Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dubrovnik - Gdzie zjesc?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Julian Tatara
Plażowicz
Dubrovnik - Gdzie zjesc?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Julian Tatara » 10.07.2008 14:39

Bedziemy w Dubrovniku pod koniec Sierpnia, mieszkamy na starym miescie. Czy ktos moze polecic jakies dobre restauracje/pizzerie/bary w ktorych warto zjesc (na straym miescie lub blisko centrum). Gdzie ceny nie sa gigantyczne (wiem, :( Dubrovnik jest drogi).

pozdrawiam i dzieki za info,

Julian
Paweł i Kasia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł i Kasia » 10.07.2008 17:03

To może przy okazji jakiś lokalik gdzie moża przyjemnie potańcować do rana :D nie za drogo, tylko nie jakieś disco, bardziej funk, retro, rokendrolik
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 10.07.2008 19:39

Co do Dubrovnika gorąco polecam pizzerię Oliva. Ceny przystępne i w samym centrum. Jak się wchodzi głównym wejściem to na tej głównej ulicy należy skręcić w prawo, potem w pierwszą w lewo, o ile pamiętam, i już jest. Najlepsza pizza jaką w życiu jadłem i w przystępnej cenie:) Pozdrav.
Julian Tatara
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Julian Tatara » 11.07.2008 11:29

"Najlepsza pizza jaką w życiu jadłem i w przystępnej cenie "

hehe, hmmm mocna recenzja.

Teraz to musze ja znalesc.

dzieki za info.

Moze ktos jeszcze cos wie?
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 14.07.2008 15:02

Julian Tatara napisał(a):
Moze ktos jeszcze cos wie?

Ja wiem - polecam Lokandę w starym porcie - jeżeli ktoś lubi owoce morza w wykonaniu dalmackim. Menu jest dość skromne, ale za to potrawy "palce lizać". Sałatka z hobotnicy najlepsza jaką jadłam (już za nią tęsknię). Jedzenie podają w "kociołkach", z których spokojnie 2 osoby mogą się najeść. Knajpę polecił nam gospodarz, u którego mieszkaliśmy.

ps. Pizzę też jedliśmy dobrą (przede wszystkim ciasto nam odpowiadało) niestety nie pamiętam nazwy knajpki! (ale też w lewo od Stradunu, na począdku ulicy, na której jest kino)

pozdrawiam
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 14.07.2008 15:56

Tymona dobrze gada. Jeśli szukasz Julian niedrogiej knajpki, to zdecydowanie obczaj Lokanda Peskarija w starym porcie właśnie.
Tu jest jelovnik z 2006 r. wraz z cenami, a tutaj zobacz sposób podania. Polecam.
Julian Tatara
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Julian Tatara » 15.07.2008 09:02

Dzieki Tymona, Krzych...

bedziemy szxukac....

Jezeli macie jeszcze jakies rekomendacje na wieczory z piwem, wyjazdy w okolice, plaze, to prosze pisac.

pozdrawaim.
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 16.07.2008 16:33

Co do plaż - to dużo osób płynie stateczkiem ze starego portu na wyspę Lokrum (przeprawa trwa jakieś 10 min, plażowanie bardziej intymne - każdy znajdzie coś dla siebie)
W samym Dubrownikiu jest kilka plaż miejskich, my byliśmy w dzielnicy Babin Kuk (plaża Copacabana - "zorganizowana', restauracja obok)
pozdrawiam
dsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dsk » 17.07.2008 08:07

Najalepsza pizza jaką jadłem w tym rejonie jest w porcie po prawej stronie jak sie patrzy na mury ...duza z duzym białym dachem...

najlepsze lody w lodziarni niedaleko wejscia na mury przy owalnejfontannie (nie wiem jak to nazwac)...tam gdzie trzeba napić sie wody z 16 kraników ...ponoć na szczęście...
Trebor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trebor » 17.07.2008 08:22

Fontanna Onofrija... Tak, rzeczywiście lody są tam niezłe. A jeśli jeść na starym mieście to tylko w restauracji przy starym porcie. Trafisz bez problemu, bo w sezonie tam jest zawsze kolejka - trzeba odstać swoje, żeby złapać stolik. Ale naprawdę warto. Takich lignij na żaru, ostryg itd. nie jadłem nigdzie. Z czarnych "saganów"... Polecam!
Paweł i Kasia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł i Kasia » 01.09.2008 07:16

Tak, Lokande w starym porcie na prawde trzeba odwiedzić, a kolejka posuwa sie bardzo szybko, ne ma problema.

Obrazek

Krewetki
Obrazek

Kalmary
Obrazek

Rizotto
Obrazek

Małże
Obrazek
Paweł i Kasia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł i Kasia » 01.09.2008 07:21

Stanowczo nie polecam pizzy w restauracji przy wejściu do starego portu. Nie wiem jak reszta potraw ale czeka się bardzo długo a kelnerzy sie mylą, ja byłem pod każdym względem niezadowolony a i widziałem że inni konsumenci również.

Obrazek
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 01.09.2008 08:06

Paweł i Kasia dzięki za cennik - jak z niego wynika w ciągu dwóch lat ceny nieźle skoczyły w górę - małże praktycznie o 100% z 35 na 60 kun...
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 01.09.2008 08:14

Julian Tatara ...... bardzo mnie "cieszą" posty tego typu. ."Gdzie zjeść"... jakbym wczesniej zauważył napisałbym ,że ...w Dubrowniku. :D
Teraz masz niezłe zadanie ... "musisz" odwiedzić wszystkie polecane lokale ( aby nie zawieść polecających). Gorzej będzie jeżeli Twój gust będzie inny ... już współczuję.
Paweł i Kasia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł i Kasia » 01.09.2008 09:15

Trebor napisał(a):Takich lignij na żaru, ostryg itd. nie jadłem nigdzie.

woka napisał(a):Gorzej będzie jeżeli Twój gust będzie inny ... już współczuję.

Mi na przykład Kalmary nie smakowały, cała reszta ze zdjęć rewelacja.
Dużo lepsze kalmary jadłem w Czrnogórze, polecam wyskoczyć do czarnogóry na obiadek i zakupy (dużo taniej a widoki zapierają dech w piersiach swoją dziwiczością)
Obrazek
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone