Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Drozeja autostrady

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 29.05.2012 08:47

Jacek S napisał(a):Może już nie długo - jest projekt wprowadzenia opłat.

Też właśnie czytałem o tych planach. Wtedy, rzecz jasna, będą musieli trafić do tego zestawienia.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.05.2012 08:59

A niech wprowadzają...wszędzie są te opłaty to i tam się zaakceptuje :)
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 29.05.2012 11:39

Leon napisał(a):Kochane Polki i kochani Polaci aktualne wladze Republiki Chorwacji jak moga kombinuja ze by zmnijesic liczbe turistow w tym roku. Nowi pomisl jest bardzo drastyczni i delikatnie mowianc skuteczni. Od 1.6. podniosa cenny za chorwackie autostrady. Pozdrawiam Leon

To będziemy jechać ...wolniej , zrobimy ... strajk , my Polacy potrafimy ....
Zaoszczdzimy 20 % na paliwie i zapłAcimy autostradę i tak nam 5 % zostanie . :idea:

ALE CHROWACJI NIE ODDAMYYYY !!!!!!!!!
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 29.05.2012 12:06

alessandro1977 napisał(a):A niech wprowadzają...wszędzie są te opłaty to i tam się zaakceptuje :)

A w dodatku, jak pomoże utrzymać sensowny kurs PLN / EURO to tym bardziej ;-)
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 29.05.2012 22:18

Iggy napisał(a):
Haweł napisał(a):Widzisz ja wykupilem wczasy 7 dni na Brac hotel z olkiem,wyszlo 2100 zl od osoby i do tego droga (jeden nocleg pod Splitem,prom,winiety,ropa,obiad po drodze) tj okolo 2000 zl...

Powiem tak... Nie mam żadnego doświadczenia w korzystaniu w Chorwacji z tzw. "wypoczynku zorganizowanego", czyli za pośrednictwem biur podróży. Sam sobie szukam kwater, proszę o szczegółowe opisy, świeże zdjęcia w przypadku watpliwości (cyfrówki mają to do siebie, że z EXIF'a można wiele rzeczy odczytać ;-) ).
W przypadku dużych wątpliwości w konfrontacji z atrakcyjną ofertą wręcz dzwonię, by zweryfikować po głosie nastawienie i poziom kultury potencjalnego kontrahenta (czyli gospodarza apartamentu).

Wychodzi to o niebo taniej chyba... Tak mi się zdaje przynajmniej. Poza tym nie lubię wypoczywać w hotelu, wśród tych wszystkich "all exclusivów", basenów obstawionych leżakami, spoconych kelnerów, rozwodnionych do granic przyzwoitości drinków i buszujących po pokojach pokojówek (jak mi się raz trafiło w Bułgarii).

Być może nie zawsze to tak wygląda, jak napisałem, ale - można to nazwać nawet fobią - jak sam wszystkiego nie dopilnuję, nie zaplanuję i nie zorganizuję, to źle się z tym czuję ;-)

Exif można edytować, więc to średni argument w poważniejszych przypadkach. Dzwonić - dobra rzecz, ale raz że nie każdy umie "nie po polsku", a dwa - jeszcze mniej osób ma zdolności mentalistyczne. Ja akurat mam, więc wiem o co chodzi, ale również wiem jaka to rzadkość.
Kelnerzy dawno już nie są spoceni.
Baseny są problemem głównie dlatego, bo... turyści sami robią z tego problem: wstają o 5 rano w wakacje, żeby... leżak qrde zająć. Po śniadaniu niby basen pusty, ale leżaki "zajęte", a obsługa ma to gdzieś.
Ja do Chorwacji nic nie mam, byłem kilka razy, choć już 10 lat temu tutaj pisałem chyba, że "jak na swoją nadzwyczaj skromną infrastrukturę - niewiele ma do zaoferowania w kontekście z roku na rok podnoszonych cen".
Jeżdżę i do hoteli i pod namiot, oraz wszystkie opcje pośrednie. Każda ma swoje i zalety i wady. Samolot i auto - podobnie: nic nie jest idealne.
Natomiast patrząc na "lasty" to za 4-osobową rodzinę można upolować poniżej 4000 zł za all inclusive 4* lub 2500-3000 zł skromniej.
A więc w kontekście dojazdu nawet do bliskiej bądź co bądź Chorwacji - stosunkowo... tanio! Bo sam dojazd kosztuje, nawet jak ktoś z południa Polski jedzie na północ Chorwacji.
Co nie zmienia faktu, że kiedyś jadąc do tej bliskiej Chorwacji koszt dojazdu był dużo, dużo mniejszy.
Camping w Chorwacji nawet w czerwcu za taką 4-5 os. rodzinę kosztuje w okolicach bliskich 100 zł/doba albo więcej (poza nielicznymi wyjątkami, piszę też o lepszych campingach), a więc 10 dni plus dojazd - jak nic wyjdzie co najmniej ok. 2000 zł.
A jedzenie? Ja wiem, że w "sami sobie" to decydujemy, że "to kupimy, a to nie", a w hotelu albo nam smakuje albo trzeba dopłacać. Co nie zmienia faktu, że... zbliżamy się do ceny "lasta", gdzie co najmniej np. 2 posiłki mamy w cenie.
Nic i nikogo nie preferuję - zachęcam jednak do patrzenia szerzej i z różnych stron na ten sam problem i sprawę :)
maciej1976 - nie pisz, że "nie ma możliwości taniej niż za 12 tys. zł", bo to są fakty, że sporo taniej bez problemów można polecieć.
Wszystko sprawdzone w praktyce.
Są jeszcze opcje pośrednie - ostatnio liczyłem przelot tanimi liniami na Kanary, a więc duuużo dalej niż Chorwacja i okolice, z przesiadką w Barcelonie - wyszło ok. 2000 zł za 5 osób w dwie strony. Tanio? Niby tak.
Ale na lotnisko trzeba dojechać, a co gorsza na miejscu też trzeba się poruszać. Można jechać w ciemno - są autobusy itd.
Ale z dziećmi wygodniej byłoby wynająć auto. Akurat na Kanarach jest tanio bo to jedna wielka strefa bezcłowa: w taniej, nie-lotniskowej wypożyczalni wypożyczyliśmy auto za 25 EUR na 1 dzień.
Także - różnie jest.
Niekoniecznie tam gdzie drożej jest drożej i odwrotnie.
Zależy... od nas.
Proszę nie uogólniać, że np. Chorwacja tania, a Kanary drogie. W pewnym kontekście - tak. W innym - odwrotnie, nieprawda. I każdy ma rację.
A wracając do początku postu i nawiązania do Bułgarii: tak, drinki są rozcieńczane (chyba, że dadzą kogoś nowego i naleje 1/2 wódki i 1/2 soku - to wtedy też źle :lol: ). Ale można je pić do woli, więc to żaden argument. Zawsze też można poprosić barmana "lej, lej, lej..... stop!" i nigdy z tym nie było problemu. Tylko nie można stać BIERNIE i potem narzekać!
A za 2-3 tys. zł można w takim np. czerwcu mieć 4* all inclusive we dwupokojowym apartamencie z 4-5 osobami. Dojazd też nie jest dużo droższy niż w pewnych wariantach do Chorwacji, więc... można! :)
Trzeba tylko chcieć! :)

P.S. Jeszcze jedna rzecz taka nietechniczna powoduje, że wakacje w Chorwacji mogą być póki co droższe lub dużo droższe niż w innym kraju UE: opłaty za telefon.
Oczywiście, jeśli ktoś pracuje na umowę o pracę i nie musi być "pod telefonem", to problem go nie dotyczy albo dotyczy w małej części. Ale ci którzy muszą być dostępni oraz ci prowadzący własną działalność - z reguły nie mogą wyłączyć telefonu. A opłaty są kilkukrotnie(!) droższe niż w UE. Taka godzina rozmowy to raptem ok. parę stówek (w PLN), a w ciągu 2 tygodni godzina rozmowy to wcale nie jest dużo.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 01.06.2012 08:33

No i zonk...

Chciałem zaczytać nowe ceny do naszego Kalkulatora, a na stronce z cennikiem autocest: http://www.hac.hr/en/toll-rates/price-list/ nadal widnieją stare ceny...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.06.2012 10:38

He, he 2800 droga...
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 01.06.2012 10:46

U mnie gdzieś około 2000 PLN - no i właśnie droga robi się coraz większym problemem... 8O
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 01.06.2012 10:46

FUX napisał(a):He, he 2800 droga...

Może byś się konkretnie odniósł ? :) tyle zapłacisz?
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 01.06.2012 10:52

Wiem, że pytanie nie do mnie, ale myślę, że 2800 rzadkością raczej nie musi być - wszystko zależy od posiadanego auta oraz wielkości (ciężaru) butów. :lol:
U mnie te ok. 2000 PLN to paliwo plus autostrady i to z południa Polski, więc jak ktoś jedzie znad morza to.... 8O
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 01.06.2012 10:56

U mnie około 1200-1300 zł .

Warto poczytać i zaoszczędzić ok 10-20 % http://ecodriver.pl/
Ostatnio edytowano 01.06.2012 11:18 przez auto_gt, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.06.2012 10:59

A do czego się odnosić. Winiety, paliwo i planowany dystans do przebycia ca. 3400-4000 km z wycieczka do Montenegro. :wink:
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 01.06.2012 11:03

Eco to sobie można jechać ja ktoś spełnia dwa warunki: lubi to i są warunki. Nie zawsze są warunki - jak np. jedziesz ok i jest odstęp przed kolejnym autem, to wciąż przed Ciebie wjeżdżają, hamują itd. Poza tym są osoby, które źle - jako kierowcy - znoszą jazdę szybką i źle - jazdę wolną (jeśli są warunki do szybszej). Tak jak z jazdą dzień-noc: jedni wolą dzień, a inni noc. I wcale żadni nie są gorsi czy lepsi. Ot, taka prawda.
Poza tym jak widzę u siebie jak taki PSEUDOekokierowca qrna zwalnia 500 metrów przed światłami, bo świeci czerwone, to mnie krew zalewa. Bo się korek robi sztuczny i niepotrzebny, a taki PSEUDOekokierowca nie wie i nie chce wiedzieć, że to światła czekają na niego. Dopóki nie najedzie na czujnik, to zielonego nie będzie. A on nie przyśpieszy, dopóki zielonego nie zobaczy. I koło się zamyka. Błędne, głupie i nie mające nic wspólnego z ekologią.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.06.2012 11:13

sanchopan napisał(a):U mnie te ok. 2000 PLN to paliwo plus autostrady i to z południa Polski, więc jak ktoś jedzie znad morza to.... 8O

...nadrabiam LPG.
:wink:
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 01.06.2012 11:22

Jacek S napisał(a):
sanchopan napisał(a):U mnie te ok. 2000 PLN to paliwo plus autostrady i to z południa Polski, więc jak ktoś jedzie znad morza to.... 8O

...nadrabiam LPG.
:wink:

Tak, jak ktoś może, to ok. Niestety, nie każde auto dobrze znosi LPG, nie do każdego można i jest sens zakładać.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone