Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dwa kroki do raju, czyli....Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
viltob08
Cromaniak
Dwa kroki do raju, czyli....Grecja

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 22.07.2014 09:51

Witam wszystkich, którzy chcieliby poznać nasze spojrzenie na Grecję, jakże w tym roku modną wśród Cromaniaków :oczko_usmiech:

Podobnie jak i u innych miało być co innego, a wyszło to, co wyszło, czyli Grecja :-) U nas miał to być Peljesac ukochany, ale jakoś negocjacje cenowe nas zatrzymały i w marcu okazało się, że jeszcze nic nie mamy. Znajomi pochwalili się, że jadą do Grecji, więc może my też.... :roll: Więc w sumie czemu nie...
22 lata temu nas do tego zacnego kraju nie wpuścili ( za mało kasy na dzień pobytu :oczko_usmiech: ), więc może teraz wreszcie nadszedł ten czas...?

Postanowiliśmy poszukać kwater tam, gdzie mieli je wynajęte nasi znajomi ( trochę na zasadzie, jak się nie uda, to nie jedziemy :wink: ). Los był chyba jednak przychylny i przez booking.com załatwiliśmy noclegi dokładnie w miejscach zarezerwowanych przez naszych przyjaciół :D .
Pozostało zbierać kasę :wink: , planować zakupy i czekać...

Przy jakiejś okazji wspomnieliśmy o jechaniu jednym samochodem i jakoś tak od słowa doszło do czynu :oczko_usmiech:
Skontaktowaliśmy się z polecanym na forum Panem Tomaszem z Czechowic Dziedzic z firmy Q-Trans. Klepnęliśmy samochodzik i muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę!!!! Samochód z 2012 roku, 9-osobowy, z pełnym ubezpieczeniem, klimą, tempomatem i różnymi innymi :wink: Na bramkach skanery sczytywały go jako samochód osobowy, a palił 8l/100km, zatem przyoszczędziliśmy :oczko_usmiech:

Wyjazd zaplanowany na 30.06.2014. Plan:

- nocleg w Novym Sadzie, Serbia
- nocleg w Skopje, Macedonia + zwiedzanie Kanionu Matka
- 3 noclegi w Ohrydzie + Sv.Stefan
- 7 noclegów w Rizie ( Epir), Grecja
- nocleg powrotny w Belgradzie

Jeśli ktoś zainteresowany, to zapraszam :papa: :D
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 22.07.2014 09:54

Pierwsza! Oczywiście zostanę na dłużej :D
Pozdrawiam
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 22.07.2014 11:31

29.06 wieczorem odbieramy samochód od Pana Tomka i pakujemy :oczko_usmiech: najważniejsze bagaże. Rankiem mamy dołożyć to, czego nie zapakowaliśmy wieczorem :wink:

Poranek budzi nas deszczem i zimnem :evil: Szybko dorzucamy resztę bagażu, lodówkę i w ulewie pakujemy się do autka
Obrazek

Wyjeżdżamy około godziny 10.30

Niektórzy znajdują sobie zajęcie
Obrazek

Jedziemy trasą: Żory-Zilina-Bratysława-Budapeszt-Szeged-Novi Sad

https://goo.gl/maps/ZRwXk

Po drodze kupujemy winietę słowacką, koszt 14 EU(naklejana na szybę). Tutaj gdzieś wreszcie się przejaśnia i przestaje padać deszcz, ale na horyzoncie cały czas jest tak:

Obrazek

Docieramy na węgry i tu na pierwszej stacji kupujemy winietę węgierską, ale ponieważ płaciliśmy kartą, to cena w złotówkach :wink: : 64,51pln Tę winietę ma się na papierku :mrgreen:, widocznie w jakiś sposób jest sczytywana przez ichsze urządzenia :roll:

Docieramy do granicy w Szeged, a ponieważ to poniedziałek, to nie ma żadnych korków i bezproblemowo przekraczamy granicę. Wbijają nam pieczątki do paszportów i wjeżdżamy do Serbii :papa:

Pogoda cały czas "pod psem", zimno i te chmury...

Do miejsca noclegu docieramy koło godziny 20.00. Noclegi znalezione na boking.com. Przyjemnie, blisko centrum, parking zamknięty. Wieczorem zostaliśmy poczęstowani piwem, winem lub kawą i sokiem do wyboru, a rano zjedliśmy obfite śniadanie.

Po szybkiej kolacji postanowiliśmy się przejść do centrum Novego Sadu. Spacerkiem 10-15min.
Obrazek
Obrazek
Na klimatycznej starówce zjedliśmy lody (mimo temp.13 stop.) i udaliśmy się na spanko, rano trzeba wstać :-)

Miejsce polecam, bo w przyzwoitej cenie, ze śniadaniem i blisko do wyjazdu na autostradę. Trochę może przeszkadzać ruch uliczny, ale dla nas nie był aż tak uciążliwy. Kwatera wyposażona we wszystko co trzeba oraz w wi-fi :wink:
Ostatnio edytowano 22.07.2014 11:37 przez viltob08, łącznie edytowano 1 raz
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 22.07.2014 11:34

Drugaaaa :D
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 22.07.2014 11:39

agata26061 napisał(a):Pierwsza! Oczywiście zostanę na dłużej :D
Pozdrawiam

Witam serdeecznie :papa:

Anai napisał(a):Drugaaaa :D

Zapraszam :papa:
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 22.07.2014 11:45

:) widzę, że faktycznie Grecja i Macedonia na topie wśród Cromaniaków, się dzieje :D

z przyjemnością prześledzę pierwszą część innymi oczami a grecką na przyszłość:)
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 22.07.2014 11:48

Kolejna relacja z Grecji, czas chyba ruszyć ze swoją :hut:
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 22.07.2014 11:55

Ooooooo!! Do Grecji Was zawialo! :)
Jestem z Wami :mrgreen:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 22.07.2014 12:11

Witam.
Skoro Grecja to i ja muszę sobie tutaj przysiąść i poczytać i pooglądać ... :D
Fajnie, że aż tyle relacji jest z tegorocznej Grecji ... zapewne jak wszyscy skończą pisać to wtedy ja dopiero zacznę ... muszę odpocząć po urlopie ... :lol:
Pozdrawiam.
Roland90
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roland90 » 22.07.2014 13:44

I ja się przysiadam , trochę pytań o ten samochód na ile oceniasz bagażnik w tym samochodzie przy zabraniu powiedzmy 9 osób , pytam bo może faktycznie jest to metoda na wyjazd większą grupą. Tylko zastanawiam się czy faktycznie bagaż dla 9-osób się pomieści. Czy lepiej w 6 i na tyle siedzenie bagaż a do bagażnika lodówki i jedzenie na wyjazd i pobyt na miejscu.
Pozdrawiam
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 22.07.2014 13:47

Również się dosiadam :) Mąż mnie gnębi o Grecję na przyszły rok. Może ta relacja mnie przekona ;)
poti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) poti » 22.07.2014 13:55

Chętnie będę tu zaglądać.
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 22.07.2014 14:28

ArliJ napisał(a)::) widzę, że faktycznie Grecja i Macedonia na topie wśród Cromaniaków, się dzieje :D

z przyjemnością prześledzę pierwszą część innymi oczami a grecką na przyszłość:)

Też doszłam do tego wniosku jakiś czas temu :oczko_usmiech: Twoją relację też podglądam :oczko_usmiech:

kataryniarz napisał(a):Kolejna relacja z Grecji, czas chyba ruszyć ze swoją :hut:

Chętnie poczytam... :papa:

Basiulinek napisał(a):Ooooooo!! Do Grecji Was zawialo! :)
Jestem z Wami :mrgreen:

Witaj Basiu :smo:

kmichal napisał(a):Witam.
Skoro Grecja to i ja muszę sobie tutaj przysiąść i poczytać i pooglądać ... :D
Fajnie, że aż tyle relacji jest z tegorocznej Grecji ... zapewne jak wszyscy skończą pisać to wtedy ja dopiero zacznę ... muszę odpocząć po urlopie ... :lol:
Pozdrawiam.

Zatem chyba wszyscy czekamy :wink:

Eunike1984 napisał(a):Również się dosiadam :) Mąż mnie gnębi o Grecję na przyszły rok. Może ta relacja mnie przekona ;)

Też miałam obawy (zwłaszcza o długość drogi), ale jak widzisz uległam :wink: i nie żałuję...

poti napisał(a):Chętnie będę tu zaglądać.

Zapraszam :papa:

Roland90 napisał(a):I ja się przysiadam , trochę pytań o ten samochód na ile oceniasz bagażnik w tym samochodzie przy zabraniu powiedzmy 9 osób , pytam bo może faktycznie jest to metoda na wyjazd większą grupą. Tylko zastanawiam się czy faktycznie bagaż dla 9-osób się pomieści. Czy lepiej w 6 i na tyle siedzenie bagaż a do bagażnika lodówki i jedzenie na wyjazd i pobyt na miejscu.
Pozdrawiam

Bagażnik jest na prawdę duży. Spokojnie zmieściło się : 8 walizek :-), deska, koszyki, lodówka,koszyk z żarełkiem typu mleko i zupki chińskie, jakieś inne duperele i nic nie wystawało ponad siedzenia.
Zawsze można podczepić siatkę odgradzającą, ale takowej tutaj nie było, można zrobić sobie wydatek i ewentualnie dokupić . My nie mieliśmy takiej potrzeby, a pierdół przy 4 dzieciaków jest z pewnością sporo :mrgreen:
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 22.07.2014 15:11

viltob08 napisał(a):
Eunike1984 napisał(a):Również się dosiadam :) Mąż mnie gnębi o Grecję na przyszły rok. Może ta relacja mnie przekona ;)

Też miałam obawy (zwłaszcza o długość drogi), ale jak widzisz uległam :wink: i nie żałuję...

Mnie rowniez gnebia i to nie tylko maz... ;)
I mam takie same obawy jak Ty Violu. Te kilomeeeeeetryyyy.... ;)
Moze mnie rowniez przekonasz? :smo:
Licze na to skrycie..... ;)
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 22.07.2014 15:23

Basiulinek napisał(a):
viltob08 napisał(a):

Mnie rowniez gnebia i to nie tylko maz... ;)
I mam takie same obawy jak Ty Violu. Te kilomeeeeeetryyyy.... ;)
Moze mnie rowniez przekonasz? :smo:
Licze na to skrycie..... ;)

Mnie przekonały noclegi po drodze, ale nie dla samego spania, tylko dla zwiedzania, oglądania miejsc magicznych, które polecał m.in. Makłowicz :-), ale o tym w późniejszej relacji :oczko_usmiech:
Następna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα