Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dubrownik - służe radą

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 04.08.2006 10:28

Mam pytanko, czy mogłabym prosić o bardziej szczegółowe popilotowanie na wzgórze Srd ? Jak tam wjechać samochodem i czy w jakiś inny sposób też się da ? Jeśli autem, to gdzie je zaparkowac na górze ? Czy czekają mnie jakieś dodatkowe wydatki z tym związane ?
komorfil
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) komorfil » 04.08.2006 18:58

potwierdzam co do parkowania w Dubrowniku - koszmar. Parę dni temu około południa wypatrywaliśmy krążąc po mieście wolnego miejsca - dwie osoby doświadczone w kierowaniu samochodem- i znaleźliśmy wolne miejsce o 20 minut dojścia do starówki po godzinie i 40 minutach szukania!
exit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) exit » 05.08.2006 08:14

komorfil napisał(a):potwierdzam co do parkowania w Dubrowniku - koszmar. Parę dni temu około południa wypatrywaliśmy krążąc po mieście wolnego miejsca - dwie osoby doświadczone w kierowaniu samochodem- i znaleźliśmy wolne miejsce o 20 minut dojścia do starówki po godzinie i 40 minutach szukania!

Pod samymi murami sa parkingi strzezone gdzie sa wolne miejsca ( ok 5 min czekania)

Koszt 30 kun/h

pozdrawiam
exit
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 05.08.2006 14:11

W Dubrowniku byłem parenaście razy, zawsze w lipcu. NA parking czekałem góra 20 minut i nigdy nie płaciłem 30 kun za godzinę !Wjeżdżałem od strony straży pożarnej i kierowałem się na parking po lewej stronie. Z czasem czekania moze być różnie, ale skąd te 30 kun za godzinę !!!! moje auto nieraz stało ponad dziesięć godzin na parkingu, wyobraźcie sobie te opłaty jakby było po 30 kun !!!!!
Nigdy nie chodzę i nie szukam miejsca. Cierpliwie czekam, rotacja jest ogromna, że warto odstać swoje w kolejce !

Obrazek
To zdjęcie pokazuje parking pod murami 10 kun za godzinę

Obrazek

To zdjęcie dokładnie z drugiej strony zdjęcia wyżej. PO prawej stronie widać budkę parkingową, 10 kun za godz.
Ostatnio edytowano 05.08.2006 14:46 przez Jurek, łącznie edytowano 2 razy
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 05.08.2006 14:18

corrina napisał(a):Mam pytanko, czy mogłabym prosić o bardziej szczegółowe popilotowanie na wzgórze Srd ? Jak tam wjechać samochodem i czy w jakiś inny sposób też się da ? Jeśli autem, to gdzie je zaparkowac na górze ? Czy czekają mnie jakieś dodatkowe wydatki z tym związane ?

Wyjechać z Dubrownika, będzie taras widokowy na Dubrownik, na tej wysokości jest droga na BOSANKA. Tą drogą zajedziesz prosto pod szczyt.
Parenaście metrów pieszo, bez problemów. Auto postaw według swego uznania nie ma problemów z miejscem. Wypad proponuje rano nie ma tłoku. Droga wygląda przerażająco, ale spoko, nie jest tak źle !!!
Powodzenia !!!!!!
komorfil
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) komorfil » 05.08.2006 16:01

exit napisał(a):[
Pod samymi murami sa parkingi strzezone gdzie sa wolne miejsca ( ok 5 min czekania)

Koszt 30 kun/h

Jest jeden za 30 kun/h i dwa po 10 kun/h, na wszystkich trzech w bramce stoją wciśnięte dwa albo trzy auta, parkingowy w panice macha rękami żeby broń Boże nikt kolejny nie próbował zatkać i tak już zatkanego wjazdu i dzwoni komórką do innych parkingowych gdzieś dalej.
taką scenę widziałem ja. Na pewno pięc minut czekania wystarczyło żeby w ogóle stworzyć możliwość WYJAZDU z tych parkingów, ale nie by dostać na nich jakiekolwiek miejsce. Poza tym, nie sądzę by oferta 30 kun za godzinę była atrakcyjna dla większości Polaków. Ja w końcu parkowałem za 5 kun za godzinę (oczywiście znacznie dalej), ale znalezienie miejsca w tej cenie też nie było proste, auto stało przy aucie, wypatrzenie wolnego miejsca zajęło chwilę, a około godzinę zajęło stwierdzenie, że w ścisłym centrum Dubrownika po prostu nie da się zaparkować (nieważne czy czekając 5, czy 15 minut przed wjazdem na dowolnie drogi parking). Pozdrawiam również.
exit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) exit » 05.08.2006 19:31

To zdjęcie pokazuje parking pod murami 30 kun za godzinę

pozdrawiam
exit

Obrazek
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 06.08.2006 01:57

Znam to miejsce.Gdzieś obok jest wypożyczalnia motocykli i skuterów, a to jest parking hotelowy !! Ja nie byłem gościem hotelowym, ani f ..... dlatego korzystałem z parkingu dla normalnych turystów i napewno bliżej murów, wejść jest trzy, źle trafiłeś !!!!!!
Ostatnio edytowano 06.08.2006 02:01 przez Jurek, łącznie edytowano 1 raz
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 06.08.2006 02:00

Patrząc z murów, tak prawie w to miejsce na Twoje foto, pod twierdzą na przeciw jest parking też za 10 kun za godzinę.
Pozdrawiam !!!
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 06.08.2006 07:25

Ja polecam przejechac 100-150 metrow zostawiajac Stare Miasto po prawej rece i zostawic auto na drodze. Oczywiscie sa wydzielone miejsca parkingowe i parkomaty. Rano nie ma problemu z miejscem, stawka 10 kuna/godzine ale moze zmalec, ja wykupilem bilet parkingowy na 2 godziny (wiecej nie mialem drobnych a bankomat przyjmuje wylacznie monety ale za to po polsku potrafi gadac) wrocilem po 5, wyszlo mi jakieś 4 kuna na godzinę.
exit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) exit » 06.08.2006 09:54

Jurek napisał(a):Znam to miejsce.Gdzieś obok jest wypożyczalnia motocykli i skuterów, a to jest parking hotelowy !! Ja nie byłem gościem hotelowym, ani f ..... dlatego korzystałem z parkingu dla normalnych turystów i napewno bliżej murów, wejść jest trzy, źle trafiłeś !!!!!!

ale przynajmniej bylem blisko i co ciekawe na parkingu stalo sporo samochodow na naszych ,,blachach,,:-)))

pozdrawiam
exit
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Dubrownik - służe radą - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone