Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Drozeja autostrady

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 03.06.2012 07:55

auto_gt napisał(a):
maciej1976 napisał(a):Powiem tak: dzisiaj sprzedałem swój ostatni samochód diesla. Nigdy więcej tego szajsu. Wymieniałem wtryski, turbinę dwa razy, dwumasę i w końcu silnik. To wszystko w ciągu 3 lat eksploatacji. Przy benzynie jest po prostu mniej do popsucia, Nigdy więcej DIESLA!

Też jestem tego zdania , po 2-gim dieslu , szkoda że nie trafiłem na formum Espace zanim kupiłem dielsa 1,9 , lepiej było mi kupić 2,0 T beznyna i zagazować go jakąś zmyślną instalacją .

Cisza..... i brak drgań ......i mniejsze koszty serwisania.

W koło turbiny jest mokro , co świadczy o jej powolnym końcu ,ale jeszcze się zbiera dobrze więc nie ruszam...
Dbaj o sprzęgło bo wymiana z dwumasowym kołem to w ASO 7tys.a poza serwisem 3-4tys.
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 03.06.2012 08:04

Nie zaprzeczam, ale diesle też ekonomicznie sensu za dużego nie mają.
A Yaris hybrydowy kosztuje 65 kPLN - też dużo, ale w cenie porównywalnej do Yarisa dobrze wyposażonego. A to już co innego niż taki Prius.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 03.06.2012 15:03

pawelh napisał(a):Dbaj o sprzęgło bo wymiana z dwumasowym kołem to w ASO 7tys.a poza serwisem 3-4tys.

Spoko. sam sprzedaję części do samochodów już od 1995 roku , sprawdzałem w hurtowni kompletna dwumasa ze sprzęgłęm = 2400zł LUK'a , narazie jedzie .
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 03.06.2012 15:50

Mi trochę - o to też, o koszty - ale chodziło mi bardziej o fakt, że nagle gdzieś stanę w takiej Chorwacji dajmy na to i... z hurtowni nie zamówię, siłą rzeczy. :lol:
Nigdy się nie da przewidzieć wszystkiego, ale dzisiaj diesel...
Wracając do wspomnianego Yarisa, nie wiem, nie jeździłem na razie, choć innymi - tak. Ale jeśli powoli(?) zaczyna się cenowo hybryda robić naprawdę podobna do dobrze wyposażonego diesla albo lepszej benzyny - to jest to jakiś wybór. Choć, naprawdę drogo.
Bezawaryjnych kilometrów życzę! :D
Kichol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kichol » 04.06.2012 08:33

sanchopan napisał(a):Wracając do wspomnianego Yarisa, nie wiem, nie jeździłem na razie, choć innymi - tak.

Ciekawe ile ta hybryda będzie realnie palić ?
Chwalą się, że średnie to 3,1 l /100km :lol: A pewnie realnie w mieście będzie z 5-5,5 l/100 :wink: czyli na poziomie, który jest do uzyskania przez diesle 1,3-1,4 l przy "emeryckiej" jeździe...
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 04.06.2012 09:04

Możliwe, z tym że na pewno będzie mniej awaryjna niż te współczesne diesle - nawet z bateriami znam ludzi co jeżdżą 200-300 tys. km i baterie dalej są dobre.
Natomiast co do spalania, to Priusem znajomy jeździ po mieście, realnie, nie za sportowo i mu jakieś 4,5 wychodzi.
Natomiast moje spalanie Priusem, ale takie powiedzmy gaz-hamulec czyli maksymalne jakie uzyskałem w mieście to 8 litrów, hehe :lol: Avensis w tych samych warunkach to jakieś 13-14 l. Więc relatywnie dużo mniej. Ale to był męczący test, tak tylko chciałem sprawdzić skrajną wartość.
Wracając do wspomnianego Yarisa, to pewnie przy nieoszczędnej jeździe będzie to ok. 5-5,5 l, a przy oszczędnej mniej. Z dieslem nie porównuję, bo jak dla mnie kupując taki narażam się z góry na niemałe dodatkowe wydatki w przyszłości.
Sick
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sick » 04.06.2012 22:12

Iggy napisał(a):
Iggy napisał(a):No i zonk...

Chciałem zaczytać nowe ceny do naszego Kalkulatora, a na stronce z cennikiem autocest: http://www.hac.hr/en/toll-rates/price-list/ nadal widnieją stare ceny...

Czy ja dobrze TO rozumiem, że podwyżka została przesunięta na 11 czerwca?

wjechałem do Chorwcji 03.06 płaciłem za autostrady po staremu
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 04.06.2012 22:41

Sick napisał(a):wjechałem do Chorwcji 03.06 płaciłem za autostrady po staremu

No to zobaczymy, co będzie za tydzień.
Dzięki za informację, że nic się nie zmieniło i nie muszę żyć w stresie, że przegapiłem podwyżkę :-)
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 04.06.2012 23:09

Rozporządzenie o 15 % podwyżce ma wejść w życie od poniedziałku, 11 czerwca. Wcześniej się nie wyrobili :wink:

Przy okazji: Koniec budowy mostu na Peljesac. To znaczy, że nie będą go dalej budować ... Patrz tu ...
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 05.06.2012 14:23

Ale mi teraz zamieszaliście z tymi dieslami!

O padających dwumasach w D4D wiem - dlatego zakres poszukiwań ograniczam do 1.4, gdzie jest zwykłe sprzęgło, nie dwumas. Co do wtrysków i turbo - to mają raczej dobre opinie na forach.
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 05.06.2012 14:35

Masz na myśli toyotowskie D4D? Fakt, psują się mniej niż konkurencja. Ale się psują niestety i to wcale nie jest bardzo rzadkie. Z jakiegoś powodu przecież nawet pracownicy ASO, którzy przyznają, że kupiliby taki a taki model z tym właśnie silnikiem, dodają szybko, że "ale tylko nowy" i że "po gwarancji zaraz sprzedać", bo koszty są niebotyczne w razie awarii.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 05.06.2012 15:27

Raul73 napisał(a):Ale mi teraz zamieszaliście z tymi dieslami!

O padających dwumasach w D4D wiem - dlatego zakres poszukiwań ograniczam do 1.4, gdzie jest zwykłe sprzęgło, nie dwumas. Co do wtrysków i turbo - to mają raczej dobre opinie na forach.

Albo masz za dużo kasy,albo nerwy zupełnie "nie zużyte"!
Chcesz kupić diesla???
Jeśli mogę CI doradzić to kup sobie................młotek! :wink:
Wiesz po co.... :D

Ja Ci nie wróg,więc...............zaufaj mi. :D
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 05.06.2012 17:52

Fiatowskie diesle sa OK...
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 05.06.2012 18:16

Ani - nie to, że chcę, bo wierz mi, że nie chcę. Chodziło mi raczej o koszty. Od kilku już lat jeżdżę na LPG i jest to duża oszczędność. Ale VVT-i Toyoty w gazie po prostu nie jeździ. Wybór padł więc na D4D.

Ale po waszych poradach zaczynam się coraz poważniej zastanawiać nad 1.4 VVT-i. Ma to 90 KM, podobno całkiem żwawe, a pali ok. 7l/100 więc przy moich przebiegach (1200-1400 km/m-c) aż tak dużej różnicy nie będzie. A wyjazd do Chorwacji w porównianiu z LPG wyniesie ok. 200-400 zł drożej, więc też tragedii nie będzie :D

Haweł - dzięki za radę, ale mnie ineteresuje Toyota i tylko Toyota. Nic więcej.
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 05.06.2012 18:35

Ano, racja - gaz do VVT-i się nie nadaje.
Fiatowskie diesle są jak inne - OK. Są OK do czasu jak padnie to co w każdym dieslu pada. Problem polega na tym, że nie wiadomo kiedy padnie i jak daleko od domu będziemy. Bo to że padnie, to jest pewne.
Jak Ci zależy na dieslu i masz kasę na nowe auto, to bierz, do tego gwarę wykupić przedłużenie na 5 lat i jeździć. W ASO Toyoty wymieniają wszystko co padnie, sprawdzone namacalnie, bez zbędnego gadania: tak NIGDZIE nie jest. Czy to wtryski, czy fotel, czy klocki hamulcowe, czy sprzęgło W NAUCE JAZDY(!!) - wymieniają dopóki jest gwarancja.
Toyoty są wredne w kwestii "plastikowości" wnętrza, z reguły bez poloty ani wewnątrz ani na zewnątrz.
Ale w sensie jakości, nawet dzisiejsze Toyoty oraz w sensie obsługi gwarancyjnej - nie robią z człowieka idioty jak większość innych, niestety.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone