardzo dobrze się dogadujemy na większości płaszczyzn :)

to mimo wszystko szukajcie dwóch oddzielnych kwater ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.06.2015 20:28

Mikromir dobrze radzi.
magg5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magg5 » 28.06.2015 20:54

Ja także poleciłabym Primošten, ewentualnie Biograd na Moru (dla mnie jest tam zbyt "kurortowo", ale myślę, że jest tam gdzie potańczyć). Ja uwielbiam Pakostane, ale dla Ciebie mogłoby być tam zbyt kameralnie :).
Dość blisko do wodospadów Krka oraz Jezior Plitvickich, w jednej i drugiej miejscowości sporo knajpek. Można skoczyć do Zadaru, Szybenika, generalnie jest co zwiedzać. No i blisko Kornati :hearts:
Ja też byłam z rodzicami w Chorwacji, nawet kilka razy :)
A co do kolorowych drinków... jadąc do Chorwacji też na nie liczyłam i nigdy nie znalazłam :) może nie trafiłam do odpowiedniej knajpy :D
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 28.06.2015 21:08

Aha, zapomniałabym. Jako że 8 sierpnia wypada w sobotę, proponuję zapoznanie się z tym nieustannie aktualnym wątkiem:
korki-po-drodze-nad-adriatyk-i-jak-ich-uniknac-t17802.html
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 29.06.2015 12:35

Witaj.
Podam dwie: Vodice, Brodarica.
(i tak będzie problem z wyborem :wink: )

Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone