W tym roku postanowiłam powrócić do cro po kilku latach porzucenia jej na rzecz zwiedzania innych części świata. Długo szukałam miejscowości - zawsze mam z tym ogromny problem ponieważ jest tyle pięknych miejsc, że ciężko się zdecydować. Do tej pory byłam w Tribunj, Pag, Primosten, Pirovac. Szukałam czegoś gdzie jest: choćby niewielka starówka, promenada, jakieś żywe centrum, kościółek itd. - ogólnie mówiąc nie interesują mnie miejscowości typowo turystyczne, gdzie poza apartamentami i plażą nie ma nic. Do tej pory najbardziej urzekło mnie miasteczko Pag. W tym roku padło na Omis. I właśnie o Wasze opinie na temat miasteczka chciałabym zapytać. Czy można je przyrównać do Pagu bądź innych miasteczek które wymieniłam. Może jest większe? bardziej hałaśliwe?
W której części szukać kwatery, aby było z dala od zgiełku, aby wieczorem spacerkiem można było przejść się na starówkę - czyli app max 3 km od starówki. Gdzie są najmniej zaludnione plaże w okolicy. Zazwyczaj nie korzystam z plaż miejskich tylko poszukuję dzikich z odrobiną prywatności. Nocleg na samej starówce odpada, za duży zgiełki, tłok, częsty problem z parkingiem itd. Podzielcie się proszę Waszymi doświadczeniami z pobytu w tym mieście. Będę bardzo wdzięczna za pomoc i podpowiedzi. Czy wszędzie w okolicy Omis jest strome zejście do plaż? Z tego co wyczytałam do tej pory wygląda ma to, że zejścia do plaż z ogromną ilością schodów co mnie niestety zniechęca.