Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Drugie oko na Maroko...

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem. W Afryce są 54 kraje. Prawie jedna trzecia światowych języków jest używanych w Afryce. Jezioro Wiktoria w Afryce jest największym jeziorem i drugim co do wielkości jeziorem słodkowodnym na świecie. Nigeria ma najwyższy na świecie wskaźnik urodzeń bliźniąt. W Sudanie znajduje się ponad 200 piramid, czyli więcej niż w Egipcie.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 21.05.2008 09:16

Od trzech dni czytam, ogladam, podziwiam i napatrzyć się nie mogę na te wszystkie trzy oka Dangolki, Wojana i juniora B A sama mam dwa oka i no chyba dlatego aż tyle czasu potrzebuję, żeby się nasycić widokami marokańskich zabytków. Prawdę mówiąc trochę mi się oka poplątały. Okopląs od mozaik. Fascynujące, zachwycające, wspaniałe, i sułtan się na pewno niejeden cieszy, bo taki miał cel, żeby wzbudać podziw. :D

Na okopląs mozaikowy okazało się zbawienne to, że Janusz dał nam linka do zdjęć syna Macieja i tam można było pospacerować po Atlasie i nasycić się kojącymi górskimi widokami. Super zdjęcia :D .

Bardzo mi się podobają zdjęcia z delegacją dostojników i w ogóle z tubylcami.
No to ochy i achy były :D :D :D.

Czas na pytanko, inni to pewnie wiedzą, ale ja nie. Muzułmanie dokonują religijnych oblucji w mauzoleum i co... czekają aż nogi wyschną siadając pod ścianami czy chodzą z mokrymi nogami zostawiając ślady na posadzkach. W końcu same wysychają :? .
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 27.05.2008 16:04

Jakoś nie zwróciłam uwagi :oops: jak wygląda wycieranie nóg po ablucjach, więc niestety nie mogę wyczerpująco odpowiedzieć na Twoje Lidio pytanie :? . Jedno jest pewne - mokrych śladów na posadzkach nie było 8), co sugerować może że stopy są wycierane :?: albo tak szybko same schną, czemu afrykański klimat z pewnością sprzyja :) ... Problem mamy więc dalej, jak to z tym :roll: jest faktycznie. Może jakiś znawca islamu nas oświeci :idea:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 27.05.2008 16:27

1 - IMG_0473.jpg

2 -IMG_0470.jpg

3  -IMG_0471.jpg

Po śniadaniu rozpoczynamy realizację programu wycieczki - odstępstwa w zasadzie dotyczą kolejności wykonania tego planu (chociaż będą też przyjemne :D niespodzianki). Już do tego się przyzwyczailiśmy i mamy przygotowany swój własny :idea: plan uzupełniający! - dziś jak najbardziej będzie ku temu okazja.

Przez CAŁĄ "programową" część dzisiejszej eksploracji Fezu towarzyszyć nam będą aż trzej :o przewodnicy - standardowo nasz pilot oraz marokański przewodnik Salim, do tego jeszcze pod hotelem dołącza do nas przewodnik miejscowy, rdzenny mieszkaniec Fezu urodzony w Mellah. Będą nas pilnować, zwłaszcza podczas przejścia przez labirynt medyny, co by nikt z nas się nie zawieruszył :wink: . Fakt, przy takim tempie spacerku około czterdziestoosobowej grupki, każde zagapienie się na sukach (a tyle tam pokus :lol: ) mogłoby grozić nieprzewidzianym podziałem wycieczki na podgrupy, a porządek musi być :arrow: jeden marokański przewodnik na przedzie, drugi na końcu, a my grzecznie gęsiego pomiędzy nimi... Dzięki temu już około 14-tej pilot będzie miał wolne, no i my też bez obstawy :lol: wkroczymy w uliczki, "gdzie poruszanie się bez miejscowego przewodnika jest niemożliwe" ... na wszelki wypadek nie straszymy więc pilota naszym nieodpowiedzialnym pomysłem :wink: .

4- P1018943.JPG

Fez to trzecie co do wielkości miasto Maroka, mieszka tu mniej wiecej milion ludzi, w tym znacząca ilość w starej medynie zajmującej obszar około 320 hektarów.
Miasto założył Mulaj Idriss I (pamiętacie - potomek Mahometa!) , a jego syn Mulaj Idriss II wkrótce potem ustanowił Fez pierwszą królewską stolicą. To był rok 808, więc właśnie teraz przypada 1200 rocznica tego wydarzenia :) . To stąd te bogate świąteczne oświetlenie bulwaru Hassana II, które nas wczorajszego wieczoru tak zdziwiło. Dziś na każdym kroku widzimy "przypominacze"ważnej dla miasta daty, umieszczone na ulicznych lampach.

Autokar podwozi nas na punkt widokowy na szczycie wzgórza z fortem Borj Sud zbudowanym przez Saadytów z XVI w. Tego w programie napisane nie było, a pomysł świetny 8) , więc pilotowi (a może marokańskim przewodnikom?) należy się nagroda :idea: - nie będziemy mu dzisiaj marudzić i kwestionować niczego...

Z tarasiku koło fortu panorama jest fantastyczna 8) ! Można sobie wyobrazić ogrom starej medyny i zastanowić się nad fenomenem połączenia średniowiecza zachowanego na jej uliczkach z nowoczesnością widoczną na dachach tysięcy białych domków...

5  - P1018943 (1).JPG

6- P1018943 (2).JPG

7-  P1018943 (3).JPG

8  -P1018944.JPG

9-IMG_0358.jpg

10- IMG_0360.jpg

11- IMG_0361.jpg
Ostatnio edytowano 25.11.2019 10:06 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 27.05.2008 16:34

A wiecie, ciekawy problem, nigdy się nad tym jakoś głębiej nie zastanawiałam.
Ale Koran nakazuje przystapić wiernemu do modlitwy czystym, w tym celu ma się on poddać rytualnym ablucjom.
Jednak czynność ta jest symboliczna, w zastępstwie wody można np użyć piasku.
Wielokrotnie widziałam, jak wierni poddawali sie takim czynnościom i w wiekszości przypadków (bo człowiek i tak z reguły do meczetu idzie czysty) było to kilka kropel wody, tak więc nie było problemu mokrych śladów. A w takim np Egipcie wnętrza większości meczetów wyłożone są dywanami. Ci bardziej brudni, w każdym razie zużywający większe ilości wody, czekali aż woda wyschnie.
Natomiast bardzo dokładnie myli się np. robotnicy w czasie południowej modlitwy, ci akurat mieli z czego sie myć i też wycierali się bądź słońce ich suszyło :)
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 27.05.2008 18:30

Czytam na bieżąco, dla mnie jak na razie pełna egzotyka, super te ostatnie widoczki z góry na Fez.
W temacie ablucyjnym to tu chyba się musieli śniegiem obmyć :)
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 27.05.2008 19:44

Ależ klimatyczny ten Meknes!!!!! raaany - jak pięknie! Que colori :lol: :lol: :lol: O mozaikach, które zawsze i wszedzie mnie powalają nie wspomnę - ach jak milusio ;) Pozdrawiam!!! Czytelniczka Wierna jak Rzeka :lol:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 28.05.2008 11:32

dangol napisał(a):Z tarasiku koło fortu panorama jest fantastyczna 8) ! Można sobie wyobrazić ogrom starej medyny i zastanowić się nad fenomenem połączenia średniowiecza zachowanego na jej uliczkach z nowoczesnością widoczną na dachach tysięcy białych domków...

Dangol, fajnie, że znowu masz czas i coś się w relacji ruszyło, bo to pierwszy weekend po którym w poniedziałek niewiele nowego było do poczytania i pooglądania :(

A może by się dało zrobić panoramkę łącząc widokowe zdjęcia miasta programem do panoramek :?:

Ta nowoczesność to anteny satelitarne i komórkowe :?: Pytam bo z tej odległości to nic szczególnego nie widzę :? na dachach.............
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 28.05.2008 13:19

Lidia K napisał(a):
A może by się dało zrobić panoramkę łącząc widokowe zdjęcia miasta programem do panoramek :?:

Pewnie się da, tyle że muszę trochę poćwiczyć bo biegła w tym nie jestem :oops: , a zdjęcia nie nie były :? pstrykane z myślą o prawdziwej panoramce. W moim oilmpusiku taka funkcja jest - ale póki co to Grzegorz z niej korzysta, nie ja (a jego na tym wypadzie ze mną nie było) i jakoś nie wpadło mi do głowy żeby tego użyć... Ale obiecuję :idea: , że w wolnej chwili :lol: postaram się rozszyfrować program do panoramek i coś z tego skleić.

Lidia K napisał(a):
Ta nowoczesność to anteny satelitarne i komórkowe :?: Pytam bo z tej odległości to nic szczególnego nie widzę :? na dachach.............

Strzał w dziesiątkę!
Ostatnio edytowano 25.11.2019 10:28 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 28.05.2008 13:29

OOOO! no to robi wrażenie, u nas takiego dachu nie nigdzie nie widziałam (kablówka jest widocznie lepszym rozwiązaniem niż morze anten)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 28.05.2008 16:49

Żeby trochę bliżej poznać pracę rzemieślników, jedziemy teraz do garncarskiej fabryczki, pracującej cały czas tak jak przed wiekami. Zapoznamy się z kolejnymi etapami "lepienia garnków", doprowadzającymi do oszałamiająco kolorowego 8) efektu końcowego. Całkiem nowe i odkrywcze to dla mnie nie jest, bo przecież w naszym kaszubskim Chmielnie też wciąż działa :D podobny (może ciut mniejszy) warsztacik Neclów. Ale miało być o garnkach w Maroku - więc trochę fotek stamtąd :):

1- IMG_0365.jpg

2- IMG_0366.jpg

3 - IMG_0368.jpg

4- P1018953.JPG

5- P1018954.JPG

6- P1018955.JPG

7- IMG_0369.jpg

8a- IMG_0371.jpg

8b- IMG_0376.jpg

8b- IMG_0378.jpg

8c - IMG_0377.jpg

8d- IMG_0380.jpg

Najciekawszym dla mnie miejscem 8) w tym warsztacie jest pomieszczenie, w którym układa się mozaiki.

9- IMG_0372.jpg

9a- P1018958.JPG

Układanie puzzli obrazkiem :o do dołu to nie lada sztuczka! Trzeba mieć do tego trochę duszy artysty, nawet jeśli ma się przy pracy małe wspomaganie (zawsze jakieś pojedyncze kawałeczki są kolorem do góry :lol: ). A po kilku (zazwyczaj) dniach spędzonych nad jedną układanką uzyskuje się bazę do zrobienia takich cudeńków:

10- IMG_0374.jpg

W warsztacie widzimy tylko przykłady do użytkowych zastosowań do prywatnych domów i przydomowych ogrodów, ale przecież w ten sam sposób wykonywane były skomplikowane ozdobne mozaiki w meczetach, medresach, pałacach - tyle że na dużo większą skalę!
Za chwilę podjedziemy zobaczyć jeden ze wspaniałych tego przykładów - zdobienia wokół siedmiu złotych bram królewskiego pałacu Dar El-Makzen na placu Alawitów. Bramy wykonano w 1968 r. na zlecenie Hassana II - symbolizują one siedem niebios islamu. Dwa razy w roku bramy czyści się sokiem z cytryny, żeby brąz lśnił jak złoto :wink: . Nad bramami jest napis "Witaj. Wejdź w pokoju". Pokojowe nastawienie mamy jak najbardziej :D , ale jakoś nikt nie chce :( wpuścić nas do pałacu.

11- IMG_0386.jpg

12- IMG_0383.jpg

13- P1018962.JPG

14 - P1018963.JPG

15- P1018964.JPG

16- DSCF0131.JPG
Ostatnio edytowano 25.11.2019 10:36 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.05.2008 17:32

Obrazek

To jest naprawdę nie na miejscu........ :roll:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 28.05.2008 17:51

Tak się teraz zastanawiam dlaczego nas nie zabrało do tych garncarzy w Fezie. :( Szkoda,bo fantastyczne są te mozaiki...
:papa:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 28.05.2008 19:00

Tak to już jest z wycieczkami :wink: - skoro garncarzy odwiedziliście w Safi, to ponownie w Fezie to już byłaby przesada :lol:. No i Wasz marokański przewodnik być może dostawał procenty od kwot wydanych na garnki w Safi :wink:.
I tak byliście na pozycji uprzywilejowanej, bo medresy zwidziliście z wycieczką dwie - i w Fezie i w Marrakeszu. U nas program przewidywał tylko tę w Marrakeszu, więc w Fezie oczywiście nikt nawet z zewnątrz nie pokazał nam :cry: Bou Inanii ani żadnej innej... Dobrze że wcześniej spojrzałam na Twoje fotki 8) , to odpowiednio tę wiedzę wykorzystałam :lol: . Ale o tym potem :!:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 30.05.2008 13:49

Piękne, piękne ceramiki, układanie puzzli kolorem do dołu zaimponowało mi, trzeba przyznać, że to robota podobna nieco do hafciarek. Też je podziwiam. A na zdjęciu widać, że zajmuję się tym układaniem puzzli i malowaniem wzorków mężczyzna. Jestem zaskoczona. Nie podejrzewałabym panów o takie umiejętności. Czy kobiety pracują osobno i mężczyźni osobno, co udało się zaobserwować w Maroku?
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 30.05.2008 14:54

Lidia K napisał(a): Czy kobiety pracują osobno i mężczyźni osobno, co udało się zaobserwować w Maroku?

Hmm... W garncarni pracowało zedycowanie więcej panów, panie głównie malowały wzorki na garnkach i taletrzach. A w fabryczce oleju arganiowego z kolei pracowały przede wszystkim kobiety,chociaż też nie wyłącznie. W zasadzie przy pracy dyskryminacji :wink: płci pięknej nie zaobserwowałam, często kobiety pracują wspólnie z mężczynami. Podział następuje głównie przy odpoczynku, o czym już posałam przy okazji "zwyczajów gastronomicznych". Odpoczywających panów widać :roll: na każdym kroku, panie pewnie nie mają :( na to zbyt wiele czasu. A jeśli już są "bezczynne", to głównie w swoim gronie, na ploteczkach gdzieś na ławeczce. Oczywiście nie jest to jakaś bezwzględna zasada, bo w Maroku to się zmienia w dobrym dla pań kierunku... Może dlatego, że skończyły się tam czasy, że można mieć legalnie jednocześnie cztery żony (chyba że panowie już się ich "dorobili" przed zmianą przepisów) i w konsekwencji mężczyźni zaczęli bardziej dbać o tę jedyną?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Afryka