Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droższa Chorwacja w tym roku

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
holm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) holm » 05.06.2007 15:20

Również należę do gatunku cromaniaków, ale może z powodu, że mieszkam nad Bałtykiem (Trójmiasto) i znam dobrze tutejsze klimaty napiszę parę słów obrony dla naszego wybrzeża.
Myślę, że Bałtyk, a przynajmniej okolice Zatoki Gdańskiej, najpiękniejsze są we wrześniu: nie ma tłumów, w ostatnich latach piękna i stabilna pogoda, woda ciepła, zdecydowanie tańsze noclegi, jakość usług też lepsza (rybki prosto od rybaka, trafiało nam się, że do jakiegokolwiek dania np. frytek dostawaliśmy kufel piwa gratis).
Jedne z piękniejszych plaż są na mierzei wiślanej (Sztutowo, Jantar, Kąty Rybackie, itd), w Sobieszewie (ok. 20 min. jazdy od Gdańska).
Dla mnie najpiękniejsza w okolicy to plaża w Rewie (20 min od Gdyni) - piaszczysta, wąska mierzeja (ok 15m szerokości) oddziela zatokę Gdańską od Puckiej - od kilku lat spędzam tam każdy wrześniowy i pażdziernikowy weekend - oczywiście po sierpniowym pobycie w Chorwacji :D
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 05.06.2007 20:21

Do CRo jeżdżę od 2000 roku - w tym roku to już 8 raz.
Coś co mnie zaskoczyło podczas załatwiania tegorocznych rezerwacji to brak jakiejkolwiek możliwości negocjacji cen za apartamenty.
W poprzednich latach nie miałem z tym żadnego problemu pomimo tego, że zawsze staramy się mieć rezerwację - nie lubimy jeździć w ciemno.
Nie wiem czy to przypadłość tego roku czy też rejonu Chorwacji w który sie udajemy - Orebič.
Coś co mnie zdziwiło to kwestia traktowania apartamentu 2+2 jako apartamentu 4 osobowego. Dotychczas jasnym wydawało mi się, że jest to apartament 2 osobowy z możliwością przenocowania kolejnych 2 osób.
W Orebiciu sztywno stali na stanowisku że apartament 4 osobowy dwiema sypialniami to to samo co apartament z jedną sypialnią i 2 miejscami do spania w salonie. Dotychczas się z czym takim nie spotkałem. Cenę sztywno trzymali na granicy 40 euro pomimo tego, że w apartamencie 2+2 mieszkały by 2 osoby.
W ubiegłym roku za taki apartament we Vrsarze na Istrii płaciłem 27 euro - a podobno Istria jest droższa.
Rozwiązanie bieżemy apartament z rodziną kumpla na spółę.
Trochę nurkuję - zaskoczyły nie rówinież ceny nurkowań 27 euro za jednego nura - jeszcze 10 dni i zweryfikujemy wszystko "organoleptycznie".
Info oczywiście będzie na forum po powrocie na początku lipca.
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 05.06.2007 20:46

toudee napisał(a):Do CRo jeżdżę od 2000 roku - w tym roku to już 8 raz.
Coś co mnie zaskoczyło podczas załatwiania tegorocznych rezerwacji to brak jakiejkolwiek możliwości negocjacji cen za apartamenty.
W poprzednich latach nie miałem z tym żadnego problemu pomimo tego, że zawsze staramy się mieć rezerwację - nie lubimy jeździć w ciemno.
Nie wiem czy to przypadłość tego roku czy też rejonu Chorwacji w który sie udajemy - Orebič.
Coś co mnie zdziwiło to kwestia traktowania apartamentu 2+2 jako apartamentu 4 osobowego. Dotychczas jasnym wydawało mi się, że jest to apartament 2 osobowy z możliwością przenocowania kolejnych 2 osób.
W Orebiciu sztywno stali na stanowisku że apartament 4 osobowy dwiema sypialniami to to samo co apartament z jedną sypialnią i 2 miejscami do spania w salonie. Dotychczas się z czym takim nie spotkałem. Cenę sztywno trzymali na granicy 40 euro pomimo tego, że w apartamencie 2+2 mieszkały by 2 osoby.
W ubiegłym roku za taki apartament we Vrsarze na Istrii płaciłem 27 euro - a podobno Istria jest droższa.
Rozwiązanie bieżemy apartament z rodziną kumpla na spółę.
Trochę nurkuję - zaskoczyły nie rówinież ceny nurkowań 27 euro za jednego nura - jeszcze 10 dni i zweryfikujemy wszystko "organoleptycznie".
Info oczywiście będzie na forum po powrocie na początku lipca.

Jesli chodzi o ceny i negocjacje będzie jeszcze gorzej.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 05.06.2007 21:15

toudee napisał(a):Nie wiem czy to przypadłość tego roku czy też rejonu Chorwacji w który sie udajemy - Orebič.
Dwa lata temu w Orebicu mieszkałem z żoną w apartamencie 2+1 i też miałem kłopoty ze "zbiciem" ceny. Przyjechaliśmy 6 czerwca, w ciemno, poprosiłem apartament na 10 dni i tylko utargowałem opłatę meldunkową czyli 1 euro od osoby. W sumie płaciłem 25euro/noc. Gospodyni zdziwiona była, że się targuję bo przecież daje mi apartament dla 3 osób i powinienem zapłacić więcej. Potem pojechaliśmy na Riwierę Makarską do Zaostrogu i za podobny apartament zapłaciłem 20Euro. Rok temu w tym samym okresie proponowała nam ta sama gospodyni (Zaostrog - 4 noce) za 20 euro pokój bez łazienki. 8O Zrezygnowałem.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 06.06.2007 06:51

Nie ma się co oszukiwać - to już nie jest "ta" Chorwacja z początku wieku :). Myślę, że wielu z nas tam wraca ze względu na sentyment (klimat, morze, widoki, zabytki) ale w kontekściei kasy.

Podejrzewam (bo nie wiem), że podobne "klimaty" są również w innych krajach - tyle, że dotarcie tam jest droższe i bardziej kłopotliwe (jeśli ktoś nie decyduje się na samolot), to samo z utrzymaniem ...

Sentyment + kasa, to niebezpieczny związek ... "ho ho tak tak" (jak to mawiał dziadek z dzieci z Bullerbyn 8) )
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 06.06.2007 06:58

Ja slyszalem opinie,ze dawna Jugoslawia,potem po przemianach Chorwacja byla droga,nawet bardzo droga i zeby po wojnie sciagnac turystow potaniala.Teraz wyrownuja ceny do tych z tamtych lat.Nie wiem ile w tym jest prawdy bo do Chorwacji jezdze od 2001 roku.Takie info jakie kiedys od kogos slyszalem.
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 06.06.2007 07:09

Haweł napisał(a):Ja slyszalem opinie,ze dawna Jugoslawia,potem po przemianach Chorwacja byla droga,nawet bardzo droga i zeby po wojnie sciagnac turystow potaniala.Teraz wyrownuja ceny do tych z tamtych lat.Nie wiem ile w tym jest prawdy bo do Chorwacji jezdze od 2001 roku.Takie info jakie kiedys od kogos slyszalem.

Ja też słyszałem takie opinie . :D
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 06.06.2007 07:11

ale jadę za 21 dni i nic tego nie zmieni. 8) :D :D :D :D
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 06.06.2007 08:02

Witam kochanich Polakow,
poniewarz mam wlasne apartamenti i tez sie poce z decizja czy podwisic cene czy nie...ale wytumacze na czym to polega.
Na rinku sie pojawilo mase posrednikow (firmy ktore proponuja apartamenty na stronach internetowich w ruznich jezikach). Spaceruja po miatseczkach wypatruja apartamenti i wlascicielom proponuja zamieszczenie ich ap we swojej ofercie. Take agencije zatrudniaja osoby wielojeziczne ktore sie kontaktuja z klijentami etc..etc..
Taci agenci winduja ceni (bo dostaja 10 lub wiencej %) i obiecuja ze zaladuja dom cali sezon. Wlasciciel moze wspolpracowac z wiencej agencji tylko muszi koordinowac rezerwacje.
Tak ja mam problem z zalatwieniem apartamentow u saisdaow dla przijaciol moich turistow ktory u mnie miejsc nie maja...
Sasiad dostal obiecanki ze dostanie gosci na "bank" i nie chce sliszec o moich gosciach za 40-50 euro za dobe...a jeszcze dwa lata temu prosil o co kolwiek....
Inni sansiad winajmuje swe 38 metrowe 2+2 apartamenty przez Irlandska agencije internetowa za 100 Euro i nie przejmuje sie ze gosci nie sa od soboty do soboty i ze ma "oczka" i jeszcze zarobi na transferach do lotniska busikem, i od przijaciela ktory ma rent-a-car firme a goscie leca tanimy linijamy i rezerwuja w lutim, sticzniu i wisilaja zaliczke wtedi i facet sobie wirabia niezla plinosc finansowa.....
Niestety stalo sie, jesteszmy rozpoznany na ruznich rinkach i karzdy kombinuje...
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 06.06.2007 08:13

Leonie .... jakie "niestety" :?: Niech Wam będzie jak najlepiej. Chorwacja jest piękna, więc i ludzie z całego świata chcą tam do Was jeździć. Szkoda tylko, że nie każdego Polaka będzie stać na to aby zobaczyć tę cudną krainę. Ja się cieszę, że byłem tam dwa razy :D. Że dane mi było zobaczyć to o czym inni (moi znajomi) mogą pomarzyć.

Pozdrav :papa:

P.S. Reguły rynku są okrutne to fakt. Ale czemu nie zarobić skoro można :?: I ja się wcale nie dziwię takiemu postępowaniu.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 06.06.2007 08:23

Na wczasy w Polsce wydałbym 3000 na tydzień, na Chorwację wydam dwa razy tyle, pracowałem na to cały rok i tak i tak wybiorę Chorwację :)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 06.06.2007 08:31

... a Leon w tym czasie będzie się smażył w Ustce ... :wink:

dziwne są te koleje losu :roll:
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 06.06.2007 15:04

Leon wszystkiego najlepszego i ży :D :D :D :D :D :D czę wielu turystów pod twoim dachem.
P.s będę w Cro pod koniec miesiąca.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 06.06.2007 15:11

Bahama napisał(a):Na wczasy w Polsce wydałbym 3000 na tydzień, na Chorwację wydam dwa razy tyle, pracowałem na to cały rok i tak i tak wybiorę Chorwację :)

Dlatego w tym roku żona wybrała Bułgarię 8) :roll:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.06.2007 15:57

[quote="holm"]rybki prosto od rybaka

Może i prosto od rybaka, ale złowione kilka miesięcy wcześniej i zamrożone, odmrożone w mikrofali i zagrzane na patelni, czasami lekko śmierdzące.
Oczywiście nie wszyscy tak robią, ale ....ludzi nad naszym morzem w sezonie jest tak wiele, ze rybacy nie nadążają z połowami.
Znam te realia dosyć dobrze od zaprzyjażnionego rybaka z Dębek. Już jesienią zaczyna robić zapasy na letni sezon, mrozi "świeże", mrozi wędzone i jak przyjdzie odpowiednia pora ma dla letniaków "świeżą rybkę prosto od rybaka".
Wolę droższą, ale z bazaru chorwakiego, którą moja żona wyśmienicie upichci.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Droższa Chorwacja w tym roku - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone