Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dubrownik - służe radą

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bbja
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bbja » 17.07.2006 10:58

W niedzielę wróciłem z Dubrownika. To był mój pierwszy wyjazd do Chorwacji i jestem bardzo z niego zadowolony. Przed wyjazdem byłem lekko przerazony kosztami jakie mogą mnie czekać ale mile się rozczarowałem. Cała droga z Białegostoku i trochę na miejscu na LPG, ponad 4200 km koszt paliwa i opłat autostradowych wyszło dokładnie 1143 zł. Jedzenie faktycznie jest drozsze niż u nas ale można za całkiem rozsądne pieniądze dać sobie radę. Z noclegiem też nie ma kłopotu. W co drugim domu są pokoje do wynajęcia, można znaleźć nocleg niedaleko starego miasta za 10 Euro z klimą i TV SAT. Jeśli kogoś interesują szczegóły przejazdu i pobytu, pytać, się nie bać.

Lecimy do Dubrovnika 15 sierpnia w ciemno. Myślisz że nie będzie problemu ze znalezieniem noclegu do 15 euro na dobe?? A moze masz jakies ciekawe namiary na noclegi?
tomekruk999
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekruk999 » 17.07.2006 19:42

Pysiak napisał(a):W niedzielę wróciłem z Dubrownika. To był mój pierwszy wyjazd do Chorwacji i jestem bardzo z niego zadowolony. Przed wyjazdem byłem lekko przerazony kosztami jakie mogą mnie czekać ale mile się rozczarowałem. Cała droga z Białegostoku i trochę na miejscu na LPG, ponad 4200 km koszt paliwa i opłat autostradowych wyszło dokładnie 1143 zł. Jedzenie faktycznie jest drozsze niż u nas ale można za całkiem rozsądne pieniądze dać sobie radę. Z noclegiem też nie ma kłopotu. W co drugim domu są pokoje do wynajęcia, można znaleźć nocleg niedaleko starego miasta za 10 Euro z klimą i TV SAT. Jeśli kogoś interesują szczegóły przejazdu i pobytu, pytać, się nie bać.

Wybieram się do Dubrownika 21/22. 07.06r. wyjazd gdzieś około 2.00 (noc) jak myślisz nie wpakuje sie w jakies korki.
Jak możesz to podaj namiar na te tanie noclegi chętnie tam zacumuje.
Dzięki z góry za odpowieź
adres: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
isidro
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) isidro » 18.07.2006 21:05

bbja napisał(a):Lecimy do Dubrovnika 15 sierpnia w ciemno. Myślisz że nie będzie problemu ze znalezieniem noclegu do 15 euro na dobe?? A moze masz jakies ciekawe namiary na noclegi?

Ja przyleciałem z Dubrownika dzisiaj. Za jednopokojowy apartament z klimatyzacją i TV SAT, w którym mieszkaliśmy we czworo (dwoje dorosłych i dwoje dzieci) płaciliśmy 45 EUR za noc.
robert_wr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert_wr » 20.07.2006 13:13

parkowanie w Dubrowniku to prawdziwy dramat, szczególnie po południu i wieczorem. a najniżej położony parking, tuż przy bramie - nie 10kun/godz tylko 30! to była najwyższa cena za parking jaką widziałem w cro;)
wojtek51
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek51 » 20.07.2006 13:29

Isidro napisał:

Ja przyleciałem z Dubrownika dzisiaj. Za jednopokojowy apartament z klimatyzacją i TV SAT, w którym mieszkaliśmy we czworo (dwoje dorosłych i dwoje dzieci) płaciliśmy 45 EUR za noc.

Isidro, czy można prosić o adres apartamentu na maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl Z góry dziękuję.
bbja
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bbja » 28.07.2006 12:25

isidro napisał(a):
bbja napisał(a):Lecimy do Dubrovnika 15 sierpnia w ciemno. Myślisz że nie będzie problemu ze znalezieniem noclegu do 15 euro na dobe?? A moze masz jakies ciekawe namiary na noclegi?

Jeśli masz jakiekolwiek namiary na noclegi, albo jakieś rady i wskazówki to proszę o kontakt na maila: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
fmkiller
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) fmkiller » 01.08.2006 20:08

Czy aby dojechac autem na Dubrovnik bo trezba jechac przez mały odcinek BiH trzeba miec Zielona Karte?
K.J.
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) K.J. » 01.08.2006 20:19

fmkiller napisał(a):Czy aby dojechac autem na Dubrovnik bo trezba jechac przez mały odcinek BiH trzeba miec Zielona Karte?

odpowiadam:)
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=154389#154389
Aga_66
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aga_66 » 01.08.2006 20:19

Tranzytem do Dubrovnika puszczają bez karty
markosrem
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) markosrem » 01.08.2006 20:31

Cześć, czy jadąć do Dubrownika muszę kupić zieloną kartę?? Czy mozna ją ewentualnie zakupić na granicy?? Jśli tak ile to kosztuje?? Bardzo proszę o pomoc.
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 02.08.2006 15:56

Zielona Karta jest obowiązkowa na terenie całej Bośni i Hercegowinie, nie ma znaczenia czy to tranzyt czy też nie. O dokument najlepiej postarać się tam gdzie mamy wykupione ubezpieczenie OC. Wiele firm ubezpieczeniowych dla swoich klientów wydaje Zieloną Kartę za darmo.
fmkiller
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) fmkiller » 02.08.2006 17:45

Ale na tym małym odcinku ktory sie przejezdza przez BiH jadac od Splitu tez jest wymaganat Zielona Karta czy to jest jakas strefa nadgraniczna lub droga nie nalezaca do zadnego z państw?
marta56
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marta56 » 02.08.2006 22:03

ten mały kawałek jak najbardziej jest BiH, więc obowiązują tam takie przepisy jak w całej reszcie karaju.Inna rzecz że przejazd odbywa się praktycznie bez kontroli na machnięcie ręki,ale prawo jest prawem
markosrem
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) markosrem » 03.08.2006 06:10

Dzięki za informacje, problem i tak mi dalej pozostał, ponieważ moja durna firma ubezpieczeniowa, wogóle nie prowadzi Zielonej Karty. Obdzowniłem juz chyba wszystkie ubezpieczalnie - albo mają tylko dla swoich klientów, albo trzeba zapłacić i to słono!. W PZU chyba bedzie najtaniej bo ponoć 220 zł. Myślałem żeby kupić taką kartę na granicy z BiH ale podobno kosztuje ona tam 140 euro. Tak czy siak mam wydatek :( Ale nie - w końcu to wakacje
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 03.08.2006 14:50

Ponoc na granicy mozna lupic ZK wg widzimisie celnika, widzimisie waha sie od 30 do 140 euro. Kwestia na jakiego widzimisiacza się trafi...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Dubrownik - służe radą - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone