Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Drozeja autostrady

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 01.06.2012 11:54

sanchopan napisał(a):
Jacek S napisał(a):
sanchopan napisał(a):U mnie te ok. 2000 PLN to paliwo plus autostrady i to z południa Polski, więc jak ktoś jedzie znad morza to.... 8O

...nadrabiam LPG.
:wink:

Tak, jak ktoś może, to ok. Niestety, nie każde auto dobrze znosi LPG, nie do każdego można i jest sens zakładać.

1,9 dci = 6,6 L / 100 przy 135 km/h .-tempomat - średnia z 4400 km , przetestowałem w zeszłym roku jadąc na południe IT w okolice Bari.
to wychodzi paliwo do CRO poniżej 1100 zł w obie str. ,a sądzę ,że mogę jeszcze mniej.

Ecodriving to jazda z głową , logiką ,sensem , trzeba przewidywać manewry i jak najwięcej hamować silnikiem .

Jazda szybka to jazda sercem rajdowcy , czemu nie też to lubię .

Jednak jadąc na wakacje , po co się śpieszyć ? cały rok się śpieszymy ,w pracy itd, na wakacje pełen luz , noga z gazu i podziwiamy widoki .
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 01.06.2012 12:10

Mnie taka jazda dekoncentruje, tak jak Ciebie męczy - szybka.
Po drugie miałem podobny choć trochę inny wózek co Ty. Paliło to rzeczywiście niewiele, ale za to powodowało całą masę innych problemów i mimo że auto było na gwarancji, to średnio co 1-2 tygodnie byłem w serwisie, gdzie dowiadywałem się za każdym razem, że to moja wina i wszystko ja psuję, sam sobie psuję elektronikę, fotele, hamulce, szyby - po prostu psuję, a oni, francuzi, są super!
Więc auto sprzedałem, bo albo kupuję auto nowe i płacę górę kasy i mam nie mieć problemów. Albo używane - wtedy za inną, dużo niższą kasę można pewne rzeczy wybaczyć.
Ale w przypadku akurat wszystkich nowoczesnych diesli, nie będę się zastanawiał czy wtryski, turbo, dwumasa i parę innych "drobiazgów" padną mi za 5 minut czy 5 lat. Bo to że padną to pewne. Nie wiadomo tylko kiedy i gdzie ja wtedy będę.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 01.06.2012 13:13

Iggy napisał(a):No i zonk...

Chciałem zaczytać nowe ceny do naszego Kalkulatora, a na stronce z cennikiem autocest: http://www.hac.hr/en/toll-rates/price-list/ nadal widnieją stare ceny...

Czy ja dobrze TO rozumiem, że podwyżka została przesunięta na 11 czerwca?
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 01.06.2012 13:17

Iggy napisał(a):
bzyq74 napisał(a):Teraz czekamy na powstanie nowego wątku:
"Jak ominąć chorwackie autostrady ?" :lol:

To chyba jednak nie byłoby zbyt opłacalne, bo np do Południowej Dalmacji bez noclegu (a więc i ekstra kosztów) nie dałoby się dojechać na jeden raz :-)
Jednak autostradą jedzie się ze 2 razy szybciej, jakby na to nie patrzeć.

My jechaliśmy kilka lat temu starą jedynką, na raz, z noclegiem w samochodzie do Makarskiej. (w sumie nie mieliśmy w planie tak daleko pojechać, ale coś tam strasznie przyciąga ;) ).
Zeszło trochę, ;) ale chcieliśmy zobaczyć tamte tereny...
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 01.06.2012 13:25

Chyba można , do każdego , a sens to już inna kwestia ,
Teoria : silnik otrzymuje , mieszankę paliwowo-powietrzną o odpowiednich proporcjach , automat/komputer w skutek obrotu wału podaje impuls - iskrę i powstaje wybuch - "praca" , dla samego silnika/komputera nie jest ważne jaka to mieszanka "on" nie wie co jest podane , a sondę lambda oszukuje się emulatorem , narazie nasze komputery nie mają inteligencji , więc ....

Różnica jest taka ,że w przypadku LPG temperatura spalin jest o 200 st. Celsjusza wyższa niż na benzynie i to może przeszkadzać w "ostrej" eksploatacji .
Do bardzo zaawansowanych silników technologicznie zakładane są instalacje na wielopunktowym wtrysku gazu w stanie ciekłym , ten właśnie wtrysk powoduje ze rozprężający się gaz schładza denko tłoka i osiągi silnika nie odbiegają od oryginału a spalanie nie podnosi się o 20 % a wręcz przeciwnie ,spada ok 20 % w stosunku do benzyny dając jeszcze większe oszczędności .

Tak w dużym skrócie .....
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 01.06.2012 13:29

Wiesz, auto_gt - z pełnym szacunkiem, ale to nieprawda. A wiesz co to znaczy np. utwardzane/wzmacniane i miękkie gniazda zaworowe?
Kolego, założyć gaz faktycznie można do każdego samochodu. Tyle że jedno auto pokona w miarę bezawaryjnie np. 150-200 tys. km, a drugie po 20-30 tys. km będzie wymagać remontu silnika.
I tak w dużym skrócie - nie do każdego silnika gaz się nadaje.
Na tym skończmy temat gazu, bo mimo że czy byłby CNG, LPG czy cokolwiek innego, to ja obiekcji żadnych nie mam (typu: gaz tylko do kuchenek).
Ale psuł swojego silnika, do którego gaz się nie nadaje - nie zamierzam.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 01.06.2012 15:55

sanchopan napisał(a):Wiesz, auto_gt - z pełnym szacunkiem, ale to nieprawda. ...Ale psuł swojego silnika, do którego gaz się nie nadaje - nie zamierzam.

Zgadzam się z Tobą ,
jak będzie mnie stać kupić auto za 150 -200 i tyś i więcej ,to też będę miał taki pogląd na temat gazu.
Gaz przy porządnych wozach to poprostu obciach ..., a gniazda zaworów już dawno pozmieniali kiedy bezołowiową wycofali, mówie tu o seryjnych samochodach .

Nie psujmy sobie tym, naszych wyjazdów, przecież to co najlepsze , przed nami .
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 01.06.2012 20:28

Gniazd niektórzy nie pozmieniali, vide niektóre silnika Forda, a to niejeden przykład.
I jeszcze uściślę, bo to nie tak - nie zakładam gazu NIE dlatego, że ma auto za stówę. Nie ma to dla mnie absolutnie żadnego znaczenia czy auto kosztuje 1000 zł czy 100000 zł w kwestii gazu.
Chodzi o to, że po prostu akurat ten silnik co mam nie bardzo się do gazu nadaje i DLATEGO nie będę zakładał gazu :)

I nie kontynuujmy, bo zaraz ktoś powie, że ktoś jęczy o głupie 2000 zł, skoro ma auto za stówę... :P :lol: :devil:
W_TG
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) W_TG » 01.06.2012 22:36

Witam
Próbowałem kilkakrotnie zapisac kalkulator na dysk, i zawsze to samo
Nie czyta formuł i wyświetl [/b]#nazwa#
Czy inni też tak mają??
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 01.06.2012 23:20

W_TG napisał(a):Witam
Próbowałem kilkakrotnie zapisac kalkulator na dysk, i zawsze to samo
Nie czyta formuł i wyświetl [/b]#nazwa#
Czy inni też tak mają??

A używałeś tego linka?. Zapisanie wersji interaktywnej nie zapisuje wszystkich arkuszy i w efekcie mamy przypadek, jak Twój :-)
W ramce z opisem podany jest ten własnie link do pobrania pełnej wersji.

Poza tym polecam udoskonaloną wersję Kalkulatora On-Line - bardziej rozbudowaną, szybciej działającą i nie ulegającą awarii (chyba, że któryś serwer padnie) ;-)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 01.06.2012 23:25

sanchopan napisał(a):Gniazd niektórzy nie pozmieniali, vide niektóre silnika Forda, a to niejeden przykład.
I jeszcze uściślę, bo to nie tak - nie zakładam gazu NIE dlatego, że ma auto za stówę. Nie ma to dla mnie absolutnie żadnego znaczenia czy auto kosztuje 1000 zł czy 100000 zł w kwestii gazu.
Chodzi o to, że po prostu akurat ten silnik co mam nie bardzo się do gazu nadaje i DLATEGO nie będę zakładał gazu :)

I nie kontynuujmy, bo zaraz ktoś powie, że ktoś jęczy o głupie 2000 zł, skoro ma auto za stówę... :P :lol: :devil:

Niestety, ale sanchopan ma rację - nie wszystkie samochody dobrze znoszą instalacje gazowe. I nie ma tu znaczenia cena auta. Sam stoję niedługo przed wyborem auta do zmiany i niestety, będę zmuszony przesiąść się z LPG na diesla. Krąg moich zainteresowań ogranicza się do Toyoty Avensis lub Corolla (cena ok. 20 tys., a więc do 100 tys. barkuje sporo) - a żadne z tych aut od 2003 (silniki VVT-i) w gazie po prostu nie chodzi, bo po kilku tys. km głowice są do remontu. Ten typ po prostu tak ma! Zmienne fazy rozrządu nie trawią LPG.
maciej1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1976 » 01.06.2012 23:52

Raul73 napisał(a):
sanchopan napisał(a):Gniazd niektórzy nie pozmieniali, vide niektóre silnika Forda, a to niejeden przykład.

Niestety, ale sanchopan ma rację - nie wszystkie samochody dobrze znoszą instalacje gazowe. I nie ma tu znaczenia cena auta. Sam stoję niedługo przed wyborem auta do zmiany i niestety, będę zmuszony przesiąść się z LPG na diesla. Krąg moich zainteresowań ogranicza się do Toyoty Avensis lub Corolla (cena ok. 20 tys., a więc do 100 tys. barkuje sporo) - a żadne z tych aut od 2003 (silniki VVT-i) w gazie po prostu nie chodzi, bo po kilku tys. km głowice są do remontu. Ten typ po prostu tak ma! Zmienne fazy rozrządu nie trawią LPG.

Powiem tak: dzisiaj sprzedałem swój ostatni samochód diesla. Nigdy więcej tego szajsu. Wymieniałem wtryski, turbinę dwa razy, dwumasę i w końcu silnik. To wszystko w ciągu 3 lat eksploatacji. Przy benzynie jest po prostu mniej do popsucia, Nigdy więcej DIESLA!
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.06.2012 06:28

To pytanie:
jaka marka i typ, rocznik, z jakim przebiegiem auto kupiłeś, jakim sprzedałeś.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 02.06.2012 07:04

maciej1976 napisał(a):Powiem tak: dzisiaj sprzedałem swój ostatni samochód diesla. Nigdy więcej tego szajsu. Wymieniałem wtryski, turbinę dwa razy, dwumasę i w końcu silnik. To wszystko w ciągu 3 lat eksploatacji. Przy benzynie jest po prostu mniej do popsucia, Nigdy więcej DIESLA!

FUX napisał(a):To pytanie:
jaka marka i typ, rocznik, z jakim przebiegiem auto kupiłeś, jakim sprzedałeś.

Wiem Fuxie , że pytanie nie do mnie , ale szwagier dosłownie tydzień temu zrobił to sam ze swoim dieslem , miał już dość.
Toyota Corolla 2005 przebieg 110 tys. auto kupione 4 lata temu od Autoryzowanego Dilera po pierwszym właścicielu.
Te same problemy co napisał maciej1976 .....wtryski , turbina , koło dwumasowe itd.....

Trochę dziwne .....jednak jakiś szajs czasem robią , albo pech i żle trafił.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.06.2012 07:18

To zakładam, że tzw. historia serwisowa była, bo raczej objawy wskazują na przebieg 2-3 krotnie większy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone