Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Drogi w Albani - dojazd na południe

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 23.08.2009 18:56

W takim razie jak wrócę to też coś napiszę ale wyjazd dopiero za 2 tyg. Czy Albania jest tak zatloczona w sezonie jak Czarnogóra, Chorwacja...?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.08.2009 19:48

W sezonie to jest full Albańczyków, ponieważ oni mają problemy z wizami wyjazdowymi więc spędzają urlop nad swoim morzem, dodatkowo na wakacje zjeżdżają emigranci.
Ale myślę że w wrześniu powinno być tak jak w Chorwacji (max 20-30% obłożenie).
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 23.08.2009 19:53

A czy ktoś korzystał z nawigacji w Albani? podobno mapy, nawet te na papierze-nowe niewiele są warte bo mają kupę błędów. Mam ściągniętą darmową mapę Albani dla garmina ale czy to się tam przyda?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.08.2009 20:15

joajer napisał(a):A czy ktoś korzystał z nawigacji w Albani? podobno mapy, nawet te na papierze-nowe niewiele są warte bo mają kupę błędów. Mam ściągniętą darmową mapę Albani dla garmina ale czy to się tam przyda?

MIO niby pokazała Sarande, Tirane ale z prowadzeniem po trasie już było gorzej tak jakby nie umiała do końca obliczyć trasy.

IG08 nie ma wcale Albanii.

Ja kupiłem w Empiku mapę Freytag & Berndt ale i ta to się nie pokrywało z rzeczywistością, największą bolączką jest prawie całkowity brak oznakowania na drogach.
Najlepiej chyba pytać niż jechać w złym kierunku za daleko, generalnie Albańczycy są bardzo przyjaźni, ja nie spotkałem się z żadną niechęcią.
Nawet z angielskim nie jest tak źle (jedynie na małej stacji benzynowej gdzie pracował starszy facet miałem mały problem ale udało się dogadać na migi.
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 23.08.2009 21:48

Ja korzystałem w czerwcu z TomToma - mapy najnowsze: jakieś 2-3 drogi na krzyż w całej Albanii :lol: :lol: :lol:
Lepiej się spisał (w MK również) stary, blisko 10-letni atlas Shella :)
Generalnie w czerwcu było w sumie PUSTO w okolicach Durres - nowiutki hotel Oaz 40 EUR za 2 dorosłych i 2 małych dzieci wraz ze śniadaniem (basen, hotel na plaży - polecam!).
am1974
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) am1974 » 25.08.2009 09:42

W kwestii map Albanii do IGo:

do wyboru NAVTEQ, TELEATLAS i OpenStreetMap:

http://volny.cz/sstopar/mio_mapy_igo8_3.html

Albania 83 OSM Albánie 2009.02 090403 110 KB 16.6.2009
Albania 83 TA Albánie 2009.02.1 090424 59 KB 4.6.2009
Albania 83 TA Albánie 2008.10 090218 61 KB 24.3.2009

Pozdrawiam.
Artur
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 25.08.2009 19:38

A czy podatek jaki kiedyś był tj 1euro/dzień/auto dalej obowiązuje i czy są dalej opłaty dezynfekcyjne?
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 25.08.2009 20:20

Ja wjechałem we wtorek, wyjechałem w piątek - i skasowali mnie 2 EUR.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.08.2009 22:03

joajer napisał(a):A czy podatek jaki kiedyś był tj 1euro/dzień/auto dalej obowiązuje i czy są dalej opłaty dezynfekcyjne?

Ilość dni jest bez znaczenia, niby jest 1 eur ale jak płynąłem z Sarande na Korfu to chcieli 2 eur a jak wjeżdżałem z Albanii do Kosova to chcieli 1 eur (dałem 2 bo nie miałem 1 i koleś powiedział że nie ma reszty, pewnie nigdy nie ma).
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 26.08.2009 17:36

junkers111 napisał(a):
joajer napisał(a):A czy podatek jaki kiedyś był tj 1euro/dzień/auto dalej obowiązuje i czy są dalej opłaty dezynfekcyjne?

Ilość dni jest bez znaczenia, niby jest 1 eur ale jak płynąłem z Sarande na Korfu to chcieli 2 eur a jak wjeżdżałem z Albanii do Kosova to chcieli 1 eur (dałem 2 bo nie miałem 1 i koleś powiedział że nie ma reszty, pewnie nigdy nie ma).
A z Sarandy na Korfu to jaki koszt za prom/ czowieka/auto?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2009 17:53

Pływa tam taki mały prom KALIOPE wchodzą na niego tylko 4 samochody, trzeba się prędzej umawiać bo oni muszą coś zgłaszać na Urzędu Celnego, ito chyba jest grecki prom bo bilety są w języku greckim.
Samochód osobowy 42,00 eur dorosły 19,00 eur dziecko 9,00 eur tylko gotówka może być płatność w LEK.
Są też osobowe wodoloty ale cen nie znam, płyną około 30 minut.
Płynie do Korfu Town około 1,5 godziny, port w Sarande jest w południowej części miasta.
Jeśli jeszcze jakieś pytania to służę chętnie pomocą.
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 04.08.2010 14:39

janniko i inni
napiszcie mi na miala adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl prosze jakieś namiary na spanie w Borsh (czy Borshi?) . W przyszłym roku planuję Albanię. 8)

pzdr
Darek
Renatka66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renatka66 » 06.08.2010 12:14

Informacja dla wybierających się do Albanii!
Cała droga Saranda-Butrinti jest w budowie( gruz, pył i ciężki sprzęt). Nikt nie zwraca uwagi na kierowców.
Również droga Gijokaster-Fier jest częściowo modernizowana. Brak jest objazdów, co powoduje jazdę przez środek budowy ( po kamieniach i w pyle).
W Albanii byliśmy 5 dni, nic nie płaciliśmy na granicy. Przy wjeździe była szczegółowa kontrola dokumentów samochodu.
Romo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romo » 07.08.2010 21:53

dg napisał(a):janniko i inni
napiszcie mi na miala adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl prosze jakieś namiary na spanie w Borsh (czy Borshi?) . W przyszłym roku planuję Albanię. 8)

pzdr
Darek

Przyłączam się do prośby, również w przyszłym roku planuję Albanię. Mój email: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Pozdrawiam i z góry dziękuję
mirass
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirass » 21.08.2011 08:53

PostWysłany: 07-08-2010 22:53 Temat postu:
dg napisał(a):
janniko i inni
napiszcie mi na miala adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl prosze jakieś namiary na spanie w Borsh (czy Borshi?) . W przyszłym roku planuję Albanię. icon_cool.gif

Ja również prosiłbym o namiar tego hoteliku w Borsh adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Drogi w Albani - dojazd na południe - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone