Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droższa Chorwacja w tym roku

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
hannulcia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hannulcia » 29.05.2007 07:58

Czy to prawda, że w tym roku HR znacznie podrożała?
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 29.05.2007 08:03

A mnie sie wydawało, że potaniała, dzięki mocnej złotówce :-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.05.2007 08:06

hannulcia napisał(a):Czy to prawda, że w tym roku HR znacznie podrożała?

Pojęcie "znacznie" jest nieco dyskusyjne :wink: Ale zważywszy, że w Polsce też nie potaniało to suma summarum wyjdzie Cię wyjazd na jedno czy będziesz w RP czy w HR a skoro ojro trochę potaniało to.... :lol:
Pozdrav :papa:
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 29.05.2007 08:38

Dajcie spokój :)
Mieszkam w Szczecinie, więc nad morze mam "rzut beretem", jakąś godzinę drogi ;)
Uwierzcie mi, apartamenty u nas wychodzą drożej niż w cro. Jedzenie porównywalnie, knajpy też.
Tyle, że u nas apartamenty są pół kilometra od morza, nie ma zabytków i kiszka w morzu.
A na południu - wiadomo :)
Dochodzi tylko koszt dojazdu i czas, jaki trzeba na to poświęcić.
Tak więc nad nasze morze praktycznie nie jeżdżę - wolę jeziorka no i cro oczywiście :)
pozdrawiam
--
damian
GSX750ES - 100 konna Drynda z Cro.pl
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 29.05.2007 08:42

Pewne rzeczy w naszym zyciu sa bezcenne ;), oczywiscie w ramach rozsadku ;)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 29.05.2007 09:12

zgadzam sięw pełni z Damiangresem, popieram tezę Lubuszanina :)

planowałem (ale tylko trochę :roll: ) urlop w kraju i się za łeb chwytałem - już nie mówię o syfnym ośrodku w Jastarni, gdzie krzyczeli za aprtament ok 450 pln (za dobę!), ale też o syfnych domkach z lat 70 w każdej nadmorskiej wiosce, za którą trzeba płacić ok 200 za dobę; taniej jest nad jeziorami, ale ... tych "ale" jest za dużo - woda kwitnie, komary żrą, pogoda może być dupna, każdy i na każdym kroku chce cię orżnać na wszystkim, bo sezon krótki, a zarobić trzeba ...

kurde, ale się wkurzyłem - byłem z córką na gofrach w Sopocie - w jednej budzie napis 3 pln, pan mówi 4 - po staniu pół godziny w kolejce nie rezygnujemy - pan wsadza gotowego gofra i podgrzewa go w gofrownicy - syf z syfem na wierzchu, jeść się nie da ... w drugiej budzie gofry półsurowe, to samo z goframi w zoo - woda z mąka, ale za to czeka się długo, więc apetyt większy ...

i tak ze wszystkim - taką mam refleksję ostatnio - już się ze znajomymi nie wymieniami adresami miejsc, gdzie coś było niehalo i żeby tam nie trafiać - bo tak już jest w większości miejsc - teraz na wagę złota są adresy, gdzie obsłużą cię dobrze ...

a jak dziś jechałem na rowerze do pracy, to mnie opluł jakiś gość, bo przeca u nas pluje sie co chwila i na wszystkie strony - moja wina, że go z boku mijałem, jak akurat pluł ... :evil:
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 29.05.2007 09:19

Krystof napisał(a):zgadzam sięw pełni z Damiangresem, popieram tezę Lubuszanina :)

planowałem (ale tylko trochę :roll: ) urlop w kraju i się za łeb chwytałem - już nie mówię o syfnym ośrodku w Jastarni, gdzie krzyczeli za aprtament ok 450 pln (za dobę!), ale też o syfnych domkach z lat 70 w każdej nadmorskiej wiosce, za którą trzeba płacić ok 200 za dobę; taniej jest nad jeziorami, ale ... tych "ale" jest za dużo - woda kwitnie, komary żrą, pogoda może być dupna, każdy i na każdym kroku chce cię orżnać na wszystkim, bo sezon krótki, a zarobić trzeba ...

kurde, ale się wkurzyłem - byłem z córką na gofrach w Sopocie - w jednej budzie napis 3 pln, pan mówi 4 - po staniu pół godziny w kolejce nie rezygnujemy - pan wsadza gotowego gofra i podgrzewa go w gofrownicy - syf z syfem na wierzchu, jeść się nie da ... w drugiej budzie gofry półsurowe, to samo z goframi w zoo - woda z mąka, ale za to czeka się długo, więc apetyt większy ...

i tak ze wszystkim - taką mam refleksję ostatnio - już się ze znajomymi nie wymieniami adresami miejsc, gdzie coś było niehalo i żeby tam nie trafiać - bo tak już jest w większości miejsc - teraz na wagę złota są adresy, gdzie obsłużą cię dobrze ...

a jak dziś jechałem na rowerze do pracy, to mnie opluł jakiś gość, bo przeca u nas pluje sie co chwila i na wszystkie strony - moja wina, że go z boku mijałem, jak akurat pluł ... :evil:

W pełni popieram!
Trzy lata nie planowałem wyjazdu nad polskie morze. Ceny - horror. Do tego dorzucić wątpliwą pogodę, syf w morzu i wszystko jasne. Tylko Cro.
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 29.05.2007 09:29

No i kolego Krystofie dotknąłeś jeszcze jednej bolączki naszych nadmorskich kurortów - krojenia i dojenia turysty na czym się tylko da i ile się tylko da, nie oferując w zamian nic konkretnego.
Dlatego polecam ciche, spojone, odludne jeziorka :)
Zapraszam do Zachodniopomorskiego.
Zapewniam, że są takie miejsca, o których nawet Ci się nie śniło, a przejżystość wody w pewnych jeziorkach - porównywalna z cro :)
Pozważnie.
Mamy takie jedno, gdzie jak łowisz ryby, to nie patrzysz na spławik, tylko na ryby, które łapią przynętę :)
W zeszłym roku mój sześcioletni wówczas syn na bambusa, z kawałkiem żyłki i spławikiem z piórka złapał w ciągu niecałych dwóch godzin 20 okoni, trzy płotki i pięć uklejek :) Okonki takie koło 20 cm, więc całkiem ladne :)
pozdrawiam
--
damian
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 29.05.2007 09:35

Jedni zbieraja znaczki, lowia ryby, fotografuja, kolekcjonuja auta.Wszyscy sklonni sa wydac duze pieniadze na swoje hobby, to samo dotyczy Cromaniakow;),Powiedzmy, ze roznica w cenie 1000 zlotych na korzysc 2 tyg w Mielnie, czy nie warto doplacic tego tys, za 2 tyg. np w Dubrowniku?;)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 29.05.2007 09:42

damiangres - no tak, tyle, że takie miejsca trzeba znać - dużo jeździć, dużo widzieć i słyszeć ...

to jest moja bolączka, nie ukrywam, że jako (od lat 15) Gdańszczanin nigdy nie byłem na plży na Stogach albo w Sobieszewie (to takie ładne plaże regionalne :)) ... Ba, nawet lasów nie znam, które sobie rosna w promieniu bliskim ode mnie i są na prawdę przepiękne ... no bo kiedy to wszystko eksplorować, jak człowiek do roboty chodzi i ma 100 rzeczy na łbie ... a urlop jeden w roku
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 29.05.2007 10:01

Krystof napisał(a):damiangres - no tak, tyle, że takie miejsca trzeba znać - dużo jeździć, dużo widzieć i słyszeć ...

to jest moja bolączka, nie ukrywam, że jako (od lat 15) Gdańszczanin nigdy nie byłem na plży na Stogach albo w Sobieszewie (to takie ładne plaże regionalne :)) ... Ba, nawet lasów nie znam, które sobie rosna w promieniu bliskim ode mnie i są na prawdę przepiękne ... no bo kiedy to wszystko eksplorować, jak człowiek do roboty chodzi i ma 100 rzeczy na łbie ... a urlop jeden w roku

Ale na to trzeba tylko chęci.
Ja też mam dwie prace, oprócz tego wykłady popołudniami i co drugi łykend ze studentami zaocznymi.
Ale jak tylko mam wolny łykend, to już w piątek jadę do pracy motocyklem obładowanym tobołkami. I o 15.30 żona dojeżdża z dzieciakami samochodzikiem, do tego jeszcze kilka motocykli i samochodów przyjaciół i ... nie ma nas do niedzieli wieczorem :)
pozdrawiam
--
damian
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 29.05.2007 10:20

Krystof napisał(a):damiangres - no tak, tyle, że takie miejsca trzeba znać - dużo jeździć, dużo widzieć i słyszeć ...

Qrcze chłopie !

Wystarczy odrobina chęci ! Mieszkam także w Gdańsku, roboty huk do tego dodatkowe zajęcia.

Jeśli nie mam czasu na dłuższy wyjazd to chociaż w weekendy staram się wybrać nad morze czy do lasu - przecież wystarczy na to kilka godzin !!!

Jeśli podchodzisz do tego tak że odpoczywasz raz w roku to nic dziwnego że łatwo możesz się rozczarować !!!

Zgadzam się z tobą, że w wielu miejscach delikatnie mówiąć "obsługa się nie przykłada" ale nie można generalizować !!! W wielu małych miejscowościach ludzie naprawdę się starają i to niezależnie jaką kasę zostawiasz.

Pzdr
Tomek
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 29.05.2007 10:25

faziolot napisał(a):
Krystof napisał(a):Trzy lata nie planowałem wyjazdu nad polskie morze. Ceny - horror. Do tego dorzucić wątpliwą pogodę, syf w morzu i wszystko jasne. Tylko Cro.

Witam,
Ja mieszkam jakieś 8 km od morza (Zatoka Gd.) ale latem jeżdżę nad otwarte do Dębek (ok. 50 km). Niecała godzinka jazdy. Bałtyk ma swój urok i nie powiem, żeby był lepszy lub gorszy od Cro. Jest inny.
Nie znam cen noclegów, ani żarcia, bo po plaży wracamy do domu, ale wierzę, że dla kogoś "z głębi Polski" to dramat. Patrząc na ceny noclegów przez Was podawane, widzę, że taniej jest codziennie dojeżdżać te parędziesiąt kilometrów.
Co ja chciałem napisać... aha - jedyna rzecz, którą kupujemy w Dębkach to gofry, kupowaliśmy już w kilku miejscach i zawsze są super, robione na miejscu, z bitą śmietaną i wiśniami - po plaży po prostu rewela.
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 29.05.2007 11:17

Droższa ???
W zeszłym roku wybrałem Bałtyk. Łudziłem się, że córka za mała, że będzie bliżej i że ceny... Dokładnie się łudziłem.
W tym roku wracam nad JADRAN. Cena apartamentu tego znad Bałtyku i tego z ujścia NERETWY wręcz identyczna, a nawet taniej w BLACE bo złotówka się trzyma. Pogoda pewna, a nie w kratkę. Przyroda w Jadranie, a w Bałtyku to nie ma o czym gadać. Klimat, wrażenia ... aj trzeba by było się rozpłakać, że jeszcze 24 dni...
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 29.05.2007 11:24

No właśnie, to drugi element przemawiający za Cro.
U nas nad morzem, niestety, jak nie ma pogody na plażę to ... nic. Tylko bar zostaje.
W Cro możemy jeszcze pooglądać mnóstwo zabytków, ciekawych miejsc, czy wreszcie zasiąść za barem, ale jakże innym od naszych budek piwnych nad morzem.
Trochę mnie to boli, bo chciałbym, żeby i u nas wreszcie ktoś zaczął robić z tym, co tu dużo gadać, jeszcze syfem, porządek.
Owszem - pojawiają się perełki. Nadal jednak dominuje zasada - postawić kontener, kawałek plandeki, krzesła z demobilu lub z odzysku ze szkoły i piwo w plastikowych kubkach, nie do końca sprawiedliwie lane.
Całą nadzieja w tym, że sytuacja będzie się stopniowo poprawiać.
I tej myśli się trzymajmy :)
pozdrawiam
--
damian
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone