Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dubrownik czy Mostar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.04.2014 18:33

Nazwałbym to fantazjami i dezinformacją :roll:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 21.04.2014 18:44

Lednice napisał(a):Nazwałbym to fantazjami i dezinformacją :roll:

No proszę Cię - zarzucasz komuś kłamstwo, to obraźliwe i bez sensu. Dlaczego uważasz, że to nie mogło mieć miejsca? Zbyt długo żyję, żeby nie wiedzieć, że przepisy i rzeczywistość to mogą być dwa różne światy. W każdym kraju.
Każde z nas chce pomóc najlepiej jak umie. I nikt nie chce się z tego powodu kłócić.
Zresztą ta cała dyskusja jest do innego wątku. Więc też ją kończę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.04.2014 19:03

Niepotrzebnie wyrobione paszporty dla całej rodziny po to, żeby przejechać przez kawałek Bośni i Hercegowiny,
to już pewien wydatek, niepotrzebny wydatek. :roll:

Z przepisami się nie dyskutuje, a te są jasne :!: Wystarczy dowód osobisty, a Bośnia i Hercegowina to nie dzika Afryka, żeby pogranicznicy je ignorowali.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 21.04.2014 19:23

Lednice napisał(a): a Bośnia i Hercegowina to nie dzika Afryka, żeby pogranicznicy je ignorowali.

Nie trzeba być w dzikiej Afryce, żeby zobaczyć jak urzędnicy ignorują lub różnie interpretują przepisy. Np. w sprawie apteczek samochodowych w krajach UE - formalnie obowiązuje Cię taka, jak w kraju gdzie pojazd jest zarejestrowany. W praktyce nie raz się zdarzało, że ktoś np. w Austrii płacił mandat, bo nie miał apteczki B-ileśtam. I nie ma siły, żeby policjantowi wytłumaczyć. Co zrobisz jak na granicy trafisz na kogoś z IQ 70? Możesz mieć rację, a nawet 5 racji, a granicy i tak nie przejedziesz.
Nie ćwiczyłam przejazdu na dowód w BiH, choć teoretycznie wiem, że wystarczy. Mamy paszporty z innego powodu - ewentualnej konieczności pomocy medycznej i odpłatności leków, nawet w Chorwacji, bo wiadomo, że w tej kwestii służba zdrowia też różne ma wymagania.

W temacie: Jackar, po tej dyskusji pewnie jesteś już zdecydowany na Dubrownik, co? :wink:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 21.04.2014 19:31

Jak nie byliście w ogóle w Dubrovniku, to najpierw Dubrovnik- atrakcje wymienili poprzednicy;

jednak Mostar, kiedyś polecam koniecznie, na osobny kierunek + dodatkowo: Izvor Bune Blagaj, slap Kravica, Pocitelj...
Jackar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackar » 21.04.2014 20:00

Jak dla mnie to w tej dyskusji niepotrzebnie niektórym zagrzały się głowy

Mostar czy Dubrownik? Nie wiem dalej
Poczytałem na forum relacje z obu miast i zaświtała mi trochę szalona myśl, żeby w ciągu jednego dnia obrócić zarówno Mostar i Dubrownik
Wyjazd z Orebića przed 7.00, w Mostarze koło 10.00 - zwiedzanie i wczesny obiad wyjazd 14.00
Koło 17.00 - Dubrownik
Wjazd na górę SRD i wieczorne zwiedzanie miasta, ale już bez murów (nie są tanie)
Jak myślicie do ogarnięcia czy porywam się z motyką na słońce?
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 21.04.2014 20:05

Da rade, ale czy tylko "zobaczyć i spadać" czy zwiedzić. Według mnie to będzie "zobaczyć i spadać". Jeden dzień na oba te miejsca to za mało czasu.
Jackar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackar » 21.04.2014 20:09

I tego też się boję.
No nic sprawa do przemyślenia
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 21.04.2014 20:18

Jackar napisał(a):zaświtała mi trochę szalona myśl, żeby w ciągu jednego dnia obrócić zarówno Mostar i Dubrownik
Wyjazd z Orebića przed 7.00, w Mostarze koło 10.00 - zwiedzanie i wczesny obiad wyjazd 14.00
Koło 17.00 - Dubrownik
Wjazd na górę SRD i wieczorne zwiedzanie miasta, ale już bez murów (nie są tanie)

To przede wszystkim problem wytrzymałości dzieci. No i czy dobrze sypiają w samochodzie i są w stanie zregenerować się po wizycie w Mostarze.
W Mostarze zwykle męczące są upały, zazwyczaj bywa nawet kilka stopni więcej niż na wybrzeżu. Podczas naszej wizyty było 42 stopnie Celsjusza, zrezygnowaliśmy z odwiedzenia jeszcze Pocitelj i pojechaliśmy od razu na wodospady Kravica się schłodzić.
Jeśli nie zamierzacie zwiedzać szczegółowo, a planujecie tylko spacer po starówkach i "chłonięcie" atmosfery miejsca, to jak najbardziej. Choć nawet w tym czasie zdołacie wejść do jakiegoś meczetu (np. Koski Mehmed Paszy), w końcu stare miasto Mostaru nie jest szczególnie wielkie. Jeśli w autach jest klima, zanim dojedziecie do Dubrownika zapomnicie o upałach w Mostarze, dzieci się wyśpią i wieczór powinien się udać. Na Srd dojedziecie chyba o odpowiedniej porze, żeby podziwiać czerwone dachy, no a Dubrovnik nocą jest bardzo kuszący...
Zatem czemu nie...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.04.2014 23:12

Mikromir napisał(a):Nie trzeba być w dzikiej Afryce, żeby zobaczyć jak urzędnicy ignorują lub różnie interpretują przepisy. Np. w sprawie apteczek samochodowych w krajach UE - formalnie obowiązuje Cię taka, jak w kraju gdzie pojazd jest zarejestrowany. W praktyce nie raz się zdarzało, że ktoś np. w Austrii płacił mandat, bo nie miał apteczki B-ileśtam. I nie ma siły, żeby policjantowi wytłumaczyć. Co zrobisz jak na granicy trafisz na kogoś z IQ 70? Możesz mieć rację, a nawet 5 racji, a granicy i tak nie przejedziesz.
Nie ćwiczyłam przejazdu na dowód w BiH, choć teoretycznie wiem, że wystarczy. Mamy paszporty z innego powodu - ewentualnej konieczności pomocy medycznej i odpłatności leków, nawet w Chorwacji, bo wiadomo, że w tej kwestii służba zdrowia też różne ma wymagania.

Sprawa apteczek pojawiła się i zniknęła w 2004 roku. Austriacy się nie czepiali, tylko Niemcy.
Nie mieli racji, przeprosili, oddali forsę za niesłusznie zapłacone mandaty.
Czyli jednak była siła przepisów :wink:

Teoretycznie i praktycznie wystarczy w BiH dowód. :D
Wystarczy poczytać inne wątki o podróży do BiH na forum, nikogo z ważnym dowodem osobistym nie zawrócili z granicy od 2009 roku, kiedy weszły w życie aktualne przepisy.
Od wejścia Chorwacji do UE wypada wyrobić kartę EKUZ, paszport przy nagłej bezpłatnej pomocy medycznej nie jest już sugerowany, zastąpiła go karta EKUZ. Choć oczywiście nie zaszkodzi 8)
Przepisy unijne są jasne.
W BiH się może w takich sytuacjach przydać, to jest fakt.

Nie zaszkodzi dodatkowe ubezpieczenie prywatne, bo pomoc zdrowotna na podstawie karty EKUZ czy paszportu w BiH nie obejmuje wszystkich przypadków, np. przewozu osoby chorej do Polski 8)

Chorwacja i BiH naprawdę nie są dziką Afryką :wink:

A ja bym wybrał Dubrownik :D
I jak starczy kasy jeszcze Mostar :lol:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.04.2014 07:27

Nie zamierzam nikogo za nic przepraszać. Tak jak napisała Miromir to są moje doświadczenia.
Wystarczy popatrzeć co się dzieje w naszych urzędach (np. różne decyzje na te same sytuacje w US) i tak samo w BiH trafisz na mega upierd.... celnika który mimo wszytko chce paszportu
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.04.2014 07:33

Jackar napisał(a):Wyjazd z Orebića przed 7.00, w Mostarze koło 10.00 - zwiedzanie i wczesny obiad wyjazd 14.00
Koło 17.00 - Dubrownik

Myślę, że jest to realne, ale to będzie szybkie zwiedzanie. Wszystko zależny od dzieci jak pisała Mikromir.
3,4 godz na Mostar Ci wystarczy, ale w drodze już nie zobaczysz nic dodatkowo. Dubrownik od 17 - uważam, że świetna pora, sama do tego miasta wpadałam właśnie o takiej porze i poza murami (czyli na dole) była idealna temp. do szwędania się po uliczkach.
Jeśli dzieciaki to wytrzymają, to próbuj właśnie tak...
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 22.04.2014 07:44

piekara114 napisał(a):
Jackar napisał(a):Wyjazd z Orebića przed 7.00, w Mostarze koło 10.00 - zwiedzanie i wczesny obiad wyjazd 14.00
Koło 17.00 - Dubrownik

7-10 czyli 3 godziny zakładasz do Mostaru... i z powrotem też do Dobrownika 3 godziny..oj oj...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.04.2014 07:54

garbowski napisał(a):
piekara114 napisał(a):
Koło 17.00 - Dubrownik

7-10 czyli 3 godziny zakładasz do Mostaru... i z powrotem też do Dobrownika 3 godziny..oj oj...

Dubrovnik - Mostar w 3h jest realny (tyle nam zajęło tylko w odwrotną stronę w 2012), bez odbijania gdziekolwiek, nie wiem jak Orebić-Mostar - google pokazuje niby 2:45 więc w 3h może się da....
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 22.04.2014 08:01

Ja bym te miasta, mimo wszystko, rozdzielił. Da się, oczywiście. Ale nie o to chodzi.
Nie poczujecie klimatu...
Mostar warto powiązać z tyloma fajnymi rzeczami. Nie ma sensu "odfajkować" wszystkiego w Dalmacji w ciągu kilku lat, traci się sens wyjazdów :cry:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Dubrownik czy Mostar - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone