Re: Jak zwiedzic Dubrownik
napisał(a) piekara114 » 18.02.2013 11:05
A ja proponuję tak:
1. Brela wyjazd ok 8 rano.
2. Postój w Ston obejrzenie z dołu murów (lub tu mury jeśli odpuszczacie Dubrovnik). Widoki też piękne, ciężko się chodzi (śliskie kamienie i spore nachylenie w porównaniu do Dubrovnika, ja byłam w sandałach na 2 paski i musiałam palcami buty trzymać bo mi się rozjeżdżały
3. Po krótkiej wizycie kierunek Bosanka i wzgórze SRD i panorama - wcześniej można dzieciom opowiedzieć o wojnie, a na wzgórzu, krótką historię bombardowania miasta właśnie z tego miejsca: 8-latek powinien już być zainteresowany
mój syn rok temu (9lat) jak byliśmy na SRD a historię wojny i jej powody już od 3 lat mu opowiadaliśmy, zadawał na wzgórzu wiele logicznych pytań, oczywiście po 15 min był znużony. Można dzieciom pokazać (np przez zoom w aparacie ważne punty murów i że tam będziemy, dzieci mają cel i wtedy czekają to zobaczyć z bliska (ja tak zrobiłam i potem za to płaciłam, ale opłaciło się
4. Potem kierunek Kupari: plażowanie (na plaży prysznice) gdzieś do 16 wraz z penetracją
zniszczonych hoteli Powinno zainteresować Panów i 8-lataka (
mój syn rok temu nie mógł przeżyć, że jeden z hoteli zwiedziliśmy bez niego). Rodzice mają zwiedzanie, dzieci pluskanie się w wodzie: wilk syty i owca cała
5. Potem zwiedzanie Dubrovnika: na murach byliśmy ok. 18 i było ok. Zaczęliśmy od bramy Pile i chcieliśmy zakończyć po obejściu murów od strony morza na twierdzy (?) św. Jana, ale syn miał z SRD pokazaną Basztę Minceta i MUSIAŁ tam być. I to była ta moja kara
naopowiadałam mu, mocno naoglądał się mapy (miał własną do dyspozycji + mapka na bilecie) to i spacer było trzeba cały zrobić
Potem szwendanie się po Stradun, lody, wieczorne miasto i sruu do Breli - kierowca ma teraz 3 godz. wytężonej pracy
Polecam i myślę, że taki plan z 8 i 5-latkiem jest najbardziej możliwy w realizacji.
Wg mnie to właściwie nastawić dzieci, że mury są fajne, mieć picie i jakieś ciasto (są na murze 2 knajpki, ale ceny wiadomo...) i żeby nie usłyszały potem od kogoś, że ten spacer to męczarnia i jeszcze w upale... Raczej, że będą widoki, będzie miasto z góry widać i wielkie armaty, z których strzelano do piratów i coś w tym stylu... Miłej wycieczki i dajcie znać Dubrovnik ugryźliście
Ostatnio edytowano 18.02.2013 11:07 przez
piekara114, łącznie edytowano 1 raz