No to zaczynamy.Jak każda relacja z wyjazdu do Chorwacji i ta musi się zacząć od ... tak jest!Trasy
Nasza trasa zaczęła się w miejscowości Gaszowice koło Rybnika na Górnym Śląsku a zakończył w Gornej Vali choć miała trochę wcześniej w okolicach Zivogosce.Ale o tym później.
Od początku założyliśmy sobie że ominiemy płatny odcinek autostrady w Słowenii.Dlaczego?Może oszczędności nie są jakieś wielkie ale na forum przeczytałem w kilku relacjach,że podczas jazdy nocą ten objazd urozmaica nieco nudnawą jazdę autostradami.I mogę z czystym sumieniem powiedzieć że to się sprawdza.Objazd jest dobrze opisany na forum a jakby ktoś chciał to ja mam kilkanaście print screenów z powiększonymi mapkami,którymi tez się posiłkowaliśmy.
Tak więc zaczynamy w Gaszowicach,kierujemy się na autostradę A1 w miejscowości Mszana (tam gdzie ten słynny,niedokończony most jest) no i dalej autostradą w stronę Mikulova i przejścia czesko-austriackiego.
Dalej kierujemy się na Wiedeń,Graz.Jakiś czas za Grazem zjeżdżamy z autostrady w kierunku miejscowości Mureck.Na moście w Trate przekraczamy granicę austriacko-słoweńskąi kierujemy się drogą 433 w kierunku miejscowości Lenart a później 229 w kierunku Ptuj.W Ptuju obwodnicą kierujemy się na autostradę A4 która w kierunku Chorwacji bardzo szybko się kończy.Od tego miejsca jedziemy już "zwyczajową" trasą.
Reszta opisu trasa jak już będziemy tak daleko
Na dobry początek nasza trasa w całości.Oczywiście 1 to Gaszowice a 2 to Gornja Vala
Próbowałem robić jakieś zdjęcia w nocy ale jak widać poniżej nie miało to większego sensu a do tego pojawiła się dosyć ostra burza więc lepiej było skupić się na nawigowaniu i pilotowaniu niż na robieniu i tak nieudanych zdjęć
Kolejne zdjęcia próbuje robić już pod Ptujem a więc już na objeździe słoweńskiej autostrady
Tutaj już Ptuj i zamek się w nim znajdujący
Most na rzece Drava
Jeszcze tylko małe kółeczko...
..i jest na autostradzie,która zaraz się skończy.
Do granicy tylko taka droga
Podczas drogi pomagał nam 8 calowy tablet chwilowo przerobiony na nawigację
Dojeżdżamy do granicy słoweńskiej...
... i chwile potem do chorwackiej