Witajcie
Wtrącę się, bo byłem akurat w Duce, jeden tydzień, na początku lipca 2008r. i mam kilka spostrzeżeń.
Potwierdzam - plaża jest piaszczysta, a co za tym idzie, oblepia mokre ręczniki, nogi itp. Ale sprawdziłem, że dokładnie tak samo jest na plażach w Egipcie, Grecji, Bułgarii i w Polsce. Na plażach kamienistych i z grubego żwiru, kamienie są za ciężkie i nie chcą się lepić do ręczników i nóg....
Potwierdzam - spadek jest tak łagodny, że dzieci mogą bezpiecznie się pluskać, 10-15 m od brzegu jest po pas wody, a bywają zatoczki 50m - po kolana wody.
Zaprzeczam - na przejście Jadranki z apartamentu na plażę, nie trzeba czekać 5 minut. Ruch jest spory, ale 30-60 sekund oczekiwania to max. Zresztą wiele osób wyraża niespójne opinie pisząc, że na przejście trzeba czekać 5 minut i jest korek do Omisia. Albo jest korek, czyli auta stoją, lub poruszają się w ślimaczym tempie, a co za tym idzie, z przejściem nie ma problemu, albo jest wysokie natężenie ruchu, czyli pojazdów jest dużo i się szybko poruszają - i wtedy jest problem z przejściem. Jedno wyklucza drugie. A w czasie kiedy ja byłem (może miałem szczęście ?), na plażę chodziliśmy prawie każdego dnia, z dwójką dzieci i nie było problemów.
Zaprzeczam - jakoby woda była zimna. Od ujścia Cetiny do Duce jest spora odległość, woda zdąży się wymieszać. Wystarczy spróbować - jak słona to morska.
A moja relacja z podróży i wiele szczegółów o okolicy Omisa, jest tu :
forum/viewtopic.php?t=20195&postdays=0&postorder=asc&start=0
"Jak Bozia da" to w tym roku znów jedziemy do Chorwacji, ale na dwa tygodnie, na pewno Dalmacja, myślę o tygodniu w Primosten i tygodniu na Plejsac, ale znów będziemy szukali piaszczystych plaż z łagodnym spadkiem.
pozdrawiam wszystkich
[/img]