Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dugi Otok z 2 letnim dzieckiem.

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jaszko123
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaszko123 » 23.03.2021 12:35

Cześć wszystkim!
Jestem tutaj nowy i na wstępie zaznaczę, że czytałem wszystkie dyskusje na temat Dugiego Otoku ale nie były jakieś satysfakcjonujące.
W planach mam tripa 11 dniowego w tym 6 dni własnie na Dugim.
Nocleg już zaklepany w dobrych pieniądzach. Pytania:
1. Jak wygląda tam ruch turystyczny w połowie sierpnia? Rozłożę się w jakieś dzikiej zatoczce bez tłumów?
2. Jak wyglądają restauracje? Jest w czym wybierać?
3. Jakieś choć drobne atrakcje dla malucha? Nie przepadamy za tłumami a z atrakcjami wiążą się tłumy lecz może coś jest? :D

Może ktoś już spędził tam trochę czasu z maluchem i podzieli się opinią?
ŁukaszCiupa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ŁukaszCiupa » 23.03.2021 13:43

Spędziłem tam chyba jeden z lepszych urlopów a było to w 2014 roku. Miejscowość Bożava. Tyle że byliśmy w hotelu 3 gwiazdkowym, z małym basenem, ale bardzo dobrym żarciem. W tej miejscowości plaży dla małych dzieci niestety nie ma. Myśmy mieli platformę betonową z drabinką od razu w głęboką wodę tuż przy hotelu, ale dostępną dla wszystkich, nawet ludzi spoza hotelu. Zatem dla dwulatka lipa. Basen też za głęboki był na takiego małego szkraba. Natomiast bardzo blisko od Bożavy znajduje się słynna piaszczysta plaża Sakarun z prawdziwie turkusową, ciepłą i krystalicznie czystą wodą oraz płytką daleko od brzegu zatem w sam raz dla dzieci. Wtedy infrastruktura przy plaży była praktycznie żadna. W zasadzie dzika plaża. Nie wiem jak teraz. Dla szukających aktywnego wypoczynku, jest co robić, ale pytałeś o małe dziecko więc ja mogę tylko tę plażę z czystym sercem polecić. Wszystkie miejscowości na tej wyspie są malutkie. Największe miasteczko leży na jej południowym krańcu, nazywa się Sali. W Bożavie to chyba nawet nie było placu zabaw obok hotelu...W samym miasteczku również. Ale z racji tego, że wyspa leży trochę jednak na uboczu, to (przynajmniej wtedy) nie była zbyt mocno odwiedzana przez turystów. Jeśli już to raczej pieszych przypływających promami na jednodniowe wycieczki. Urlop miałem tam w drugiej połowie sierpnia.
Jaszko123
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaszko123 » 23.03.2021 16:00

Dzięki za informacje! Nocleg mam w miejscowości Savar, ze względu na środek wyspy aby w dwie strony było blisko. Jedziemy też autem więc zwiedzanie tych plaż nie jest też problemem. Oglądałem na google maps jakieś dzieki plaże wydaje się być tego tam sporo więc może się coś znajdzie. Słyszałem, że śmiało można powiedzieć, że najlepsze widoki i krystalicznie czysta woda własnie tam.
Dzieki!
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.03.2021 19:27

Cześć.
Byliśmy na Dugim Otoku 3 lata temu, w drugiej połowie lipca. Mało turystyczna wyspa, dlatego ją wybraliśmy 8) A w tym roku tym bardziej powinno być pusto :)

Nie spędzaliśmy wakacji z maluchem ;), ale mogę odpowiedzieć na pierwsze dwa pytania :)

Puste zatoczki na pewno znajdziesz. Polecam okolice miejscowości Veli Rat i Dragove (obok schronu dla statków).

Restauracje skupiają się w większych miejscowościach - najwięcej jest ich w Sali. Polecam konobę Regula w Žmanie.

Zapraszam też do lektury mojej relacji :oczko_usmiech::
maslinka-na-long-island-t54463.html

Pozdrawiam.
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 23.03.2021 19:38

Tak,potwierdzam, Dugi Otok to świetne i spokojne miejsce. My również bez malucha, ale mam nadzieję że i z dzieciątkiem będziecie zadowoleni.
Może u nas na blogu znajdziecie jeszcze jakieś ciekawe informacje :papa:

https://nastrojewpodrozy.pl/dugi-otok-w ... bez-tlumow
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.03.2021 22:58

Jaszko123 napisał(a):Cześć wszystkim!
Jestem tutaj nowy i na wstępie zaznaczę, że czytałem wszystkie dyskusje na temat Dugiego Otoku ale nie były jakieś satysfakcjonujące.
W planach mam tripa 11 dniowego w tym 6 dni własnie na Dugim.
Nocleg już zaklepany w dobrych pieniądzach. Pytania:
1. Jak wygląda tam ruch turystyczny w połowie sierpnia? Rozłożę się w jakieś dzikiej zatoczce bez tłumów?
2. Jak wyglądają restauracje? Jest w czym wybierać?
3. Jakieś choć drobne atrakcje dla malucha? Nie przepadamy za tłumami a z atrakcjami wiążą się tłumy lecz może coś jest? :D

Cześć :papa:
dugi-otok-garsc-informacji-dla-wyjezdzajacych-t50761.html
Jaszko123
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaszko123 » 24.03.2021 09:56

Dzięki wielkie za masę informacji na temat wyspy. Widoki jak na Karaibach :D
Dzięki wam jestem przekonany, że jest to dobry wybór. Pozostaje znaleźć jeszcze jakieś miejsce na 3-4 dni przed wyjazdem na wyspę.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone