Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Drugie oko na Maroko...

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem. W Afryce są 54 kraje. Prawie jedna trzecia światowych języków jest używanych w Afryce. Jezioro Wiktoria w Afryce jest największym jeziorem i drugim co do wielkości jeziorem słodkowodnym na świecie. Nigeria ma najwyższy na świecie wskaźnik urodzeń bliźniąt. W Sudanie znajduje się ponad 200 piramid, czyli więcej niż w Egipcie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.09.2008 15:04

dangol napisał(a):...Przykładem tegoroczne tureckie foty Piotrka - arabkie klimaty podobne, ale jaka różnica w jakości fotek 8) ...

Dangol - dzięki :oops: :wink: ale to jeszcze nie jest TO, gdyż...
dangol napisał(a):...... Muszę się jeszcze duuużo nauczyć, a wtedy - po osiągnięciu odpowiedniego poziomu wtajemniczenia....

no właśnie - na takim etapie jestem :lol:
Do mistrzostwa to jeszcze długa droga przede mną......... :wink:
Pozdrav :papa:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 11.09.2008 18:02

dangol napisał(a):Braku :( bliskich spotkań z małpkami żałuję cały czas, ale może to kiedyś nadrobię w ciut bliższej okolicy niż Maroko.

Nasz kierowca jak widać był mocno zdegustowany .... :D :D

Obrazek

:D :D :papa:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 11.09.2008 18:09

wojan napisał(a):
Nasz kierowca jak widać był mocno zdegustowany .... :D :D

:lol: :lol: :lol: Widać nie jest miłośnikiem zwierząt :wink:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 11.09.2008 18:14

Piotrek_B napisał(a): Dangol - dzięki :oops: :wink: ale to jeszcze nie jest TO, gdyż...
dangol napisał(a):...... Muszę się jeszcze duuużo nauczyć, a wtedy - po osiągnięciu odpowiedniego poziomu wtajemniczenia....

no właśnie - na takim etapie jestem :lol:
Do mistrzostwa to jeszcze długa droga przede mną......... :wink:

Piotrek, nie bądź taki skromny :wink: . Jak już zacznę robić takie foty jak Ty teraz, to bedę się czuła jak mistrzyni :D . Ale rozumiem :arrow: apetycik rośnie w miarę jedzenia, więc :roll: każde z nas w tym zakresie inny poziom marzeń...
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 11.09.2008 19:24

Znalazłam mojego małpiszona. Linda ją wołali :D (Małpiszon to to mniejsze, całe kudłate :D )

ObrazekObrazekObrazek

A przy okazji wrzucę jeszcze rekiny z Agadiru - Pyyyyyyychotka! :lol:

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Jak sobie przypomnę w którym miejscu (z kilku gdzie pomieszkuję :lol: ) znajduje się moje imię robaczkami to zeskanuję i pokażę. Ale pojęcia mnie mam gdzie to zostawiłam. :D
:lol: :lol:
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 12.09.2008 10:50

Znalazłam wyrobaczkowane moje imię. To podobno Ula :lol:

Obrazek

Jedno chłopię na plaży mówiło mi, że to jakaś tam ozdobna wersja. Ta normalna mieściła się na dłoni :D :D :D
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 12.09.2008 18:48

shtriga napisał(a):Znalazłam wyrobaczkowane moje imię. To podobno Ula :lol:
Obrazek

Pięknie 8).
Musisz to sobie powielić i rozdawać w charakterze wizytówki :lol:

A małpiszon też fajny :D. Nic dziwnego, że po takich czułościach Linda chciała z Tobą wsiąć do autobusu :lol:

Co do rekinów - to uprzedzając moją relację i ostatnie popołudnie w Agadirze - te atrakcje też mnie niestety ominęły :cry:. Dobrze, że dzięki Twoim fotkom mam tego jakąś namiastkę 8) :D :D :D
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 12.09.2008 19:31

Zanim zaczniemy zwiedzanie pałacu, ochładzamy się trochę w cieniu bananowców.

1- DSCF0193.JPG

Przed nami Pałac Bahia zbudowany w 2 poł. XIX w.

2 - P1019053.JPG

3- IMG_0610.jpg

Z zewnątrz dość niepozorny, ale to już przecież wiemy, że trzeba wejść do środka, aby zobaczyć :roll: całe bogactwo arabskich ornamentów. Nie zawiedziemy się :arrow: wezyr Bu-Ahmed Ben Mussa (czy jakoś podobnie :wink: ) nie poskąpił kasy na kunsztownie malowanie sufity i drzwi, zapierające dech i oszałamiające wzrok mozaiki :) .

4- IMG_0611.jpg

5- IMG_0612.jpg

6 - IMG_0613.jpg

7- IMG_0637.jpg

8- IMG_0615.jpg

9- IMG_0616.jpg

Wezyr miał ogromny harem, musiał więc gdzieś wszystkie panie pomieścić :wink: :

10 - P1019059.JPG

Niemniej jednak główna żona, piękna Bahia - Lalla Zineb (od jej imienia jest nazwa pałacu), liczyła się dla niego przede wszystkim (również dlatego, że jako pierwsza z legalnych żon urodziła mu syna) i to dla niej wybudowano najpiękniejsze i najprzestronniejsze pokoje z tych około 160...

11- IMG_0623.jpg

12- IMG_0622.jpg

13- IMG_0624.jpg

W pobliżu było muzeum w kolejnym, zapewne też pięknym pałacu :) , ale dość oczopląsu :arrow: trzeba zrobić jakąś przerwę :lol: od wielobarwnych mozaik i rzeźbionych alabastrów.

Dobrym miejscem na taką odmianę jest ... apteka berberyjska :D.
Trochę inna niż nasze, zdecydowanie bardziej pachnąca ziołami, niż chemią 8) . Oglądamy mini -spektakl w wydaniu Marokańczyków, z których jeden :o całkiem nieźle mówi po polsku, na dodatek dość dowcipnie :). W tej samej aptece był wcześniej Andrzej, przypuszczalnie Ula i Wiola też.

shtriga napisał(a):Przeciekawie. Pracują tam rezolutni młodzi ludzie i opowiadają o ziołach i przyprawach, które pomagają na wszystko. Ten nasz opowiadacz bardzo fajnie mówił po polsko-marokańsko-angielsku. Pierniki, do języków to mają talent. I tam sobie kupiłam jakieś cudowne ziele na przeziębienie. Wkładasz odrobinkę do chusteczki i wąchasz dwa razy dziennie. Tak przetyka drogi oddechowe, że ech. A jak ci to zwietrzeje, to wrzucasz z powrotem do pudełeczka z całą resztą tego ziela i znowu "nabiera mocy" i znowu działa.

Ja oczywiście też nie wyszłam z apteki z pustymi rękami :wink: , chociaż nie skusiłam się na to zawiniątko z czarnuszką, o którym napisała Ula. Chyba każdy z naszej wycieczki coś zresztą nabył w tej aptece :wink: - znaczy się sami chorzy ludzie tam byli :lol: .
Ostatnio edytowano 25.11.2019 20:28 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 20.09.2008 23:50

Dangolku, a co takiego kupiłaś :?: Przyznaj się :lol:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 29.09.2008 17:43

marsylia napisał(a):Dangolku, a co takiego kupiłaś :?: Przyznaj się :lol:

Nic z tego :mrgreen:, nie ujawnię zakupionego zestawu leków :lol: , bo nie zamierzam podawać ogółowi listy dręczących mnie dolegliwości :wink:
Na dodatek weryfikacja bezpośrednia nie wykazała jakiegoś cudownego działania nabytych berberyjskich specyfików (całe szczęście, że nie wydałam na to zbyt dużo kasy), nie mogę więc niczego szczególnego polecić tym, co taką aptekę odwiedzą w przyszłości. Chociaż oczywiście niewykluczone, że inni nabywcy mają w tym zakresie :roll: inne od mojego doświadczenia...
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 29.09.2008 18:56

Danusia już wróciłaś???????? WITAJ!!! Co do specyfików, to moje ziele siedzi zamknięte i jakoś straciłam wiarę w jego moc :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.09.2008 19:06

Czy jakies klimatyczne lampy sa do kupienia w tym przepięknym kraju?
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 29.09.2008 20:25

Fux - klimatyczno-fantastycznych 8) lamp wybór wielki, chociaż niestety nie przywiozłam żadnej :cry: .
Gdybym wiedziała, że z powrotem będzie większy limit bagażu, to :idea: kto wie, czy bym się nie skusiła...

Ula - mamy więc podobny pogląd na te leki :lol:.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 29.09.2008 23:25

FUX napisał(a):Czy jakies klimatyczne lampy sa do kupienia w tym przepięknym kraju?

Obrazek

Obrazek

:papa:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 30.09.2008 07:09

Wojan, mnie najbardziej podobały się lampy takie jak na Twoim dolnym zdjęciu 8)

Obrazek

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Afryka

Drugie oko na Maroko... - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone