Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

"Drugie koty za płoty..."-Pag i trochę Słowenii

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 24.08.2009 17:16

Malutko pokazali, ale to był chyba Joasiu Wasz camping :D .
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 24.08.2009 18:43

helen napisał(a):Malutko pokazali, ale to był chyba Joasiu Wasz camping :D .

Tak, na tym campingu będziemy :) było widać nawet namioty vacansoleil :)
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 24.08.2009 19:08

Tak, bo to oni sponsorują ten cykl programów, nie mogę się doczekać Twoich wrażeń , trzymam kciuki za pogodę, Bled w słońcu jest piękny
Wygląda na to, że będziecie mieli udany pobyt http://www.accuweather.com/world-foreca ... D&metric=1 nam się prognoza z tej strony sprawdziła co do dnia.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 25.08.2009 13:11

Poniedziałku ciąg dalszy
Opuszczamy Metajnę i udajemy się w drogę powrotną,

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

nie bardzo wiemy co dalej ze sobą począć, majaczące w oddali plaże Caska i Zcre nie zachęcają do zatrzymania się, to nie jest to co lubimy.

Przy drodze do Novalji zatrzymujemy się koło straganu
Obrazek
kupujemy przepyszne pomidory, tańsze sporo od tych z Mandre czy Pagu (5 kun za kg a nie 10 czy 12), pani daje nam do spróbowania 'prosek' i 'paski sir' oganiając się jednocześnie od cykad. Te małe paskudy są wszędzie, łażą po straganie, siedzą na ścianie kiosku i drzewach, a jak hałasują, takiego koncertu jeszcze nie słyszeliśmy.
Obrazek
właściwie to w Mandre coś słabo słychać cykady, przynajmniej w okolicy naszego domu.
Przy straganie są też osiołki , wieczorami dzieci mogą na nich pojeździć.
Obrazek
Kupujemy kawałek sera, żeby móc sobie uprzyjemniać wieczorne winko na tarasie jego wyjątkowym smakiem i postanawiamy jechać na ten kraniec Pagu, gdzie nas jeszcze nie było, czyli kierunek Stara Novalja.

Jest to miejscowość bardzo rozciągnięta, plaża miejska jest na początku, a potem wzdłuż drogi ciągną się zabudowania, ciężko jest gdzieś zaparkować, więc dojechaliśmy sobie do końca, tam gdzie była kiedyś przeprawa promowa, pochodziliśmy trochę, znaleźliśmy drogowskaz do plaży za górką, ale nasz córa upierała się, żeby jechać na "jej plażę", więc odpuściliśmy.

W Starej Novalji w miejscu starej przeprawy promowej:
Obrazek
Obrazek

Następnie kierujemy się do Novalji, tam odwiedzamy centrum handlowe, żeby kupić ponton dla córki. Pierwszy i ostatni raz, takie momenty burzą mój wakacyjny relaks. Potem mijamy grupy ludzi ciągnących na plażę Zrce, młodzi ludzie jak wyjęci żywcem z niemieckich relacji z imprez na Ibizie, w kapeluszach słomkowych, na skuterach, quadach... z piwem w ręce. To okolice Novalji w moich oczach, dlatego tego miasteczka nie odwiedziliśmy, możliwe, że jest ładne i warto tam zajrzeć, ale przecież wybór należał do nas, więc wybraliśmy "niebycie tam" :D

Wróciliśmy do Mandre
Obrazek
a wiecie, że to nie miasto Pag widziane z punktu widokowego urzekło mnie najbardziej? Nie, to widok tej drogi przywołuje teraz ciepłe wspomnienia. Można takim sentymentem darzyć drogę? Można... to fajna droga, klimatyczna taka ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.08.2009 13:32

helen napisał(a):
Wróciliśmy do Mandre
Obrazek
a wiecie, że to nie miasto Pag widziane z punktu widokowego urzekło mnie najbardziej? Nie, to widok tej drogi przywołuje teraz ciepłe wspomnienia. Można takim sentymentem darzyć drogę? Można... to fajna droga, klimatyczna taka ;)
W najniższym miejscu traktu, po obu stronach drogi tam gdzie widzimy bujną zieleń teren jest bagnisty i podmokły z malutkimi słodkowodnymi jeziorkami. Pozdrawiam. :lol: smoki3
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 25.08.2009 13:38

W najniższym miejscu traktu, po obu stronach drogi tam gdzie widzimy bujną zieleń teren jest bagnisty i podmokły z malutkimi słodkowodnymi jeziorkami. Pozdrawiam. :lol:

Dzięki, dokładnie tak. I to też jest Pag, więc nie narzekać proszę moi mili, że to surowa, kamienista wyspa ;)
Mdziumka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mdziumka » 25.08.2009 19:27

Ja chcę na PagObrazek. Ale mój mąż coś nie bardzo :twisted: . Muszę coś wymyślić, mam jeszcze prawie rok :wink:
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 26.08.2009 11:35

Mdziumka :D , to może jakiś kompromis, tydzień na Pagu a tydzień gdzieś indziej.

Zapomniałam napisać, że zanim dojechaliśmy do Mandre odwiedziliśmy firmowy sklep serowni "Gligora" w Kolanie, gdzie oddaliśmy się degustacji produkowanych tam rodzajów sera.
Oprócz typowego paskiego sera, zakład produkuje również ser kozi "Kozlar" , ser "Kolan" z mleka krowiego sprowadzanego z Zadaru oraz mieszane sery Zigljen i Figurica z mleka owczego i krowiego. Mnie osobiście zachwycił bialutki, wilgotny Kozlar, polecam zajechać do nich i spróbować.

Obrazek
Obrazek

zapach panujący w sklepie proszę sobie spróbować wyobrazić ;)

Ser można kupić w całości, w kawałku na wagę, bądź w kawałkach zafoliowany, oprócz tego sprzedają też prsut i kilka innych rzeczy.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 26.08.2009 12:49

Resztę dnia spędzamy w zatoce Girenica, to córki ulubiona plaża, tam ma koleżankę, gdyż poznani na tej plaży znajomi z Polski właśnie na niej najczęściej plażują.
Dojazd do zatoki znaną już drogą, przy drodze za ogrodzeniem zauważamy osiołka, gdy wysiadamy z auta osiołek z radosnym "io iio iooo" biegnie w naszą stronę, chyba nas pomylił ze swoim panem, który jak się później okaże właśnie o tej porze przywozi mu jedzenie, zbyt wiele zielska to on na wybiegu swoim nie ma.
Osioł cudny, zadbany i bardzo "miziasty"

Obrazek
Obrazek

W poprzedniej relacji miałam masę zdjęć kotów, tytuł był więc adekwatny, teraz królują zdecydowanie osły i owce ;)

Droga do zatoki:
Obrazek

Zakupiony ponton ląduje w wodzie,
Obrazek

my również dajemy nura do wody.

Gdy słońce jest już dość nisko wracamy do Mandre, wieczór spędzamy w konobie Bonaca.
Obrazek
Obrazek

Tak pysznych kalmarów dawno nie jadłam
Obrazek
a i banalne frytki smakują tam wybornie.

Dzień kończymy spacerem, tu plaża Mala Mandra:
Obrazek
Ostatnio edytowano 11.01.2011 09:40 przez helen, łącznie edytowano 1 raz
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 27.08.2009 09:33

Helen jestem, czytam i oglądam. Jest bardzo dużo relacji, przerwę miałam urlopową to i zaległości potężne. Nadrabiam i nadganiam a przydałoby się po urlopie odpocząć. Tyle już widziałam zdjęć z Pagu ciągle coś nowego można zobaczyć. Kotów albo nie ma albo jest ich niewiele na tej wyspie. Może myszy nie ma.

helen napisał(a):Osioł cudny, zadbany i bardzo "miziasty"

W poprzedniej relacji miałam masę zdjęć kotów, tytuł był więc adekwatny, teraz królują zdecydowanie osły i owce ;)

Jadąc dość szybko, bo z górki było, zobaczyliśmy pasące się na poboczu 3 osiołki. Też wydawały się nam sympatyczne, wiadomo z natury łagodne. Zatrzymaliśmy auto i gdy podniosłam aparat by zrobić pstryk jeden z nich ruszył w moim kierunku. Poczułam jego oddech. Ciekawe czy by mnie polizał czy za aparat złapał. Zdążyłam z kręceniem. Jego morda zatrzymała się na szybko zamykanej szybie.

Obrazek

Obrazek

Pomyślałam, że może poznał też kogoś jak Twoja córcia i tak naprawdę chciał żeby go "pomiziać" :?
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 27.08.2009 13:31

Jakie zdjęcie fajne... osioł chyba chciał z Wami jechać :D
Ja je osobiście bardzo lubię, jakieś jeszcze w tej relacji się pojawią.
Pozdrawiam.

21 lipca - wtorek

Dzień spędzamy na "plaży dziecka", czyli w zatoce Girenica, a wieczór ze znajomymi z plaży. Zdjęcia w większości prywatne, więc nie będę umieszczać, poza tym mało ich z tego dnia mam jakoś. Możemy spokojnie przeskoczyć dalej ;)

22 lipca- środa

Tym razem ja stawiam na swoim, jedziemy na "moja plażę" :D , czyli tą "rajską" nad zalewem paskim, gdzieś tam między Sv.Duhem a Bosaną.
Leniuchujemy cały dzień:

Obrazek

Dziś na plaży jest trochę więcej ludzi, ale nadal luksusowo niemalże plażujemy w pełnym spokoju

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Potem pewnie szwędamy się po Mandre, coś mnie pamięć zawodzi, a zdjęć z wieczoru nie mam
:roll: . Ale jutro za to będziemy się szwędać po mieście Pag i będą zdjęcia :D, jednak nasz pobyt na wyspie, a tym samym i urlop powoli dobiega już końca...
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 28.08.2009 14:24

23 lipca - środa
Witam dzień na tarasie, uwielbiam być na nim pierwsza, gdy reszta jeszcze śpi. Przedstawiam Wam widok z tarasu w lewo:
Obrazek
na wprost
Obrazek
i w prawo
Obrazek
tak mniej więcej wygląda Mandre w części środkowej, domki przy uliczkach przecinających się pod katem prostym tworzą na mapie niemalże kwadrat.
Obrazek
Nasze autko po figowcami
Obrazek

Po śniadaniu jedziemy do Pagu, poprzednim razem byliśmy tam wieczorem, chcemy teraz na spokojnie pochodzić po mieście i wziąć dla znajomych trochę ulotek z punktu informacji turystycznej.

Dojeżdżamy do punktu widokowego, to stąd robi się śliczne zdjęcia miasta Pag z góry:
Obrazek

Nie możemy sobie odmówić stanięcia tam raz jeszcze:
Obrazek
Obrazek
i zjeżdżamy do miasta
Obrazek
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 28.08.2009 19:37

Nie będę nic pisać, po prostu zapraszam na spacer po Pagu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

cdn. ...
kroj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroj » 28.08.2009 22:47

Relacja super, bardzo podoba mi się Pag Twoim okiem, jeszcze, jeszcze..
Pozdrawiam!
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 29.08.2009 08:45

kroj napisał(a):Relacja super, bardzo podoba mi się Pag Twoim okiem, jeszcze, jeszcze..
Pozdrawiam!

Witaj kroj, już spacerujemy dalej..

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i wracamy na starówkę

Obrazek

cdn...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

"Drugie koty za płoty..."-Pag i trochę Słowenii - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone