Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

DUBAJ - ZEA -- kilka tysięcy km od PL i CRO

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 04.12.2008 10:52

Na taksówkę z lotniska czeka się ca' 45 minut (albo ja tak trafiłem o 7 rano). Temperatura powietrza 28-32 stop. C.
Taksówki w Dubaju są tanie tzn. jak się jedzie a nie stoi w korku, za tą samą odległość można zapłacić 20 lub 120 AED (dirham).
Każda taxi (samochody są własnością firmy) ma taksometr z GPS.

Obrazek

Obrazek

cdn
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 04.12.2008 10:58

Czekam na cd :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.12.2008 11:56

adamk3 napisał(a):
JacYamaha napisał(a):Czy tu jest kącik dyskusyjny o foto czy czegoś nie wiem?
Adamk3 - Czekam dalej na ciekawe zdjęcia.

JacYamaha - przepraszamy Cię za w/w obiecuję poprawę i następne zdjęcia.
:D :) :D :) :wink:

Pozdraw.

No, ja myśle. Żeby mi to było ostatni raz :lol:

Pozdrawiam
Jacek
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 04.12.2008 15:05

-Yaro- napisał(a):Czekam na cd :wink:

Obrazek

W/w mieści się w forcie Al Fahidi uważanego za najstarszy budynek w Dubaju, wybudowany w 1787roku

Obrazek
wieża klimatyzacyjna - takie A/C bez prądu i gazu

Obrazek

Obrazek

makietka miasta z 1822 roku :D
Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.12.2008 16:44

jak to zrobić ?

http://www.faststone.org/FSViewerDownload.htm
Wersja po polsku:
FastStone Image Viewer 3.2

Multi-language Version
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 04.12.2008 20:26

adamk3 napisał(a):makietka miasta z 1822 roku :D

Teraz to już historia!
Oglądałem kilka programów o Dubaju na Discovery i jak brakuje tu zimy to przypomina mi sie stok na pustyni!
podstawowe info o obiekcie - W Dubaj - największy na świecie park narciarski pod dachem
filmik - W Dubaju na nartach i tu zjazd ale bez widoku na piękne Tatry!

Wszystko ma być największe i najlepsze! Dubaj to największy plac budowy na którym stoją najwyższe dźwigi z Australii. Zużywa najwięcej cementu i słodkiej wody na świecie, najlepsze i najdroższe domy są sprzedawane w kilka godzin, nim jeszcze powstaną.
W Burj Al Arab - hotelu w kształcie żagla - chyba pierwszym obiekcie wysławiającym Dubaj, nie może zabraknąć niczego co sobie gość zażyczy. Codziennie zwożą świeże kwiaty z Japonii czy cygara od samego Fidela. By błyszczał na okrągło przez 365 dni w roku rankiem, gdy goście jeszcze śpią, alpiniści go polerują, a wytresowany sokół odstrasza gołębie. :lol:
Tylko co z tego nam zwykłym śmiertelnikom, jak na takie wygody mogą pozwolić sobie nieliczni. Sam może kilka nocek chciałbym tam spędzić, z ciekawości chyba bardziej, bo do szczęścia to zupełnie mi takie wygody nie są potrzebne, a jak Agassi chce to niech gra sobie w podniebnego tenisa

nie neguję tego przepychu, a w pewnym sensie porównując do Wenezueli, która przepiła i przejadła zyski z ropy, mógłbym powiedzieć że podziwiam i pełen szacunku jestem dla Arabów... ech te Wenezuelki :lol:

A najbardziej rozbawiło mnie to zdanie:
"Jest wielce prawdopodobne, że popularność kurortów Zjednoczonych Emiratów Arabskich wśród Polaków będzie rosła."
Niech się spełni :lol: byśmy mogli mówić jak daltonista Ebdon:

"Tutejszy styl życia jest fantastyczny, a otoczenie jest dużo bezpieczniejsze dla dorastających dzieci" :lol: :wink:
Ewa 40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa 40 » 04.12.2008 21:47

Wyczytałam w nowym katalogu na rok 2009 z jednego z biur podróży o hotelu Burj al Arab-cytuje:
"Wizyta w hotelu obejmuje posiłek wraz z orientacyjnym zwiedzaniem wnętrza oraz terenu przy hotelu.
Cena 100 USD/os.dorosła,ok.50 USD/dziecko"
Lechu67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechu67 » 04.12.2008 21:49

Szkoda tylko, że ta garstka ludzi którzy jedyne czego dokonali to wywiercili dziurkę w ziemi, nie pamięta o swoich rodakach, którzy żyją w ubustwie :evil: . Cenię ludzi którazy doszli do kasy pracą, pomysłem, konsekwencją, a Dubaj to tak jak by powiedzieć wygrałem w totka więc jestem geniuszem.
Jak dla mnie to przerost formy nad treścią, ale jak to mawiają jeden lubi rybki drugi akwarium.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 05.12.2008 09:18

Popiel napisał(a):
adamk3 napisał(a):makietka miasta z 1822 roku :D

Teraz to już historia!
Oglądałem kilka programów o Dubaju na Discovery i jak brakuje tu zimy to przypomina mi sie stok na pustyni!
podstawowe info o obiekcie - W Dubaj - największy na świecie park narciarski pod dachem
filmik - W Dubaju na nartach i tu zjazd ale bez widoku na piękne Tatry!

Wszystko ma być największe i najlepsze! Dubaj to największy plac budowy na którym stoją najwyższe dźwigi z Australii. Zużywa najwięcej cementu i słodkiej wody na świecie, najlepsze i najdroższe domy są sprzedawane w kilka godzin, nim jeszcze powstaną.
W Burj Al Arab - hotelu w kształcie żagla - chyba pierwszym obiekcie wysławiającym Dubaj, nie może zabraknąć niczego co sobie gość zażyczy. Codziennie zwożą świeże kwiaty z Japonii czy cygara od samego Fidela. By błyszczał na okrągło przez 365 dni w roku rankiem, gdy goście jeszcze śpią, alpiniści go polerują, a wytresowany sokół odstrasza gołębie. :lol:
Tylko co z tego nam zwykłym śmiertelnikom, jak na takie wygody mogą pozwolić sobie nieliczni. Sam może kilka nocek chciałbym tam spędzić, z ciekawości chyba bardziej, bo do szczęścia to zupełnie mi takie wygody nie są potrzebne, a jak Agassi chce to niech gra sobie w podniebnego tenisa

nie neguję tego przepychu, a w pewnym sensie porównując do Wenezueli, która przepiła i przejadła zyski z ropy, mógłbym powiedzieć że podziwiam i pełen szacunku jestem dla Arabów... ech te Wenezuelki :lol:

A najbardziej rozbawiło mnie to zdanie:
"Jest wielce prawdopodobne, że popularność kurortów Zjednoczonych Emiratów Arabskich wśród Polaków będzie rosła."
Niech się spełni :lol: byśmy mogli mówić jak daltonista Ebdon:

"Tutejszy styl życia jest fantastyczny, a otoczenie jest dużo bezpieczniejsze dla dorastających dzieci" :lol: :wink:

Obrazek

W podanym linku o SKI DUBAI który mieści się w Mall of the Emirates, jest kilka nieścisłości:

1. na zewnątrz budynku temperatura często wynosi ponad 40 stopni Celsjusza.

nie 40 ale do 55

2.Budynek, we wnętrzu którego temperatura będzie wynosić od -1 do -2 stopni Celsjusza,

nie -1 do -2 a -5 do -7
Obrazek

3.Wypożyczenie sprzętu i ubrania narciarskiego kosztuje 35 dolarów. Arabowie nie będą mogli jeździć na nartach ani korzystać z innych atrakcji w tradycyjnych ubraniach.

j/n trochę więcej, a Arabowie guliajut po śniegu w tradycyjnych ubraniach

Obrazek

Obrazek

Obrazek
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 05.12.2008 09:53

Lechu67 napisał(a):Szkoda tylko, że ta garstka ludzi którzy jedyne czego dokonali to wywiercili dziurkę w ziemi,

Pozwolę sobie nie zgodzić się z powyższym:
1. tylko 10 do 18% (różna źródła) PKB pochodzi z ropy naftowej - reszta to turystyka i handel

Lechu67 napisał(a):nie pamięta o swoich rodakach, którzy żyją w ubustwie :evil: . Cenię ludzi którazy doszli do kasy pracą, pomysłem, konsekwencją, a Dubaj to tak jak by powiedzieć wygrałem w totka więc jestem geniuszem.
Jak dla mnie to przerost formy nad treścią, ale jak to mawiają jeden lubi rybki drugi akwarium.

"jedynie 19% to obywatele Zjednoczonych Emiratów Arabskich"

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zjednoczon ... y_Arabskie

jakie ubóstwo, nie ma ubogich Arabów z obywatelstwem UAE !!!!!!
To wszystko co tam się dzieje jest super pomysłem i konsekwencją w działaniu.
Wystarczy tylko porównać sąsiednie państwa.

Dane z: http://pl.wikipedia.org/

ZEA- Produkt krajowy brutto na jednego mieszkańca to 28 tys. USD.
Arabia Saudyjska - PKB na jednego mieszkańca wynosi 13500 USD.
Oman -Produkt krajowy brutto na jednego mieszkańca wynosi 9294 USD.
Iran - 8 000 $
Jemen - 800 USD w przeliczeniu na jednego mieszkańca.

Kuwejt - PKB na osobę wynosi 31 051 USD - ale to inna historia :D :) :D

Pozdrawiam.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 05.12.2008 19:41

adamk3 napisał(a):W podanym linku o SKI DUBAI który mieści się w Mall of the Emirates, jest kilka nieścisłości:

nie 40 ale do 55

2.Budynek, we wnętrzu którego temperatura będzie wynosić od -1 do -2 stopni Celsjusza,

nie -1 do -2 a -5 do -7

:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Co jest nie tak?
Napisane ponad 40 stopni C to źle? Dobrze jest do 55 C ??????

Na TEJ stronie też źle????

Dwa lub trzy stopnie w tą czy w tą, to co za różnica??? A ile jest w WC by pupa nie przymarzła? :lol:

Ski Dubai i tak im nie wystarczył, bo na koniec tego roku miał powstać Dubai Sunny Mountain Ski Dome, a w mej mieścinie nie może powstać prosty basen dawno obiecany przez pana G., widać dla zdobycia głosów tylko.

Jakiego SKI by nie wybudowali to i tak nie będzie miał klimatu naturalnych stoków z zapachem lasu. Dlatego też wolimy w Cro mieszkać w pensjonacie z dala od centrów większych miejscowości, niż z super wygodami, które oferują nam hotele.

Obrazek
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 07.12.2008 13:00

Popiel napisał(a):
adamk3 napisał(a):W podanym linku o SKI DUBAI który mieści się w Mall of the Emirates, jest kilka nieścisłości:

nie 40 ale do 55

nie -1 do -2 a -5 do -7

:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Co jest nie tak?
Napisane ponad 40 stopni C to źle? Dobrze jest do 55 C ??????

Na TEJ stronie też źle????

Dwa lub trzy stopnie w tą czy w tą, to co za różnica??? A ile jest w WC by pupa nie przymarzła? :lol:

Ski Dubai i tak im nie wystarczył, bo na koniec tego roku miał powstać Dubai Sunny Mountain Ski Dome, a w mej mieścinie nie może powstać prosty basen dawno obiecany przez pana G., widać dla zdobycia głosów tylko.

Jakiego SKI by nie wybudowali to i tak nie będzie miał klimatu naturalnych stoków z zapachem lasu. Dlatego też wolimy w Cro mieszkać w pensjonacie z dala od centrów większych miejscowości, niż z super wygodami, które oferują nam hotele.

Obrazek

To tak jak jazda samochodem z klimą, jest różnica jak na zewnątrz jest 25 czy 35?

ile więcej energii potrzeba :wink: :D :)
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 09.12.2008 15:29

Transport publiczny

przystanki klimatyzowane

Obrazek

Obrazek

taksówki wodne
Obrazek

Obrazek
adamk3
Cromaniak