Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

"Drugie koty za płoty..."-Pag i trochę Słowenii

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 03.08.2009 08:55

Jezusicku, nie daję rady... :wink: Tzn. nie mogę nadążyć z czytaniem relacji :)
Piękne i zupełnie nie znane mi miejsca pokazujesz :!: Super :!:

pozdr
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 03.08.2009 09:12

janusz.w. napisał(a):Jezusicku, nie daję rady... :wink: Tzn. nie mogę nadążyć z czytaniem relacji :)

No, ja też :D :D
Tylko pozazdrościć - weny,twórczych zdolności no i przede wszystkim pięknej podrózy ... :D :D
:papa:
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 03.08.2009 09:28

wojan napisał(a):
janusz.w. napisał(a):Jezusicku, nie daję rady... :wink: Tzn. nie mogę nadążyć z czytaniem relacji :)

No, ja też :D :D

Ale Ty jesteś 'do przodu'... :wink: :lol: bo już napisałeś swoją relację :!: A ja jeszcze jestem 'w lesie' :lol:

pozdr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.08.2009 09:34

Helen, dzięki za wspaniałą relację i zdjęcia. Zaczynam planować wakacje 2010 i na pewno pojedziemy Twoimi śladami. Co prawda nasz syn nie nadaje się do zwiedzania, ale może trochę dojrzeje przez rok. :papa:
Toji
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Toji » 03.08.2009 09:37

Piękne, zdjęcia, super narracja aż się nie chce kończyć czytać proszę o więcej :)
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 03.08.2009 09:58

Toji napisał(a):Piękne, zdjęcia, super narracja aż się nie chce kończyć czytać proszę o więcej :)

Z wielką chęcią pisałabym dalej, niestety poniedziałek nadszedł, popołudniu przychodzi p.Janusz zabierać się za nasze łazienki i zacznie się stres remontowy, a ja teraz muszę strategię przetrwania najbliższych 3 tygodni obmyślić. Tak więc nieco zwolnimy podróżowanie, janusz.w. będzie mógł nadążyć z czytaniem :D
Toji
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Toji » 03.08.2009 10:31

no cóż czego nie robi się dla bliźniego :)
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 03.08.2009 10:47

helen napisał(a):
Toji napisał(a):Piękne, zdjęcia, super narracja aż się nie chce kończyć czytać proszę o więcej :)

Z wielką chęcią pisałabym dalej, niestety poniedziałek nadszedł, popołudniu przychodzi p.Janusz zabierać się za nasze łazienki i zacznie się stres remontowy, a ja teraz muszę strategię przetrwania najbliższych 3 tygodni obmyślić. Tak więc nieco zwolnimy podróżowanie, janusz.w. będzie mógł nadążyć z czytaniem :D

Mam nadzieję, że zdążysz chociaż zakończyć słoweńską część przed końcem remontu... bo mój wyjazd już za 3tyg. i bardzo chciałabym przed wyjazdem obejrzeć okolice Bledu Waszymi oczami :)
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 03.08.2009 15:45

Może mała "odsapka" od remontu? :wink: i kilka następnych wspomnień? Relacje to dla mnie niestety jedyny chyba w tym roku kontakt z Bałkanami (no pomijając męża,który tam siedzi :( ), więc bardzo chętnie czytam. A Twoje opisy miejsc zupełnie mi nieznanych są super,więc czekam i podejrzewam,że nie tylko ja, na CD
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 04.08.2009 15:15

Ciąg dalszy będzie jutro rano, a dziś tylko się podzielę radością, że nasza szczura przeżyła operację i mimo rany i zaawansowanego wieku ma się dobrze :D , co mnie cieszy niesamowicie.
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 04.08.2009 15:39

Choć nie przepadam za szczurami, to też się cieszę :D
nero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 05.08.2009 06:39

Super :wink:
My już pakujemy placaki w Alpy ale może uda nam się doczekać do końca relacji.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 05.08.2009 08:07

Witaj nero, przy okazji, serdecznie dziękuję za Twoją relację z Mandre i maila z informacjami, ciąg dalszy moich wakacji to głównie Wasza zasługa ;) , ale o tym później....

Na razie dojeżdżamy do Ukanc, parkujemy i odnajdujemy ścieżkę prowadzącą do wodospadu Savica. Na tabliczce napisano: 20 min. Po kilku minutach dochodzimy do kasy i mostkiem wchodzimy na szlak.

Obrazek
Obrazek

Przed nami prawie 400 kamiennych schodków,
Obrazek
zaczyna się robić gorąco, szlak wiedzie uparcie pod górę,
Obrazek
ale dajemy radę ;), córa oczywiście pierwsza, siedzi na schodach i wita staruszków.
Obrazek
Moje kontuzjowane niegdyś kolano ma lekko dość.

Wodospad robi wrażenie, choć na wąskim podeście widokowym jest mały tłok, dłuższą chwilę podziwiamy jego piękno.
Obrazek
Wodospad ma wysokość ok 60 m, a woda niesamowity kolor. Powstała w ten sposób rzeka wije się wśród wysokich skał by wpaść potem do jeziora Bohinj.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
a potem już tylko... prawie 400 stopni w dół.
Obrazek

Przy kasie odpoczywamy i wracamy do samochodu, jesteśmy lekko "upoceni" , upał coraz większy, postanawiamy więc wrócić do apartamentu, zrobić obiad i pomyśleć co dalej. Po drodze odwiedzamy jeszcze kościółek św. Ducha:
Obrazek
Obrazek
W Bohinjskiej Bistricy kupujemy pyszne pieczywo i na tym kończymy przedpołudnie. Ominęliśmy kolejkę linową na Vogel i pewnie jeszcze kilka innych miejsc, ale przecież coś trzeba zostawić w razie ewentualnego powrotu w tamte strony ;)
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 05.08.2009 08:21

Super :) Mieliście piękną pogodę, też o takiej marzę :lol:

Mam pytanie: samochód zosatwiliście w Ukancu czy koło Kocy pri Savicy? Bo za mapy wynika, że droga prowadzi trochę dalej za Ukanc...

My również planujemy wycieczkę do wodospadu a potem chcemy podejść wyżej do Crne Jezero :)
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 05.08.2009 08:45

My do samego Ukanc właściwie to nie wjeżdżaliśmy, nasz parking musiał być gdzieś tu, gdzie kończy się droga:
http://www.panoramio.com/map/#lt=46.289 ... &a=1&tab=2
Spędziliśmy w okolicach Bledu w sumie tylko 2 pełne dni, więc nam niestety na wędrówki górskie czasu brakło, chcieliśmy zobaczyć jak najwięcej, a i przygotowani nie byliśmy specjalnie do dłuższych wypraw. Z niecierpliwością będę czekać na Twoją relację i fotki z miejsc, które my ominęliśmy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

"Drugie koty za płoty..."-Pag i trochę Słowenii - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone