Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dubrownik zwiedzanie

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pyton
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pyton » 29.07.2016 00:30

Luku napisał(a):Byłem razem z żona wczoraj w Dubrowniku, mógłbym obalić kilka mitów związanych z tym miejscem...

Obalaj mity :!:
Luku napisał(a): Słońce jak najbardziej dawało się we znaki ale można było znaleść cień. Żona z racji swojego 7 miesiaca ciąży wzieła parosol a ja bez niczego i dałem rade.

Gratulacje dla żony :papa:
Luku napisał(a):
Nie ma co za dużo czytać internetu i przejmować się opiniami innych.... Polecam

Zgadzam się na 100 %
micham
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) micham » 29.07.2016 09:49

my również byliśmy w Dubrowniku podczas naszego pobytu na początku lipca i również w 100 % polecam spacer po murach. Coś niesamowitego.

zdecydowaliśmy się na postój w parkingu podziemnym i kiedy dotarliśmy na miejsce około 10tej rano to - nie wiem jak to się stało, ale przegapiliśmy wjazd do parkingu!! taki ze mnie nawigator. nie wiedzieliśmy jak tam wrócić tymi wąskimi uliczkami i musieliśmy pojechać do końca ulicy zagrebackiej, zrobić nawrotkę jakąś ulicą przy samym murze, znów wjechać na początek ulicy zagrebackiej i modlić się żeby znów nie przejechać :P po drodze oczywiście korek w okolicach muru. byłam wściekła na siebie, bo straciliśmy dużo czasu, a dobiegało południe i robiło się coraz goręcej. w końcu dotarliśmy, a na parkingu było jeszcze dużo miejsc. trochę się tam zamotaliśmy jak wielu innych kierowców, bo oznaczenia w środku są jakieś dziwne, no ale udało się.

zeszliśmy wąskimi uliczkami na stare miasto i pierwszym punktem były właśnie mury. Widoki niezapomniane, jedynie żar z nieba dość mocno nam doskwierał. żałuje, że nie zdecydowaliśmy się na wejście po południu, kiedy już nie ma takiej patelni. po zejściu z murów pospacerowaliśmy jeszcze po ulicach starego miasta.

Powrót do samochodu był nie lada wyczynem w tym słońcu i pod górkę :) na koniec wycieczki do Dubrownika wjechaliśmy samochodem na górę Srd. widok z tarasów zapierał dech w piersiach!! wjazd i zjazd samochodem to też niezła atrakcja :)

to tak w skrócie:) osobom które się tam wybierają naprawdę szczerze polecam. do tej pory myślę o tych wspaniałych krajobrazach i z pewnością tam wrócimy nauczeni doświadczeniem z naszego pierwszego razu :)
kibic hr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kibic hr » 29.07.2016 11:20

Warto jednak wspomnieć,że ten wspominany tu podziemny parking jest koszmarnie drogi. Zostawienie tu na kilka godzin samochodu + spacer po murach-to wszystko generuje niezłe koszty. Jak ktoś chce w gratisie pooglądać Dubrownik z góry to niech się przejedzie jadranką w kierunku Cavtatu.
micham
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) micham » 29.07.2016 12:32

jest koszmarnie drogi, to fakt. płaciliśmy 35kn za każdą rozpoczętą godzinę. braliśmy pod uwagę też inne opcje, ale jak na pierwszy raz nie chcieliśmy stresować się, że jak zaparkujemy gdzieś w małej uliczce to nam samochód odholują lub zastaniemy mandat, lub zamkną nam szlaban pod marketem. taka panikara ze mnie :) a poza tym nie uśmiechał mi się spacer z Jadranki bądź góry Srd. i tak byliśmy zmęczeni już na murach, upał dawał się we znaki. tak to jest jak się w nieznane miejsce jedzie pierwszy raz :)
jakubah
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakubah » 02.08.2016 10:13

Łukasz około 15 w Dubrowniku przejazd do Czarnogóry powrót o której to byliście na murach
rzdrozny
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzdrozny » 02.08.2016 12:28

Polecam parking za 5k za godzinę - przy clubie VULKAN - wjazd od ulicy Doktor Ante Starcevica. Automat z biletem - później płatność w clubie.

https://www.google.com/maps/@42.6500434 ... a=!3m1!1e3

Oczywiście, spacerek do starego miasta zabierze 15-20 minut, ale po drodze fajne widoki na skałki.
patyczek
Autostopowicz
Dubrovnik - wycieczki jednodniowe

Nieprzeczytany postnapisał(a) patyczek » 21.08.2016 13:42

Cześć :)!
Wybieramy się w czwartek na 8 dni do Dubrovnika i chcielibyśmy zrobić sobie 2-3 jednodniowe wycieczki poza miasto.
Jakie cele polecacie?
Myśleliśmy o Lokrum, Wyspach Elfafickich, ewentualnie Cavtat albo Korcula.
Czy Korcula to dobry pomysł? Nie jest za daleko od Dubrownika? A może proponujecie jakieś inne miejsca?
Będziemy wdzięczni za wszystkie rady!
Miłego weekendu,
Patrycja
piekara114
Opiekun działu
Re: Dubrovnik - wycieczki jednodniowe

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.08.2016 15:33

Polecam Mostar, po drodze Poticiej (może Medjugorie) i na powrocie kąpiel pod wodospadami Kravica (pamiętajcie o zielonej karcie). Szczegóły znajdziesz w odpowiednich wątkach.
Może być jeszcze arboretum w Trsteno + Ston + może plażowanie na piaszczystej plaży (oczywiźcie w rozumieniu chorwackim).
Cavtat możecie połączyć z plażowaniem pod klifami: Konavoske stijene
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 21.08.2016 15:51

Jeśli chodzi o Korčulę, to każdy inaczej rozumie pojęcie "daleko" ;) Ok. 100km, 2h jazdy do Orebiča, później stamtąd 15minut taxi boatem na Korčulę. Albo Jadrolinija z Dubrownika, też chyba płynie 2h. Chyba, że interesuje Cię zwiedzanie całej wyspy?

Sama starówka i miasto Korčula jest przepiękne i na pewno warte odwiedzenia! :hearts: A po drodze na nią możecie się zatrzymać np. w Stonie, Arboretum Trsteno, Orebiču i zobaczyć przepiękną panoramę przy klasztorze franciszkańskim... Tu jest duże pole do popisu :D Na pewno nie jest to strata czasu i na pewno się opłaca!

Co do całej wyspy, w jeden dzień to raczej mało, ale byli też tu tacy, którzy porywali się na takie wycieczki, więc wszystko jest kwestią indywidualną. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.08.2016 15:59

patyczek napisał(a):Cześć :)!
Wybieramy się w czwartek na 8 dni do Dubrovnika i chcielibyśmy zrobić sobie 2-3 jednodniowe wycieczki poza miasto.
Jakie cele polecacie?
Myśleliśmy o Lokrum, Wyspach Elfafickich, ewentualnie Cavtat albo Korcula.
Czy Korcula to dobry pomysł? Nie jest za daleko od Dubrownika? A może proponujecie jakieś inne miejsca?
Będziemy wdzięczni za wszystkie rady!
Miłego weekendu,
Patrycja

Ja z Cavtatu jechałem na Peljesač. Więc jeśli rano się wybierzecie, to macie stosunkowo pustą Jadrankę i wiele atrakcyjnych miejsc na półwyspie miejscowości Ston z murem, Trstenik mała wioska, Oczywiście sam Orebič,
Trpanj. I na koniec plaża Prapratno z piaskiem i zupełnie płaskie dno dla maluchów idealne. O winach i degustacji w winiarniach nie wspomnę. Na południe od Dubrownika miasteczko Mlini z fajnym parkiem nad samym morzem.
Pozdrawiam
patyczek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) patyczek » 21.08.2016 16:23

Super, wielkie dzięki za sugestie :)!
Aha, zapomniałam wspomnieć o jednej rzeczy - lecimy samolotem, więc niestety nie będziemy mieli do dyspozycji samochodu, więc jedyną opcją dla nas jest tamtejsza komunikacja, czy to jakieś autobusy, czy inne jachto-lódko-katamarany, bo wynajem auta też odpada :(
Opcje o których wspomnieliście będą dobre w takim przypadku?
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 21.08.2016 16:30

patyczek napisał(a):Super, wielkie dzięki za sugestie :)!
Aha, zapomniałam wspomnieć o jednej rzeczy - lecimy samolotem, więc niestety nie będziemy mieli do dyspozycji samochodu, więc jedyną opcją dla nas jest tamtejsza komunikacja, czy to jakieś autobusy, czy inne jachto-lódko-katamarany, bo wynajem auta też odpada :(

W takim razie, jeśli chodzi o Korčulę, to prom jadroliniji wypływa codziennie z Dubrownika po 7 rano i wraca wieczorem :) kosztuje coś ponad 100kn, zobacz sobie na stronie www jadroliniji :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.08.2016 16:34

patyczek napisał(a):Super, wielkie dzięki za sugestie :)!

Dubrownik jest dobrze skomunikowany. To jak rozumiem lądujecie w Cilipi na pięknie położonym lotnisku.
Będąc w Cavtacie mieliśmy zamiar pojechać autobusem do Dubrownika, bo autobusy jeżdżą co pół godziny.
Do Cavtatu jest niedaleko więc koniecznie się wybierzcie nie będziecie żałować także do Mlini.
A najlepiej z portu przy starym mieście, w którym są takie niewielkie taksówki / Łodzie które pływają do Cavtatu /
Taki rejs trwa około godziny i jest zupełnie komfortowy bardzo polecam. Przystanki Wyspa Lokrum, Mlini i Cavtat. bilet kupisz w porcie u stojących sprzedawców z niewielkimi stoiskami. Z powrotem tak samo i bez stresu.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.08.2016 18:07

patyczek napisał(a):Aha, zapomniałam wspomnieć o jednej rzeczy - lecimy samolotem

W sumie jedna z najważniejszych informacji jeśli chodzi o zwiedzanie. Dużo możliwości odpada.
Cavtat, Lokrum, Korcula - katamaran. Na miejscu udajcie się na dworzec autobusowy i sprawdźcie rozkład jazdy w rożnych kierunkach - czy czasu będziecie mieć dość na miejscu.Lub wynajem auta - jeśli jesteście ze znajomymi koszt fajnie się rozłoży, a wtedy tylko Wasza chęć zobaczenia będzie się liczyć (na pewno wyjdzie to taniej niż jechać na wycieczki z miejskich biur turystycznych)
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 30.08.2016 13:33

Takie coś dziś znalazłem.

http://podroze.onet.pl/chorwacja-dubrow ... zej/j02ezp
Ciekawe bardzo, bo ładne będą korki przy wejściach..
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Dubrownik zwiedzanie - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone