Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Duba Peljeska

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krzychu 33
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychu 33 » 05.04.2013 21:21

Witam,
Trzykrotnie spędziliśmy wakacje u Damira w Dubie Peljeskiej i nie żałujemy.Nie było żadnych problemów z wodą. Damir prosił aby jej nie marnować ,ale tu chodziło o zwykłą ludzką przyzwoitość,by bez sensu jej nie lać,ponieważ woda była dowożona przez straż do zbiorników przy lub pod domem.
Ja zawsze byłem tam w sierpniu i nigdy nie było ciasno.Około 11 przypływały statki z turystami,lecz o godzinie 14 juz ich nie było.Zapewniam ,że będziesz miał niezapomniane wakacje i to przez duże n.
fajnylogin
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) fajnylogin » 21.04.2013 21:26

Byłam w Divnej dwukrotnie, oczywiście u Damiana. Żadnych problemów z wodą nie było. Gospodarz bardzo sympatyczny, swym gościom oferuje domowe wino (za dodatkową opłatą, w butelkach 1,5 l). Nie wiem jak w czerwcu, ale w lipcu i sierpniu codziennie rano przyjeżdżało pieczywo świeżutkie z piekarni, bardzo smaczne. Jeżeli gospodarz będzie oferował, to zachęcam do skorzystania z jednorazowej kolacji, przygotowywanej przez żonę gospodarza. Koszt to około 20 zł/os, a na kolacje składają się przepyszna ryba w ziołach, frytki, sałatki i arbuzy na koniec.Apartamenty są przestronne i mimo braku klimatyzacji nie można powiedzieć, żeby było w nich gorąco.
Z pobytu byłam bardzo zadowolona, apartamenty stoją na samej plaży, widok z tarasu jest obłędny. Nocą można usłyszeć wycie, być może wilków, ale ze względów oczywistych nie biegaliśmy nocą po górach celem ich poszukiwania i ewentualnej identyfikacji. Nocny spacer drogą do Duby Pilejskiej zaowocuje natomiast spotkaniem nietoperzy.
Niedaleko, bo jakieś 50 m od apartamentów znajduje się bar, gdzie można napić się kawy, piwa czy kupić lody. Ze względu na brak sklepów w okolicy (najbliższy w Trpanj, jakieś 10 km od Divnej) często tam chodziłam na kawę czy zimną colę, ale samkoszom tego nie polecam. Kawa mrożona przygotowywana jest z saszetki nescafe 3 in 1 i dodawany jest do niej lód. Aczkolwiek rybice czy frytki niczego sobie.
Zachęcam też do odwiedzenia Panoramy, aczkolwiek nie wiem, czy w czerwcu jest otwarta. Jest to restauracja na samym końcu Orebica, jakieś 20 km od Divnej. Niezapomniane smaki oraz widoki. Jest to również miejsce, w którym jadł sam Robert Makłowicz, którego miałam okazję tam właśnie przypadkowo spotkać. Restauracja specjalizuje się w grillowanych ośmiornicach, smażonej cielęcinie oraz makaronie z truflami. Koszt takiej kolacji to około 40 zł/os.
Podsumowując, Divna to miejsce jedyne w swoim rodzaju, które zdecydowanie warto odwiedzić.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies