Na pewno polecam i jedno i drugie, ale czasami trzeba wybrać i robi się dylemat.
Obie wycieczki są całodzienne i nie da się tego skrócić.
Może wycieczka do Dubrovnika a powrót przez Mostar i BiH. Braliście coś takiego pod uwagę?
Podejrzewam, że jedziecie na 3 auta, na wycieczkę możecie się spakować do 2 aut, to zawsze obniży koszty
(paliwo i parkingi, i pozwoli na obie wycieczki, kosztem komfortu, ale czasami coś za coś). Pamiętaj, że decydując się na Mostar musicie mieć zieloną kartę
(przy przejeździe tylko tranzytowym nas nie sprawdzali, ale na granicy w głąb Bośni już tak) no i paszporty dla każdego uczestnika, a to już dodatkowe koszty przed wyjazdowe, jeśli ich nie macie
(a nie każdy do Cro je robi)....
Do wycieczki do Mostaru warto się przygotować pod kątem historycznym, dlaczego to miasto było tak ważne (szlak handlowy), dlaczego tak ważne w czasie wojny jugosłowiańskiej, co symbolizuje - choć tyle,
starsze dzieciaki powinny być już tym zainteresowane, jak się to odpowiednio im przedstawiDubrovnik i Mostar to dwa bieguny jak dla mnie.
Odpowiedzcie sobie na kilka pytań:
1. czy w grupie są osoby które widziały jedno lub drugie
(będąc drugi raz w tym samym miejscu mogą być rozczarowane, że nie widziały czegoś nowego, a miały okazję)2. czy interesuje Was zwiedzanie czy "szwędanie" się po uliczkach i zakątkach
3. czy dzieci zniosą jazdę do Mostaru (
zwłaszcza jak będzie b.ciepło, musisz liczyć 3 godz. w jedną stronę),
4. czy są wśród Was osoby wierzące, dla których przy okazji Mostaru ważne byłoby zajrzenie do Medjugorie
5. czy chcecie wchodzić na mury w Dubrovniku czy je z góry (
ze wzgl. na dzieci) odpuszczacie
Odpowiedzi TAK dla 3, 4 i odpuszczacie mury - wybierzcie Mostar
I jeszcze plusy i minusy:
Dubrovnik:- jest na pewno bliżej, i w km i czasowo
- Perła Adriatyku
- top10 w Chorwacji
- wspaniały spacer po murach, nawet z dziećmi do zrobienia (np. po 18)
- najwspanialsza panorama w całej Cro - wzgórze Srd
- akwarium morskie dla młodszych (ponoć nie powala, ale nie byłam, alternatywa dla tych o nie idą na mury)
- można się udać bez paszportów i ZK
- cień w mieście, możliwość ucieczki przed upałem
- możliwość obejrzenia pobliskiego Kupari z zatoką umarłych hoteli
- 3km za Dubrovnikiem duży Lidl, Konzum - zakupy spożywcze w normalnych cenach
- problem z parkowaniem
- drogie parkowanie (parking kryty, a przy ulicy parkometry tylko na monety - trzeba być przygotowanym)
- spacer po murach w samo południe to katorga
Mostar:- "spotkanie" z inną kulturą
- spotkanie z najnowszą historią
- "must see" BiH
- możliwość zwiedzenia meczetu
- tańsze paliwo
- możliwość połączenia z wizytą w Medjugorie i wodospadami Kravica
- dużo tańsze jedzenie w knajpach
- zdecydowanie dalej
- obowiązkowo paszporty dla każdego i ZK
- miasto w pełnym słońcu, ciężko znaleźć cień, aby wykorzystać go w czasie spaceru
Byłam i tu i tu, w tym roku Orebić w lipcu i będzie Dubrovnik ponownie
Oczywiście wszystko to ocena subiektywna, każdy może mieć inne zdanie i opinie.... Najwięcej kontrowersji będzie oczywiście
czy z dziećmi iść na mury, ale o tym są osobne wątki
Tu też moja propozycja zwiedzeniatu moja relacja, i Dubrovnik i Mostar jest