Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dubrownik zwiedzanie

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
belgrano
Globtroter
Re: Jak zwiedzic Dubrownik

Nieprzeczytany postnapisał(a) belgrano » 07.07.2013 15:35

Ja miałem zwiedzając Dubrovnik zaparkować po czytaniu postów właśnie na SRD. Ale zrezygnowałem ze względu na zejście i wejście na górę:-(. W upały powyżej 25C człowiek jest cały mokry i zziajany, miałbym dość. Podjechałem zobaczyłem i dobrze zrobiłem. A koszty wyjazdu lub zjazdu są droższe niż mój parking.

Ja parkowałem za 30KN za cały dzień Vukovarska ulica 20A, Dubrovnik, Trzeba wjechać bokiem koło stolarza jest budka i przed sklepem parking słabo oznaczony. Po 15.00 jak wracałem już nikogo nie było i było za darmo. Potem przejście pieszo cały czas prosto drogą: i za 1km czyli ok. 15min jest się na miejscu idąc po równym i płaskim terenie z widokiem na główne wejście.
Ja byłem z żoną i 6-cio letnią córką. Przejście 3 szlaków turystycznych z mapek zajęło nam 3,5 godziny spacerku. Do tego trzeba doliczyć czas na przerwy typu lody, toaleta, odpoczynek na ławeczce.
Nie zwiedzaliśmy żadnych budowli w środku nich a tylko uliczki, a dzięki uprzejmości kasjera po wejściu na mury w 30 stopniowy upał zobaczyłem co można zobaczyć z nich i zrezygnowałem na korzyść pochodzenia mniejszymi uliczkami a za zaoszczędzone 90kn zapłaciłem parking i jeszcze kupiłem dobre lody dla rodziny:-). Dubrovnik polecam ma swój klimat zwłaszcza od zatoki bo reszta to domy z betonu i kamienia, urocze wąskie uliczki i ciekawe klimatyczne kafejki.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.07.2013 11:21

Wyjeżdżam trzy dni przed planowanym urlopem w Primosten,wyjazd do Mostaru i Dubrownika po jednym dniu na każde miasto,gdzie najlepiej będzie się zakotwiczyć w Mostarze i Dubrowniku,szukać apartamentu czy hotelu na jedną dobę, co lepiej będzie się opłacało :P polecacie coś sprawdzonego :!:
pozdrawiam
janusz0990
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz0990 » 25.07.2013 09:13

A w jakim miejscu znajduje się parking podziemny, jaki jest koszt z jego skorzystania, jak daleko znajduje się od centrum, i jakie inne parkingi możecie polecić? Z góry dziękuje :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.07.2013 09:25

janusz0990 napisał(a):A w jakim miejscu znajduje się parking podziemny, jaki jest koszt z jego skorzystania, jak daleko znajduje się od centrum, i jakie inne parkingi możecie polecić? Z góry dziękuje :D

parkingi-w-dubrovniku-t35553-15.html#p1099602
http://wikimapia.org/21325460/pl/Podzie ... opoziomowy
http://www.dubrovnik-excursion.com/dubr ... mations/23
http://www.tzdubrovnik.hr/eng/planiranj ... fDgPNK2qzk

:papa:
janusz0990
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz0990 » 25.07.2013 15:12

czy trudny jest wyjazd na srd samochodem ? o której godzinie najlepiej się tam wybrać, żeby było miejsce do parkowania? A gdzie można kupić bilety na kolejke ?
:D
Panie Jacku - dziękuje
:)
Ostatnio edytowano 25.07.2013 15:13 przez janusz0990, łącznie edytowano 1 raz
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 25.07.2013 15:16

Na poprzedniej stronie masz link na kolejkę.....
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 25.07.2013 16:45

janusz0990 napisał(a):czy trudny jest wyjazd na srd samochodem ? o której godzinie najlepiej się tam wybrać, żeby było miejsce do parkowania?

film ze zjazdu

nie jest trudno, ale ja mam 1mln km przejechane po różnych drogach (w większości góry, choć nie uważam się dalej za specjalistę); nie wiem jak z Twoim doświadczeniem;

w połowie sierpnia w czwartek tuż po południu było pusto...
Ostatnio edytowano 25.07.2013 16:50 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
janusz0990
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz0990 » 25.07.2013 16:49

dziękuje :papa:
janusz0990
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz0990 » 06.08.2013 10:01

ile kosztuje zwiedzanie murów w dubrowniku ?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.08.2013 10:04

janusz0990 napisał(a):ile kosztuje zwiedzanie murów w dubrowniku ?

http://www.tzdubrovnik.hr/sto_raditi_no ... gC61m0xKjk
Mallkavian
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mallkavian » 20.08.2013 09:05

apropo tego parkingu wilopoziomowego na 700 aut przy Zagrebackiej to ciekawe rzeczy dzieja sie tam około godziny 13. Otóż na parkingu nie ma już wtedy praktycznie żadnego wolnego miejsca a Chorwaci oszukują wyświetlając że na poziomie -4 są i wpuszczają kolejne auta. Potem 50 aut krąży po parkingu nawet przez godzinę polując na wyjeżdżającego (których jest mało bo mało kto kończy o tej porze zwiedzanie!) i robi się cyrk! w końcu przestałem jeździć w kółko i po 40 min zacząłem dybać na ludzi na klatce schodowej i umówiłem się na miejsce po kimś uprzejmym.

zwiedziliśmy miasto szybciutko w jakieś 4-5 h (wjazd i zjazd kolejką na SRD (94 HRK za osobę dorosłą) + objad na starówce i obowiązkowo mury (90 HRK za dorosłego)) kiedy wróciliśmy na parking o 17 znowu cyrk! tym razem miejsc dużo ale w kolejce do wyjazdu 100 samochodów ciągnących się przez 4 poziomy w mega kolejce. ludzie trąbią bo nie rozumieją dlaczego koleja nie posuwa się przez 10 min nawet o jedno auto a nie posuwa się z 3 powodów: 1. non stop wbijają się do kolejki auta wyjażdżające ze stanowisk z wyższych poziomów 2. ulica wyjazdowa z parkingu jest niedrożna bo całe miasto usiłuje wyjechać 3. wreszcie raz na jakiś czas idiota podjeżdża pod szlaban i zaczyna się zastanawiać gdzie się płaci :D także parking fajny (rach 20 HRK za każdą rozpoczętą godzinę i maszyna przyjmuje maks banknoty 50 HRK) ale warto przemyśleć godziny przyjazu żeby się w te cyrki nie wpakować.

zapomniałem dodać że sytuacje miały miejsce w dzień powszedni (pon) w sierpniu :)
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 20.08.2013 09:14

W zeszłym roku już o 8.00 byłem na górze SRD. Wszystko było jeszcze zamknięte. Zostawiliśmy samochód, zrobiliśmy potężną sesję zdjęciową i pierwszym wagonikiem zjechaliśmy na dół. Zwiedziliśmy co było do zwiedzenia, wróciliśmy późnym popołudniem na górę (również kolejką). Samochód stał cały dzień w cieniu, zjechaliśmy bez żadnych problemów i wróciliśmy do Zivogosce. Owszem - wychodzi drożej, ale na pewno i nerwów mniej i większa wygoda. Zjazd i wjazd ani straszny ani jakiś niebezpieczny. Polecam wszystkim.
Riddick82
Globtroter
Dubrownik zwiedzanie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Riddick82 » 27.08.2013 09:06

Jestem obecnie w Breli i chce się wybrać na jeden dzień do Dubrownika. Planuję być na miejscu około godziny 9, gdzie najlepiej zaparkować? Czytałem o parkingu podziemnym, ale ponoć jest on drogi. Czy kolejka na Srd działa i jaki jest jej kosz? Na forum niestety informacji z tego roku jest niewiele. Może ktoś był w Dubrowniku w lipcu/sierpniu i jest w stanie coś podpowiedzieć, doradzić?
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 27.08.2013 09:26

Strona kolejki:
http://www.dubrovnikcablecar.com/

Ja w zeszłym roku wjechałem na SRD wcześnie rano samochodem (koło 7.30), zrobiłem sesję zdjęciową (poza jednym ochroniarzem nie było tam nikogo), poczekałem za pierwszą kolejką zdjeżdżającą w dół, zjechałem, obszedłem całe miasto + mury i po południu wróciłem. Samochód jak go zostawiłem - tak stał, przed większość dnia w cieniu. Polecam, jeśli możesz sobie pozwolić na większy koszt (jednak każdy musi za kolejkę zapłacić), w zamian masz zero stresu odnośnie parkingu + widoki ;)
Na górze masz też muzeum.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 27.08.2013 09:28

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Dubrownik zwiedzanie - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone