Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Duba Peljeska

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marcin zastava
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin zastava » 19.06.2012 21:04

dasuch napisał(a):
inman napisał(a):1 Divna Duba
2 Duba Peljeska
3 To właśnie ta trzecia

Gdzieś na forum czytałem, że to za lasem.
Tyle tylko mogę pomóc.

Jadąc od Divnej dojeżdżasz do skrzyżowania i przejeżdżając je na wprost wjeżdżasz na drogę szutrową. Mijasz domek kamienny położony po lewej stronie i jeszcze kawałek można jechać, potem już tylko na piechotę około 10 min i wychodzisz na plażę. Za kamiennym cyplem jest jeszcze jedna plaża. Miłego wypoczynku.

Obrazek

Ta za kamiennym cyplem jest jak dla mnie najładniejsza naprawdę warto ją zobaczyć :idea:
Magda75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda75 » 27.06.2012 17:31

Witam,
teraz trochę z innej beczki. Jadąc do Duby Peljeskiej lub na Divną przejeżdżamy przez Vrucicę Gorną. Za każdym razem, gdy jesteśmy na Peljescu zaopatrujemy sie tam w różne alkohole. Pan ma niepozorna informację o swoich wyrobach wykonaną z kartonika, ale napitki prima sort. W tym roku oprócz win wzięliśmy orahovicę i wiśniówkę. Obie pyszne.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.06.2012 17:58

Magda75 napisał(a):Witam,
teraz trochę z innej beczki. Jadąc do Duby Peljeskiej lub na Divną przejeżdżamy przez Vrucicę Gorną. Za każdym razem, gdy jesteśmy na Peljescu zaopatrujemy sie tam w różne alkohole. Pan ma niepozorna informację o swoich wyrobach wykonaną z kartonika, ale napitki prima sort. W tym roku oprócz win wzięliśmy orahovicę i wiśniówkę. Obie pyszne.

Dzięki za info. Już sobie zanotowałem i na mapie info zamieściłem. :D
Magda75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda75 » 27.06.2012 20:20

Ne ma problema.
Pozdrav
anek cro
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) anek cro » 10.07.2012 16:54

Magda75 napisał(a):Witam,
jestem w Trpanju, co dzień jeździmy na plażę w Dubie . Jest tylko mały problemik. Naopowiadałam mężowi, że jest tu jeszcze druga plaża, ładniejsza, że przeczytałam na forum, że musimy tam pojechać....tylko teraz nie mogę znaleźć, jak tam dotrzeć. Wiem, że trzeba dojść na piechotę, ale którędy?
Pozdrawiam

Pewnie już za późno, ale dla innych moze się przyda:
Jeśli pojechać dalej, za Divne to w prawo droga do plaży w Dubie, maleńki porcik , budka telefoniczna i Bistro Zaporat, miejsce urokliwe, plaża kamienista, niestety dopołudnia oblegana przez gromady turystów przypływających z makarskiej na "dziką plażę"
niestety, ale to właśnie skłoniło nas do poszukania innej plaży no i są i to nawet dwie, jadąc od Divnej zamiast skręcać w dół do portu w Dubie Pel, trzeba przejechać ( choć to trudne) lepiej przejść, wąską szutrową dróżką na wprost... na końcu długa, czysta i piękna plaża, jeśli ktoś ma więcej energii to kierujac się w lewo można wspiąć się nieco i przez wąziutką ścieżkę dotrzeć do jeszcze jednej, zupełnie ukrytej, totalne odludzie, choć moze po tym poście przestanie być odludziem :-)
dodam ,że w sierpniu bez rezerwacji w Dubie Pel. nie da rady znaleźć noclegu, ale do Trapani tylko 14 km ...
i faktycznie nie ma sklepu :-)
pozdrawiam
Ostatnio edytowano 10.07.2012 17:48 przez anek cro, łącznie edytowano 2 razy
anek cro
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) anek cro » 10.07.2012 16:55

był mały błąd ale już poprawiony
Ostatnio edytowano 10.07.2012 17:52 przez anek cro, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.07.2012 17:34

Zbyt późno nigdy nie jest :wink:
anek cro
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) anek cro » 10.07.2012 17:50

Magda75 napisał(a):Jedynie droga niedogodna dla przeprawy z czterolatkiem, który musiał być niesiony. Myślałam, że to nasz pierwszy i ostatni raz na tej plaży. Ale jutro też tam jedziemy. Byłam pewna, że moja połowica nie zniesie paru rysek na aucie, a tu cisza. Nawet nie narzekał na niesienie Rycha i tobołków. Spodziewałam się, że nie zawróci naszym autem ( a jest dość duże) na wąskiej dróżce, ale się udało. Za to znalazł świetną małą zatoczkę, prawie całą w cieniu. Zejście na nią jest z górki na cyplu, dość stromo, ale też można od strony morza, nawet z dzieckiem na ramionach.
Pozdrav

My ją nazywamy zatoką jaszczurki, na środku jest ogromny płaski kamień do wylegiwania się, niczym jaszczurka :-)
anek cro
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) anek cro » 10.07.2012 17:58

inman napisał(a):O tym odcinku dość sporo na forum. Może się pokuszę. Lubię takie serpentyny. Gorzej znoszą to pasażerowie. Ale to akurat mnie nie dziwi. :lol:

Wrażenia niezpomniane!!! szczególnie widoki wraków samochodów upadłych w przepaść...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.07.2012 18:06

anek cro napisał(a):
inman napisał(a):O tym odcinku dość sporo na forum. Może się pokuszę. Lubię takie serpentyny. Gorzej znoszą to pasażerowie. Ale to akurat mnie nie dziwi. :lol:

Wrażenia niezpomniane!!! szczególnie widoki wraków samochodów upadłych w przepaść...

Zapewne :D Byle nie zostać jednym z nich :lol:
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 10.07.2012 18:16

inman - bylismy pare razy u Damjana - tylko,ze w Orebic.
Sympatyczni ludzie :)
Na Divnej jest rowniez "parking" nalezacy do niego.Taki "z gorki" kolo campu :) Oplaty pobiera jego syn.

Mafia............. ;)

Cudownego urlopu zycze! My tez bedziemy zagladac na Divna :)
Bez tego ani rusz........
Magda75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda75 » 11.07.2012 23:19

anec cro, bywasz teraz na tej plaży? Z tego kamienia robiliśmy Rychowi domek. Poza tym zrobiliśmy mały pseudo domek z kamieni, gdzie ucinał sobie drzemkę schowany przed słońcem.
Oj, było,minęło. Uwielbiam takie ukryte miejsca.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2012 06:15

Basiulinek napisał(a):inman - bylismy pare razy u Damjana - tylko,ze w Orebic.
Sympatyczni ludzie :)
Na Divnej jest rowniez "parking" nalezacy do niego.Taki "z gorki" kolo campu :) Oplaty pobiera jego syn.

Mafia............. ;)

Cudownego urlopu zycze! My tez bedziemy zagladac na Divna :)
Bez tego ani rusz........

Bardzo dziękuję. Pozdrawiam. :D :D :D
anek cro
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) anek cro » 23.07.2012 07:45

Magda75 napisał(a):anec cro, bywasz teraz na tej plaży? Z tego kamienia robiliśmy Rychowi domek. Poza tym zrobiliśmy mały pseudo domek z kamieni, gdzie ucinał sobie drzemkę schowany przed słońcem.
Oj, było,minęło. Uwielbiam takie ukryte miejsca.

Będę tam dopiero 25 sierpnia
ale już liczę dni
jedziemy najpierw na tydzień na Lastovo a potem do ukochanej Duby
zdarza mi się zamykac oczy i widze właśnie tę plażę...
Mój Karol już nieco większy więc sam wspina się na kamień i jaszczurkuje...
To prawda znam już kilka osób przodujących w wyszukiwaniu takich miejsc... polecam też południowy koniec Mljetu...
pozdrawiam serdecznie :-)
SewerynR
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) SewerynR » 01.04.2013 13:04

Odświeżam temat bo wakacje tuż tuż (choć pogoda za oknem na to nie wskazuje :-)). Czy ktoś był u Damjana na plaży Divnej i może mi powiedzieć jakie tam warunki panują tzn. jak to jest z wodą słodką czy faktycznie może jej zabraknąć i każą ją oszczędzać ??? Jadę w drugiej połowie czerwca - mam nadzieję, że jeszcze nie będzie za dużo ludzi ? Jakie są wasze odczucia z pobytu ? Wszelkie uwagi i informacje które przychodzą Wam do głowy będą dla mnie cenne
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone