Alika napisał(a):Lecę 15-go też do Dubrovnika, też pierwszy raz i w zasadzie wydaje mi się, ze już wszystko wiem po przeczytaniu setek postów na forum, ale może jeszcze czegoś nie, więc byłoby miło, gdybyś napisał pare słów jak spedzaliście czas? Czego wg Ciebie nie można pominąć? Byłes na wyspie Lopud? Zastanawiam się czy warto.
Pozdrawiam, Ali
Na wyspie Lopud nie byłem ale zaliczyłem Kolocep i 2 razy Lokrum bo są tam fajne miejsca do ponurkowania w ABC. Poza tym na Lokrum są bardzo przyjemne plaże choć jak wszędzie kamieniste. Warto też wejść lub wjechać na Srd, jest z tamtąd piekny widok na Dubrownik i okolicę. Popłynąłem też do Cavtat - warto bo jest tam pięknie. Jak ktoś lubi podwodny świat to warto kupić rejs wkoło wyspy Lokrum łodzią ze szklanym dnem, tylko trzeba się wybrać w miarę wcześnie i w piękny słoneczny dzień.
ankas napisał(a):Jechałeś longiem, czy z noclegiem? Jeśli nocleg, to gdzie? Wybieramy się w tamte rejony początkiem sierpnia i zastanawiam się dokąd dociągniemy bez noclegu (chcielibyśmy do Plitvic). Jedziemy z Krakowa -to do Stonu ok.1500 km. I którędy trasa? Przez Czechy-Austrię, Słowacje-Austrię czy Węgry?
Ja jechałem "longiem" ekonominczną prędkością - z Wrocławia prze Wałbrzych, potem Czechy(przejście Mieroszów), Austria (przejście Milkulov), Słowenia (Spielfeld), Chorwacja autostradą do Splitu. w Splicie trzeba uważać bo tam dzie kończy się autostrada to drogowskazyZnajomi jechali też z moich okolic i pojechali przez Słowację, Węgry i Bośnię. Mi wydaje mi się że moja trasa jest szybsza i prostrza tylko dochodzi więcej opłat za utostrady cała Chorwacja tam i powrót to 350 kun. Tylko trzeba uważać na zjazd z autostrady w Splicie bo drogowskazy na Dubrownik prowadzą bardzo orężną drogą daleko od morza. Najlepiej zjechać nie na Dubrownik ale do Splitu i dopiero z miasta wyjechać na Dubrownik, wtedy pojedziemy przez Omis i Makarską brzegiem Adriatyku. Wyjazd był z Wrocławia o 9 rano, w Dubrowniku byłem o 5 rano następnego dnia.
mich napisał(a):napisz jak tam z parkowaniem w dubrowniku, z doswiadczenia wiem ze to zawsze jakis problem w takich turystycznych miejscach. ile za parking trzeba zaplacić a moze jakies niepłatne obczaiłeś? no i czy byles na wzgórzu srd, czy mozna tam wjechac autem i jak. będę z małym raczej dzieckiem więc ze wspinaczki nici. dzieki
W sezonie zaparkować blisko starego miasta graniczy z cudem i koszty są niemałe - 10 kun/godz. Bezpłatną miejscówkę można złapać jakieś 500 m do starówki - jedziesz w kierunku na Cavtat i potem zjeżdżasz tunelem na centum, do hotelu Exelsior masz bezpłatne parkowanie) pod warunkiem pojawienia się przed 9. Na wzgurzu Srd byłem, wjchałem tam samochodem
Jadąc z Dubrownika w kierunku Cavtat kilka km za miastem masz drogowskaz na Bosanke. Jest to bardzo ostra serpentyna, miejscami nasza Honda 1,4 ledwo na jedynce sie wspinała.