Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga Warszawa-Split

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 07.08.2012 10:18

MRK napisał(a):
Raul73 napisał(a):
MRK napisał(a):Jakkolwiek byś nie jechał, omijaj szerokim łukiem odcinek Katowice - Tychy. Jeśli na Cieszyn, to uciekaj w Katowicach na A4 w stronę Wrocławia, ustaw się na drugim pasie od prawej i zjedź za ok. 1km na Mikołów, Skoczów.

Że tak zapytam... po jaką cholerę pchać się przez Katowice, skoro od Podwarpia przez Pyrzowice jest piękna nowiutka (i jak na razie luźna) autostrada A1?

Raul73, nie wiem, po jaką cholerę, ale kolega myśli o Cieszynie, wiec nie bedzie sie pchal na A1.

A dlaczego nie :?: :?:

W tym roku przetestowałem obie trasy na Cieszyn - w tamtą stronę przez Tychy, z powrotem A1. I ta druga opcja jest zdecydowanie lepsza. Z Podwarpia do Żor autostrada, z Żor do Cieszyna 2 opcje zwykłej drogi krajowej czy powiatowej. Dużo szybciej i wygodniej niż przez Tychy. I na pewno szybciej niż przez Katowice!

Od teraz: do Cieszyna tylko A1 przez Śląsk!
MarcoVegas
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarcoVegas » 07.08.2012 10:33

Cięzki wybór jedni mówia Węgry jedni nie :)

Ale nic jeśli zdecyduje sie na trasę przez słowenie to ktoś jest w stanie mi powiedzieć czy mogą mnie spotkać tam korki około 12-14 w Piątek?

Nie wiem którym przejściem granicznym z Cro będę przejeżdzał a chciałbym jeśli jest dostępna jakaś kamerka na tym przejsciu?

To popatrzę jak będzie ruch w ten weekend.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 07.08.2012 10:40

Tu masz mapę interaktywną Chorwacji, możesz sobie obejrzeć kamerki z przejść granicznych i autostrad.
http://map.hak.hr/
kubzach
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubzach » 08.08.2012 11:08

Witam,

W tym roku wybieram sie pierwszy raz do Chorwacji, konkretnie do miejscowości Makarska. Planujemy wyruszyć w przyszłą środe z warszawy we 4 osoby. Chciałbym was się od Was dowiedzieć o pare rzeczy. Głownie to mi chodzi i plan trasy.
Oto moja propozycja:
Wyjazd z W-wa ok 6.00
Trase zaplanowałem przez Stryków-Piotrków-Częstochowa- Wodzisław-chałupki-Brno-mikulov-wiedeń-graz(mamy tam rezerwacje noclegu)- maribor-zagrzeb- makarska.

Teraz pytania :)
Jak z czestochowy kierowac się na autostrade?
Czy w pyrzowicach w lewo da sie jechac ta trasa przy piekarach slaskich?
Załącznik:
http://maps.google.pl/maps?saddr=Trasa+9%2FA4%2FE59&daddr=Lenart,+Slovenija&hl=pl&ll=50.328806,19.073639&spn=0.497075,1.307373&sll=46.48173,15.867845&sspn=0.268084,0.653687&geocode=FVrVwwIdAAjyAA%3BFVeqxgIdnpTxACm1JqDzDG5vRzEA7z-CHPgABA&oq=ptuj&mra=prev&t=m&z=10

Jak wyglada cenowo ta trasa (chodzi mi o same autostrady) jesli wyjezdzam 15.08 (nocleg w graz) i 25.08 powrót?
Jaka szansa na korki na tej trasie w tych godzinach?
Macie jakis dobry atlas europy do polecenia? Najlepiej uwzgledniajacy nasze aktualne drogi w Polsce.
I przy okazji macie jakas dobra strone z pogoda długoterminową okolic Dalmacji?

Pozdrawiam,
Kuba:)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 08.08.2012 11:46

Z Częstochowy najlepiej jechać DK1 do m. Podwarpie za Siewierzem, tam na S1 w kierunku Pyrzowic a w Pyrzowicach zjechać na A1. A1 jedziesz do końca, czyli do Świerklan.
Student22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Student22 » 08.08.2012 18:07

Chałupki, Ostrawa, Brno, Breclaw, Wiedeń i dalej objazd Słowenii i Cro.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone