a tak wogóle mam parę pomysłów....ale mimo że non stop czytam tu i tam cięzko mi to wszystko ogarnąć

moje typy....
Tucepi
Baska Voda
Brela
Podgora lub
Duce.....
raczej odpadł Split i Makarska....
.:Kasia:. napisał(a):czytałam..... kurka zachęca mnie plaża ponoć piasczysta
a tak wogóle mam parę pomysłów....ale mimo że non stop czytam tu i tam cięzko mi to wszystko ogarnąć![]()
moje typy.... Tucepi, Baska Voda, Brela, Podgora lub Duce.....
raczej odpadł Split i Makarska....
lpk napisał(a):Po tygodniu wylądowaliśmy na pograniczu Dugi Rat / Duce - gorsze zejście do plaży (przez schody i Jadranską Magistralę) i zimniejsza woda (za sprawą rzeki jak mniemam), ale za to blisko samochodem do Omisia (7 minut) i Splitu (25 minut). Nie polecam piaskowych plaż w okolicach Duce - Omis: to nie piasek, tylko drobno "zmielona" skała, która oblepia wszystko, co mokre i brudzi ręczniki. W dodatku z powodu koloru bardzo gorąca na słońcu. Aha - trochę gorsze też w porównaniu do Tucepi jest usytuowanie względem słońca: jest od samego rana do wczesnego popołudnia, a w Tucepi (na plaży) od wczesnego przedpołudnia do wieczora
Popiel napisał(a):.:Kasia:. Marcinhaki Czytaliście posty wyżej?
Darujcie sobie naprawdę Duce.
Jeżeli tak bardzo chcecie być w pobliżu Omisia to szukajcie kwatery od drugiej strony, tzn. w kierunku Makarskiej.
Parę kilometrów w drugą stronę i będzie już lepiej![]()
TEN temat ułatwi Wam spędzić kilka chwil na statku i poznać troszkę wyspy.
TU zobaczycie kilka fotek z raftingu organizowanego z Omisia, a TU można sobie też o tym poczytać. Jest więcej o tym na forum. Małe dzieci to nie przeszkoda. Warto, Ja skorzystałem.
Na większość pytań znajdziecie już gotowe odpowiedzi, lub można zawsze dopytać w odpowiednim temacie.JacYamaha napisał(a):droga jest bardzo ruchliwa. Tak w dzień jak i w nocy (hałas).
Wasza decyzja.
Pozdrav
renatalato napisał(a):A Ja uważam że warto i moim zdaniem jeżeli mieszka się nad samym morzem i blisko Omisza to jest super, opisałam to w swojej relacji.
mauri_b napisał(a):Witam. Byłem z grupą znajomych w Duce w sierpniu 2008 przez 2 tygodnie. Mieliśmy kwaterę dokładnie na przeciwko Turist Biro, przed kościołem, który okazał się zmorą. Dzwony biły tak głośno, że w niedziele nie dało się spać. Poza tym bardzo wcześnie rano podjeżdżała śmieciara - robiła straszny raban. Co do drogi, nie ma problemu, żeby przejść na drugą stronę.
Plaża - jest niby piaszczysta, ale tak zasyfiona kipami, że jak to pierwszy raz zobaczyłem, to się przeraziłem - polska plaża w Karwi czy Dębkach wydała mi się rajem na ziemiByłem pierwszy raz w Chorwacji, ale sądzę, że w tym roku wybiorę jakieś spokojniejsze miejsce z dala od trasy przelotowej. No i jeszcze jedno: bardzo przydała się bliskość Splitu, gdzie kilkakrotnie zawitałem w szpitalu z moim synkiem, który załapał jakiegoś wirusa i przez drugi tydzień zrobił się z niego cień człowieka. Mimo wszystko całą rodziną miło wspominamy wyjazd do Chorwacji.
onlys napisał(a):Temat krąży w okolicach Omisa.....ja polecam osiedle (miejscowość...?) Nemira - ok 2km na południe od Omisa.Wszystkie apartamenty,a jest ich tam sporo mają widok na Adriatyk.jadranka znajduje się powyżej tego osiedla i nie dochodza z niej jakiekolwiek drażniące odgłosy cywilizacji....Jest kilka restauracji,parę miejsc zakupu "domace wino",sklep spożywczy "u Oscara" (też jest domowe wino i rakija..).My po 2 dniach sporych zakupów wina uzyskaliśmy znaczący rabat na ten trunek....A do Omisa można sobie skoczyć na nózkach (żeby nie stać w korku..) na wycieczkę czy zakupy...