napisał(a) micham » 29.07.2016 09:49
my również byliśmy w Dubrowniku podczas naszego pobytu na początku lipca i również w 100 % polecam spacer po murach. Coś niesamowitego.
zdecydowaliśmy się na postój w parkingu podziemnym i kiedy dotarliśmy na miejsce około 10tej rano to - nie wiem jak to się stało, ale przegapiliśmy wjazd do parkingu!! taki ze mnie nawigator. nie wiedzieliśmy jak tam wrócić tymi wąskimi uliczkami i musieliśmy pojechać do końca ulicy zagrebackiej, zrobić nawrotkę jakąś ulicą przy samym murze, znów wjechać na początek ulicy zagrebackiej i modlić się żeby znów nie przejechać
po drodze oczywiście korek w okolicach muru. byłam wściekła na siebie, bo straciliśmy dużo czasu, a dobiegało południe i robiło się coraz goręcej. w końcu dotarliśmy, a na parkingu było jeszcze dużo miejsc. trochę się tam zamotaliśmy jak wielu innych kierowców, bo oznaczenia w środku są jakieś dziwne, no ale udało się.
zeszliśmy wąskimi uliczkami na stare miasto i pierwszym punktem były właśnie mury. Widoki niezapomniane, jedynie żar z nieba dość mocno nam doskwierał. żałuje, że nie zdecydowaliśmy się na wejście po południu, kiedy już nie ma takiej patelni. po zejściu z murów pospacerowaliśmy jeszcze po ulicach starego miasta.
Powrót do samochodu był nie lada wyczynem w tym słońcu i pod górkę
na koniec wycieczki do Dubrownika wjechaliśmy samochodem na górę Srd. widok z tarasów zapierał dech w piersiach!! wjazd i zjazd samochodem to też niezła atrakcja
to tak w skrócie:) osobom które się tam wybierają naprawdę szczerze polecam. do tej pory myślę o tych wspaniałych krajobrazach i z pewnością tam wrócimy nauczeni doświadczeniem z naszego pierwszego razu