Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dubrownik czy Split?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
roseau
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) roseau » 04.07.2006 11:44

Dzięki Ally, :D widze, że jesteś z Katowic jechałaś może autokrem do Chorwacji konkretnie chodzi mi o Dubrovnik bo tak szukam i szukam ale widze, że Pinior jest monopolistą w tym względzie :? Chiałam lecieć samolotem ale jak przeczytałam, że nawet grzałki niemożna przewozić to zrezygnowałam... Pozdrawiam
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 05.07.2006 10:52

Jechałam autobusem do Dubrovnika z Piniorem. Podróż długa i męcząca.
Jeśli chodzi o samolot i to co można przewozić .... to chyba nie dokońca jest tak jak mówisz. Ja trzy lata temu leciałam do Grecji na Rodos (niedługo po zamachach w USA) i bezproblemów przewiźliśmy maszynkę do gotowania na gaz (oczywiście bez naboi - te kupiliśmy na miejscu). Polecam telefon na lotnisko i rozmowę o tym co można przewieźć a co nie. Poza tym takie rzeczy trzeba włożyć do torby, która i tak będzie dokładnie "przepatrzona", podobnie jak pilniczki i pensety, które pozostawione w bagażu podręcznym lądują przy kontroli w kosztu na śmieci :P

Przy obecnych cenach za samolot do Dubrovnika szkoda czasu na tułaczkę autobusem :D
roseau
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) roseau » 05.07.2006 12:59

Ja przeczytałam o tej grzałce na stronie internetowej sky europe wię c raczej czego innego mi nie powiedzą jak mają tak w regulaminie :) a co do gazu to właśnie tak chciałam zrobić żeby przewiezc palnik a kartusz kupić tam mam jeszcze dwa pytania:) jedno dotyczy Twoich wrażen z piniorem różne rzeczy się czytało na tym forum o tym biurze i np spóźnianiu sie autokarów w Polsce itd. a drugie pytanie dot właśnie palnika czy z łatowością kupie kartusze tam na miejscu np w Dubrovniku?? i czy ich cena nie jest dużo wyższa niż u nas Pozdrawiam !! i Dzięki za odpowiedź :D :D
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 05.07.2006 13:08

A widzisz - to może przez tę grzałkę wezwali mnie na kontrolę w zeszłym roku w Bratysławie, bo razem z ochroniarzem przekopaliśmy cały mój plecak i niczego "bombowego" nie znaleźliśmy, choć komputer pokazywał, że "coś mam". Aha - a tę grzałkę też miał w rękach i nic nie mówił, że to może byc TO :D .
Dobrze wiedzieć, że skoro napisali już o grzałce, to lepiej nie brac, bo i tak zabiorą :D
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 05.07.2006 15:32

ally napisał(a):Jechałam autobusem do Dubrovnika z Piniorem. Podróż długa i męcząca.
Jeśli chodzi o samolot i to co można przewozić .... to chyba nie dokońca jest tak jak mówisz. Ja trzy lata temu leciałam do Grecji na Rodos (niedługo po zamachach w USA) i bezproblemów przewiźliśmy maszynkę do gotowania na gaz (oczywiście bez naboi - te kupiliśmy na miejscu). Polecam telefon na lotnisko i rozmowę o tym co można przewieźć a co nie. Poza tym takie rzeczy trzeba włożyć do torby, która i tak będzie dokładnie "przepatrzona", podobnie jak pilniczki i pensety, które pozostawione w bagażu podręcznym lądują przy kontroli w kosztu na śmieci :P

Przy obecnych cenach za samolot do Dubrovnika szkoda czasu na tułaczkę autobusem :D

orientujesz sie Ally ile kosztuje przelot do Dubrovnika,z duzo wczesniejsza rezerwacja?
roseau
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) roseau » 05.07.2006 17:45

z grzłką nie ma żartów :wink:
Alika
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alika » 05.07.2006 20:06

kaszubskiexpress napisał(a):
ally napisał(a):Jechałam autobusem do Dubrovnika z Piniorem. Podróż długa i męcząca.

orientujesz sie Ally ile kosztuje przelot do Dubrovnika,z duzo wczesniejsza rezerwacja?

Witam..może nie ta Ally, ale co do pytania:
Rezerwowałam bilet 21.IV. na 15.VII...czyli prawie trzy miesiące wcześniej; cena 320 zł. w obie strony z podatkami od osoby. Z tego co wiem jeszcze wcześniej można zejść poniżej 200 zł, a jak się bardziej pokombinuje (m.in. koleżanka wiolak3 :) ) to w granicach 120 zło można się zmieścić.
Pozdr. Ali
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 06.07.2006 10:23

W tym roku planowałam mały wypad do Dubrovnika, dzięki nowym połaczeniom ale nie wyszło.
Z tego co wiem...... do niedawna bilety tanich lini z Polski do Dubrovnika były w promocji 39złotych ( pewnie plus opłaty) a obecnie z relacji znajomych wynika, że gdzieś 300złotych.

Co do Piniora.
Moja podróż była całkiem znośna. Z tym, że w drodze powrotnej musieliśmy przebrnać całą Jadrańską bo na autobus w Rjece czekali turyści .... nie wiem czemu nastąpiła zmiana trasy itd. Ale kawał drogi nadrobiliśmy.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 06.07.2006 18:36

Dziekuje Alice i ally za rady.Mysle,ze jak uda mi sie znalezc i zarezerwowac odpowiednio wczesniej bilety(w cenie okolo 200 zl w obie strony) to zrobie zonie niespodzianke i zabiore ja na rocznice slubu na weekend do raju(czytaj:Dubrovnika)Pozdrawiam.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 10.07.2006 11:12

:D pomysł świetny.
Pozazdrościć żonie męża z takimi pomysłami :!: Miłego wyjazdu w takim razie!
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 10.07.2006 11:12

Acha. Z tego co widziałam w necie, latają też tanie linie z Koszyc.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 10.07.2006 15:59

Dzieki Ally za rady,jak zawsze trafne.Pozdrawiam
komorfil
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) komorfil » 06.08.2006 23:15

ally napisał(a):Ja rownież jestem zakochana w Dubrovniku ... i szczerze mówiąc nie znam osoby, na której to miasto (jeśli można używać nazwy "miasto" ) by się nie podobało.

To już znasz. Dubrownik zobaczyć trzeba, ale są tacy, co nie czują jego klimatu. Ktoś napisał, że Split w porównaniu z Dubrownikiem niezbyt ma klimat. Dla mnie o ile Split ma klimat "niezbyt" to Dubrownik nie ma go w ogóle. Owszem, bogate, imponujące, ale byłem tam raz i wobec istnienia jeszcze kilku tysięcy ciekawych miast na świecie, nie sądzę bym tam wrócił.
A już hasło że to jedno z najpiękniejszych (bądź wręcz najpiękniejsze) miast świata, to dla mnie po prostu dowcip.
Ja zapytany odpowiem, że najpiękniejsze miasto Chorwacji to oczywiscie Trogir.
De gustibus...
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 07.08.2006 15:26

Obawiam sie ,ze gdyby ktos zrobil ankiete na temat najpiekniejszego miasta Chorwacji to Trogir bylby niezaprzeczalnie wysoko(tez tam bylem),ale to Dubrovnik,jak sadze zdobylby najwiecej glosow.Byc moze ktos Cie niegrzecznie obsluzyl w konobie ,albo zirytowales sie tym,ze nie mozesz znalezc miejsca,zeby zaparkowac,a moze padalo.......nie wiem.
A moze byles tam po prostu przejazdem,tak zeby odfajkowac,ze sie bylo,wtedy rzeczywiscie mozna nie dostrzec,tego co widzi wiekszosc.Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 08.08.2006 15:00 przez kaszubskiexpress, łącznie edytowano 1 raz
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 07.08.2006 18:26

No coż, kazdy lubi co innego i czym innym się zachwyca. Dla mnie Trogir to piekne miasto, ale z urokiem Dubrovnika równac się nie może.

Tak to już jest. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Dubrownik czy Split? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone