napisał(a) ŁukaszCiupa » 23.03.2021 13:43
Spędziłem tam chyba jeden z lepszych urlopów a było to w 2014 roku. Miejscowość Bożava. Tyle że byliśmy w hotelu 3 gwiazdkowym, z małym basenem, ale bardzo dobrym żarciem. W tej miejscowości plaży dla małych dzieci niestety nie ma. Myśmy mieli platformę betonową z drabinką od razu w głęboką wodę tuż przy hotelu, ale dostępną dla wszystkich, nawet ludzi spoza hotelu. Zatem dla dwulatka lipa. Basen też za głęboki był na takiego małego szkraba. Natomiast bardzo blisko od Bożavy znajduje się słynna piaszczysta plaża Sakarun z prawdziwie turkusową, ciepłą i krystalicznie czystą wodą oraz płytką daleko od brzegu zatem w sam raz dla dzieci. Wtedy infrastruktura przy plaży była praktycznie żadna. W zasadzie dzika plaża. Nie wiem jak teraz. Dla szukających aktywnego wypoczynku, jest co robić, ale pytałeś o małe dziecko więc ja mogę tylko tę plażę z czystym sercem polecić. Wszystkie miejscowości na tej wyspie są malutkie. Największe miasteczko leży na jej południowym krańcu, nazywa się Sali. W Bożavie to chyba nawet nie było placu zabaw obok hotelu...W samym miasteczku również. Ale z racji tego, że wyspa leży trochę jednak na uboczu, to (przynajmniej wtedy) nie była zbyt mocno odwiedzana przez turystów. Jeśli już to raczej pieszych przypływających promami na jednodniowe wycieczki. Urlop miałem tam w drugiej połowie sierpnia.