Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga to troche drogo...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kubakinia
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubakinia » 13.04.2012 19:03

Jacek S napisał(a):
Amikol napisał(a):wyliczenie proste ale.....15% więcej ....no nie wiem b. optymistycznie do tego podchodzisz ,obyś miał rację i życzę Ci tego, tylko większość aut pali 20-40 % więcej gazu niż benzyny i lepiej liczyć więcej a potem cieszyć się że jest inaczej a może nie mam racji

Pb = 8 l/100 km
LPG = 9,5 l/100 km

U mnie podobnie wychodzi
Pb-8l/100km
LPG - 10l/100km
Zafira 1.8 (125KM) 2005
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 13.04.2012 19:24

Ja mam diesla z bakiem 64L i zawsze robię taki pewien myk....

Standardowy obraz kierowcy:
W Polsce większość kierowców jeździ od rezerwy do rezerwy i tankują za 50-100 zł.

Mój sposób:
Ja tankuje "od pełna do pełna". Gdy spada poniżej 3/4 baku to tankuje lub tankuje często - tak żeby paliwa z czasem przybywało, aż do pełnego baku.

Efekt?
Wyjeżdżając na wczasy do Chorwacji wystarczy mi zatankować za 40-60 zł i mam pełny bak. W przeciwnym razie wizyta na stacji kosztuje mnie 300-350 zł. To pozwala w pewnym stopniu uniknąć kolejnych i tak nie małych kosztów związanych z wyjazdem do Chorwacji.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 13.04.2012 19:26

Czym się różni INA Eurodizel BS od INA Eurodizel BS Class?
Czy to jest takie nasze Vpower lub Verva?
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 13.04.2012 19:37

A ja tankuję na firmę i mam spokój w te i nazad :D ,od następnego roku będę brał faktury za pokoje i jedzenie to wszystko odliczę :D
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 13.04.2012 19:39

No właśnie jak jest z tankowaniem za granicą i fakturami? Chodzi mi o odliczanie VAT, czy nr rej można podać inny itp sprawy... :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.04.2012 19:42

Dyskusja powoli zaczyna sięgać mułu... :roll:
Czym uzasadnisz wyjazd i rozliczenie kosztów do/z Cro, ha?

BTW. Przy okazji ujawnił się kolejny "warszawiak"/"nowodworzanin mazowiecki" z kompleksami stoliczności... :wink:
Miken77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miken77 » 13.04.2012 20:50

FUX napisał(a):Dyskusja powoli zaczyna sięgać mułu... :roll:
Czym uzasadnisz wyjazd i rozliczenie kosztów do/z Cro, ha?

BTW. Przy okazji ujawnił się kolejny "warszawiak"/"nowodworzanin mazowiecki" z kompleksami stoliczności... :wink:

hehe :D . Nic dodać nic ująć
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 13.04.2012 21:30

Z napisał(a):A ja tankuję na firmę i mam spokój w te i nazad :D ,od następnego roku będę brał faktury za pokoje i jedzenie to wszystko odliczę :D

Znałem takich co za darmo,już nie pracują,no chyba że pan prezes.
Krzysztof66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof66 » 14.04.2012 04:11

ziemniak napisał(a):Czym się różni INA Eurodizel BS od INA Eurodizel BS Class?

Też się nad tym zastanawiam. Może to jakiaś "podrasowana" ropa ale trochę za mała różnica w cenie. Prośba do tych co wiedzą o info.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 14.04.2012 06:02

A tym uzasadnię że mam firmę kamieniarską i niestety jak to z kamieniem bywa w różnych rejonach świata się go wydobywa(pracownicy aktualnie siedzą w Kongo,budują im tam drugą stolicę),w moim przypadku nie ma z tym problemu.Fux o co Ci właściwie chodzi? żal dupę ściska?,czasami nie bardzo rozumiem Twe wypowiedzi lecz cóż nie masz się czego czepić? to czep się tramwaju.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.04.2012 06:27

ziemniak napisał(a):Ja mam diesla z bakiem 64L i zawsze robię taki pewien myk....

Standardowy obraz kierowcy:
W Polsce większość kierowców jeździ od rezerwy do rezerwy i tankują za 50-100 zł.

Mój sposób:
Ja tankuje "od pełna do pełna". Gdy spada poniżej 3/4 baku to tankuje lub tankuje często - tak żeby paliwa z czasem przybywało, aż do pełnego baku.

Efekt?
Wyjeżdżając na wczasy do Chorwacji wystarczy mi zatankować za 40-60 zł i mam pełny bak. W przeciwnym razie wizyta na stacji kosztuje mnie 300-350 zł. To pozwala w pewnym stopniu uniknąć kolejnych i tak nie małych kosztów związanych z wyjazdem do Chorwacji.

A to nie jest tak, że oszczędności nie ma cały rok bo auto spala więcej bo "jeździ" jakby jedna osoba więcej?

Z drugiej strony kłócenie się o litr jest śmieszne.

ziemniak napisał(a):Czym się różni INA Eurodizel BS od INA Eurodizel BS Class?

Wyjaśnienie znajdziesz TU

Pozdrav
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.04.2012 07:49

Z napisał(a):A tym uzasadnię że mam firmę kamieniarską

To zwracam honor, masz dobre uzasadnienie, tylko czy przekonasz tym urzędnika, że 2 tygodnie potrzebowałeś, aby te parę kopalni marmuru objechać i to w dodatku z Rodziną...:lol:

Z napisał(a): o co Ci właściwie chodzi? żal dupę ściska?,czasami nie bardzo rozumiem Twe wypowiedzi lecz cóż nie masz się czego czepić? to czep się tramwaju.

A śmiech mnie ogarnia, jak sie dowiaduję, że NDM znajduje się w Warszawie... :wink:
Napisz Mazowieckie, Warszawa, NDM i wtedy będzie to prawda.
Co do żalu, to nie mam aspiracji na to, aby pracując, przesiadywać pół dnia w korkach... Ot. jeden z argumentów. Wolę wieś.
Miłego weekendu w NDM, o pardon, Warszawie. :wink:
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 14.04.2012 08:17

Jacek S napisał(a):Wyjaśnienie znajdziesz TU

Dziękuje za odpowiedź.

Jacek S napisał(a):A to nie jest tak, że oszczędności nie ma cały rok bo auto spala więcej bo "jeździ" jakby jedna osoba więcej?

Z drugiej strony kłócenie się o litr jest śmieszne.

Wiedziałem, że tak ktoś napisze :) Wątpię żeby był to litr. Na pewno spalanie jest większe, ale ja nie zauważyłem różnicy w średnim spalaniu czyli musi być nieduże. Dodam tylko, że jeżdżenie ze zbyt małą ilością paliwa negatywnie wpływa na auto. Kuba Bielak w TVN Turbo mówił, że zużywa się pompa paliwa oraz wydziela się woda i coś tam ulega korozji.

Tak czy inaczej życzę wszystkim małego spalania, niskich cen paliwa i szczęśliwej drogi ;)
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 14.04.2012 09:16

FUX napisał(a):

To zwracam honor, masz dobre uzasadnienie, tylko czy przekonasz tym urzędnika, że 2 tygodnie potrzebowałeś, aby te parę kopalni marmuru objechać i to w dodatku z Rodziną...:lol:

Przekonam oj przekonam,szczerze mówiąc to taki urzędnik nie ma bladego pojęcia o kopalniach kamienia oraz gdzie i jaki kamień się wydobywa.Znam ludzi którzy w taki sposób kawał świata objeżdzili, od RPA przez Indie po Chiny

Z napisał(a): o co Ci właściwie chodzi? żal dupę ściska?,czasami nie bardzo rozumiem Twe wypowiedzi lecz cóż nie masz się czego czepić? to czep się tramwaju.

A śmiech mnie ogarnia, jak sie dowiaduję, że NDM znajduje się w Warszawie... :wink:
Co do żalu, to nie mam aspiracji na to, aby pracując, przesiadywać pół dnia w korkach... Ot. jeden z argumentów. Wolę wieś.

Nie bardzo wiedziałem o Co ci właściwie chodzi z tą Warszawą,też wolałbym mieszkać w ciszy i spokoju, a tak wiszę zawieszony w próżni, ani to miasto ani wieś.Jedno na plus to że zakład mam na obrzeżach Wa-wy i migiem tam docieram.Migiem to pojęcie względne(uzależnione od korków) :D
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 14.04.2012 09:17

FUX napisał(a):

Przekonam oj przekonam,szczerze mówiąc to taki urzędnik nie ma bladego pojęcia o kopalniach kamienia oraz gdzie i jaki kamień się wydobywa.Znam ludzi którzy w taki sposób kawał świata objeżdzili, od RPA przez Indie po Chiny

Nie bardzo wiedziałem o Co ci właściwie chodzi z tą Warszawą,też wolałbym mieszkać w ciszy i spokoju, a tak wiszę zawieszony w próżni, ani to miasto ani wieś.Jedno na plus to że zakład mam na obrzeżach Wa-wy i migiem tam docieram.Migiem to pojęcie względne(uzależnione od korków) :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Droga to troche drogo... - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone