W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Nie można kupić online, a na stronie jest nawet taki kwiatek "City Walls will be closed tomorrow (Saturday, 28.014.2018.) from 08.00 – 12.00 hrs to all visitors". Mobilnej broszury też nie ma, a piszą, że jest. No ale goście i tak przyjadą
gucio1955 napisał(a):Nikt o tym nie pisał więc mam pytanie. Jak jest z toaletami w centrum Dubrownika ?
Ja korzystałam z toalety w tym miejscu. Na murze widać pomarańczowy napis "toilette". Należy przejść przez bramę do starego portu i zaraz za nią skręcić w lewo w wąziutką uliczkę biegnącą wzdłuż murów okalających Stare Miasto (w kierunku, gdzie stoi krzesełko). Za toaletę w tym miejscu płaciliśmy 7 kun (ale to było wiele lat temu) a należność uiszczana była w automacie, więc niezbędne były drobne.
Zakładam, że przy zwiedzaniu zwykle robi się jakąś przerwę na posiłek albo coś zimnego, więc można wtedy skorzystać z toalety w lokalu.
No chyba, że kogoś nagle przyciśnie, albo ma się małe dzieci (ale z małymi dziećmi w sezonie Dubrownik to dyskusyjna sprawa). W paru miejscach widziałem, że można było skorzystać w z toalety w restauracjach, ale kasowali 5-10 kun.
Ja teraz o Dubrownik Pass. Nadmienię że z językami obcymi mam problem. Pomagam sobie translatorami ale czasami mam problem. Próbowałem te linki wyżej ale nie działają lub nie można kupić karty. Czy obecnie ktoś może sprawdzić i podać mi link gdzie mam kupić kartę ? Jadę za miesiąc więc kiedy kupić kartę ? Dzięki za pomoc.
Janusz Bajcer napisał(a):https://crolove.pl/dubrovnik-card-zwiedzaj-dubrownik-ponad-polowe-taniej/
Czytam że kupując karte na 3 dni masz tylko 6 przejazdów komunikacją miejską. 1 dniowa karta upoważnia do całodziennej jazdy. Trochę to dziwne dla mnie ale oni wiedzą co robią. Janusz-dzięki za link. Sprawdziłem tz. wypełniłem dane i dojechałem do płatności. Wyjeżdżam za miesiąc więc jeszcze trochę poczekam.
Aktualne. Dubrovnik Pass trzeba kupić przez internet. Na miejscu mi nie sprzedali. Po zapłacie otrzymałem email z info oraz kodem. Najlepiej ściągnąć pdf na tel bo wchodząc na atrakcje skanują ten kod. Bilet na komunikację odbiera się w takim kiosku niedaleko głównej bramy.Też trzeba pokazać kod do skanowania. Z toaletami nie ma problemu. Są oznakowane /1eur/. Wjazd kolejką 27eur /było chyba 25/. Mury-35 eur.