Ja miałem zwiedzając Dubrovnik zaparkować po czytaniu postów właśnie na SRD. Ale zrezygnowałem ze względu na zejście i wejście na górę:-(. W upały powyżej 25C człowiek jest cały mokry i zziajany, miałbym dość. Podjechałem zobaczyłem i dobrze zrobiłem. A koszty wyjazdu lub zjazdu są droższe niż mój parking.
Ja parkowałem za 30KN za cały dzień Vukovarska ulica 20A, Dubrovnik, Trzeba wjechać bokiem koło stolarza jest budka i przed sklepem parking słabo oznaczony. Po 15.00 jak wracałem już nikogo nie było i było za darmo. Potem przejście pieszo cały czas prosto drogą: i za 1km czyli ok. 15min jest się na miejscu idąc po równym i płaskim terenie z widokiem na główne wejście.
Ja byłem z żoną i 6-cio letnią córką. Przejście 3 szlaków turystycznych z mapek zajęło nam 3,5 godziny spacerku. Do tego trzeba doliczyć czas na przerwy typu lody, toaleta, odpoczynek na ławeczce.
Nie zwiedzaliśmy żadnych budowli w środku nich a tylko uliczki, a dzięki uprzejmości kasjera po wejściu na mury w 30 stopniowy upał zobaczyłem co można zobaczyć z nich i zrezygnowałem na korzyść pochodzenia mniejszymi uliczkami a za zaoszczędzone 90kn zapłaciłem parking i jeszcze kupiłem dobre lody dla rodziny:-). Dubrovnik polecam ma swój klimat zwłaszcza od zatoki bo reszta to domy z betonu i kamienia, urocze wąskie uliczki i ciekawe klimatyczne kafejki.