Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dubrovnik tips & tricks

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojto19a
Globtroter
Dubrovnik tips & tricks

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojto19a » 09.06.2014 12:49

Być może jest już gdzieś taki temat, ale w gąszczu postów nic nie znalazłem. Wybieramy się do Tucepi w lipcu i rozważamy odwiedziny Dubrovnika. Wiem, że jest tu sporo osób, które Dubrovnik nawiedziły nie jeden raz.

Jaką trasę polecacie z Tucepi? Wiem, że najlepiej zaparkować w jakiejś małej miejscowości przed Dubrovnikiem i na miejsce zajechać autobusem. A może z jakiejś miejscowości pływają tam statki, albo taksówki wodne? A może są jakieś wycieczki (byle nie autokarem)?

Co polecacie zobaczyć, zjeść, wypić w Dubrovniku?
Czy Dubrovnik nie jest przypadkiem przereklamowany? Warto?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.06.2014 14:43

wojto19a napisał(a):Wiem, że najlepiej zaparkować w jakiejś małej miejscowości przed Dubrovnikiem i na miejsce zajechać autobusem.

parkingi-w-dubrovniku-t35553.html

wojto19a napisał(a):Czy Dubrovnik nie jest przypadkiem przereklamowany? Warto?

Warto.

:papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.06.2014 15:02

Z Tucepi masz około 3-4 h jechania autem.
Optymistycznie zakładam, że jest w miarę luźno na granicy.
Warto jechać. O parkingach napisano.
Autobusy także kursują często. Zostawienie auta na peryferiach ma swoje plusy. Nie musisz szukać parkingu. Ostatnio pisano, że drogiego.
Autobus to 5-10 kun.
Taksówka kilkadziesiąt.
Pisałem dzisiaj. Poszukaj w moich postach.
chorwacja-hmm-za-drogo-t45204-315.html#p1405456
wojto19a
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojto19a » 10.06.2014 11:35

Dzięki panowie!
davnbb
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) davnbb » 11.06.2014 00:53

FUX napisał(a):Z Tucepi masz około 3-4 h jechania autem.

2 lata temu jechałem tą trasę troszkę ponad 2 godziny. Będę tam za tydzień to jeszcze raz to zweryfikuję.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.06.2014 07:22

Drogę wyprostowali?

:mrgreen:
marciajn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marciajn » 11.06.2014 12:01

FUX napisał(a):Z Tucepi masz około 3-4 h jechania autem.
Optymistycznie zakładam, że jest w miarę luźno na granicy.

Mam pytanie odnośnie sytuacji na granicy. Ja jadę do Dubrownika z Mostaru i mam 2 opcje trasy:
1) bośniacką drogą M6 i przed Trebinje skręt w prawo w M20 i wjazd do Chorwacji w miejscowości Ivanica i wjazd do Dubrownika od strony pd-wsch
2) bośniacką drogą E73 do przejścia w Metkovic, potem skręt w prawo w D8 i "tranzytem" przez kawałek Bośni i wjazd du Dubrownika od pn-zach

opcja 1 oznacza 1-krotne przekroczenie granicy, a opcja 2 - 3-krotne przekraczanie granicy.
Wujek Google mówi, że kilometrowo i czasowo to to samo, a jak Wy myślicie?
czy z uwagi na te przejścia graniczne, lepiej wybrać 1) ?
wiklos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiklos » 11.06.2014 16:24

Jechałem w 2011 /wrzesień/ opcją numer 1. Moim zdaniem normalna droga a na przejściu granicznym w tygodniu całkiem pusto.
Ale na tym forum są informacje z 2013, że stan drogi nie jest najlepszy a w weekend bywają kolejki.
W zeszłym roku jechałem z kolei przejściem w Metkovic i stałem na granicy BiH Chorwcja ponad godzinę.
Jak widać ciężko kategorycznie stwierdzić która trasa lepsza.
brown
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) brown » 11.06.2014 23:53

We wrześniu 2013 jechałem do Mostaru z okolic Makarskiej przez Metkovic. Droga była dobra. Na przejściu granicznym stałem ok. 10-15 minut. Przejście graniczne małe więc przy dużym ruchu pewnie trzeba swoje odstać.
3-4h z Tucepi do Dudrownika? Chyba ,że stoi się dłużej na granicy. Jechałem dwa razy i zawsze ok. 2,5h. 4,5h zajęła mi droga do Kotoru.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.06.2014 08:41

Lipiec 2012-trasa 2. Mimo 3 przejść czasu, praktycznie zero straconego czasu. Dosłownie po parę minut na każdym. Nasz właściciele w Mlini, nie polecał nam wtedy trasy nr 1, że gorsza do jazdy.
marciajn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marciajn » 12.06.2014 12:29

Dziękuję za odpowiedzi.
Myślę, że podpytam jeszcze gospodarzy z Mostaru. A może w jedną stronę pojadę trasą 1, a w drugą 2?:)
Plusem trasy 1 jest to, że można po drodze zahaczyć o Jaskinię Vjetrenica.
Tom@sz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tom@sz » 12.06.2014 23:04

W ciagu dnia obejdz miasto i dopiero ok. 17-18ej wejdz na mury.
Widoki przy zachodzacym sloncu: marzenie... latwiej zniesc upal o tej porze.
Nie zapomnijcie zapasu napojow, bo z tym krucho na murach i mega drogo...
... a traska moze zajac ze dwie godziny... niemniej WARTO!!!

Powrót do Chorwackie ABC

Dubrovnik tips & tricks
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies