napisał(a) brown » 25.05.2014 23:10
W mojej opinii Mostar jest świetną odmianą, czymś zupełnie nowym i innym w porównaniu do kilku chorwackich miast ,które miałem okazję zobaczyć. Split, Trogir, Dubrownik itp. mają jakiś wspólny "chorwacki" mianownik. Każde jest piękne i każde z nich ma w sobie coś wyjątkowego. Mostar jest jakby podróżą w inną rzeczywistość i daje możliwość zobaczenia czegoś nowego. W mojej ocenie jeśli tylko jest możliwość, trzeba skorzystać i zobaczyć słynny most, zabytkowe stare miasto, meczety.
Kotor i Boka. Długa, całodzienna wycieczka w zeszłym roku. Z okolic Makarskiej do Kotoru 4,5h jazdy. Bez szans na połączenie tego z Dubrownikiem. Właścicielka apartamentu ,w którym spaliśmy w zeszłym roku mówiła ,że Czarnogóra to Chorwacja sprzed 15 lat. Nie wiem jak wyglądała Chorwacja 15 lat temu ale faktycznie można odnieść wrażenie ,że nieco cofa się w czasie. Samo miasto bardzo ciekawe, dużo kotów, świetne jedzenie (chyba najlepsze na jakie trafiliśmy podczas wszystkich letnich wojaży), cerkwie. W sezonie można stracić sporo czasu na granicy, na szczęście we wrześniu nie było z tym problemu.