Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga to troche drogo...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 06.03.2012 20:53

Torac napisał(a):
Rysio napisał(a):1 E = 7,563034 HRK
INA Eurodizel BS = 10,13
1 E = 4.19

Czyli 1 litr wychodzi 5,61 zł. Najtańsze w Krakowie wyskoczyło mi 5,54 zł./l.

Gdzieś strzeliłem byka, bo jeśli nie to ja pojadę :wink:

No właśnie moje wyliczenia są podobne , skąd diesel za 6,2?
Ps. Chyba wiem - kuna w kantorze po 62 grosze!

Ale jeżeli zapłacimy kartą............ :wink:
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 06.03.2012 21:04

FUX napisał(a):Kolejny wątek dla centusiów, którzy będą darli szaty o parę zeta, a na miejscu przepier.... 10kpln...
Admin. Weźże zamknij taki wątek. :roll:

Za dużo czytasz i widać spotkały Cie jakieś nie przyjemności w temacie oszczędności... Nie jestem jakiś majętny, zabrałem głos w dyskusji i cieszę się, że znalazły się osoby mające podobny dylemat jak ja i pomogły utwierdzić mnie w przekonaniu, że nie ma co żałować. Jadę na wakacje dla siebie i dla rodziny, zaraziłem się się Chorwacją jak Ty, więc przestań się wcinać w temat skoro Twój post tak naprawdę nic nie wnosi.

jasio Mam podobny sprzęt tylko z włókna szklanego, taka tania podróbka. Widzę jednak, że się da, to ja też tak zrobię.

caipirinha napisał(a):Rapez, jaki masz silnik w samochodzie? Tak z ciekawości pytam.Pozdrawiam

4.7 V8 zacna jednostka Obrazek
Ostatnio edytowano 06.03.2012 21:54 przez rapez, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.03.2012 21:09

rapez napisał(a):więc przestań się wcinać w temat skoro Twój post tak naprawdę nic nie wnosi.

Raczej pieprz... o nic nie wnoszących aspektach wyjazdu..
Jedziesz na ferie, to płać.
Nie chcesz płacić-nie jedź... :wink:
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 06.03.2012 23:22

anakin napisał(a):
Torac napisał(a):
Rysio napisał(a):1 E = 7,563034 HRK
INA Eurodizel BS = 10,13
1 E = 4.19

Czyli 1 litr wychodzi 5,61 zł. Najtańsze w Krakowie wyskoczyło mi 5,54 zł./l.

Gdzieś strzeliłem byka, bo jeśli nie to ja pojadę :wink:

No właśnie moje wyliczenia są podobne , skąd diesel za 6,2?
Ps. Chyba wiem - kuna w kantorze po 62 grosze!

Ale jeżeli zapłacimy kartą............ :wink:

Torac - podając kwotę 6,2 miałem na uwadze tylko bezpośredni przelicznik PLN do CHK.

Anakin może inny temat pozwoli nam porozmawiać normalniej :wink:

Co do karty - wszystko byłoby świetnie gdyby bank nie brał prowizji za przewalutowanie. Zwykle to ok. 2% od wartości transakcji. Jeżeli u Ciebie jest inaczej to poleć konto - jestem własnie na etapie zmiany banku między innymi z tego powodu.
Jeszcze w 2010 wszystkie transakcje miałem rozliczane po średnim kursie z dnia transakcji. To bardzo się opłacało. Teraz dodatkowo prowizja. Nie opłaca się. Chyba rzeczywiście najlepszym rozwiązaniem będzie zabranie Euro i wymiana na miejscu na CHK.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 07.03.2012 07:38

No to w takim bądź razie nie piszmy że paliwo jest drogie , Chorwacja jest droga ale że kuna w kantorach jest droga.
Owszem paliwo jest drogie ale wszędzie. Lepiej zatankować w Cro niż w Cz, Sk , Austrii.
Kuna zawsze była droga w kantorze. Ale chyba żaden uczestnik cro.pl tam nie kupuje.
Osoby, które kupują kuny w kantorach przepłacają drogę , pobyt , wyżywienie o 20%.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 07.03.2012 07:59

PETERENZO napisał(a):
Anakin może inny temat pozwoli nam porozmawiać normalniej :wink:

Jeżeli tu nie ma żadnych wiatraków.... :wink:

PETERENZO napisał(a): Chyba rzeczywiście najlepszym rozwiązaniem będzie zabranie Euro i wymiana na miejscu na CHK.

O ile zarabiasz w Euro.
Kupowanie ich u nas za złotówki i wymiana w Cro jest bez sensu.
To już lepiej wymienić PLN na HRK tam.
Ja mam konkto w PEKAO S.A i np w zeszłym roku przy płaceniu kartą za kuna "wychodziła" bodajże 55-56 gr,kiedy w kantorach w sprzedaży była po 63 gr. :wink:
Jest gdzieś na forum taki temat,więc bez sensu go tu powielać.

A co do lamentu nad ceną paliw:

Krzychooo napisał(a):Różnica to 240zł. Czy z powodu dwóch stów warto rezygnować z Jadranu? Aż tak źle chyba nie jest :). Głowa do góry!

Czy ktoś z powodu 60 ojro zrezygnuje z wakacji?
Nie sądzę. :D

A tak na marginesie (ponieważ nie samym paliwem człowiek żyje :wink: ) dodajmy,że podrożały winiety na Słowacji, Węgrzy zlikwidowali czterodniowe,zostawiając miesięczne(które wychodzą drożej niż te pierwsze),same apartmany też nie potaniały.
Z każdym rokiem jest drożej.

No i? :wink:

No i nic!
Worek ziemniaków do bagażnika i jazdaaaaaaaaaa! :D :lol:
Krzysztof66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof66 » 07.03.2012 08:47

Ja mam takie namiary http://www.pzm-travel.pl/paliwa-w-europie.html i po przeliczeniu wychodzi trochę taniej niż u nas. Tak więc, nawet jak przed latem zdrożeje, to i u nas też więc, ogólnie może nadal będzie taniej.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 07.03.2012 08:52

Krzysztof66 napisał(a):Ja mam takie namiary http://www.pzm-travel.pl/paliwa-w-europie.html i po przeliczeniu wychodzi trochę taniej niż u nas. Tak więc, nawet jak przed latem zdrożeje, to i u nas też więc, ogólnie może nadal będzie taniej.

Lepiej posilać się u żródeł :!:
bahrij
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bahrij » 07.03.2012 08:58

Do PETERENZO: jeżeli szukasz banku sprawdź, czy ALIOR bedzie Ci odpowiadał. Mam tam konto m.in. z powodu częstych wyjazdów. Nie jest to reklama tego banku tylko spostrzeżenia z korzystania w praktyce. Wypłaty w Polsce na całym świecie z wszystkich bankomatów bez opłaty.
W Cro płaciłem za wszystko co sie dało kartą ALIOR (stacje benzynowe, sklepy, autostrada...) nigdy nie było prowizji za korzystanie z karty. Gdy w kantorze HRK były po 0,68-0,72 zł bank przeliczał po 0,54 - 0,56 zł max.
Krzysztof66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof66 » 07.03.2012 09:12

Torac napisał(a):
Krzysztof66 napisał(a):Ja mam takie namiary http://www.pzm-travel.pl/paliwa-w-europie.html i po przeliczeniu wychodzi trochę taniej niż u nas. Tak więc, nawet jak przed latem zdrożeje, to i u nas też więc, ogólnie może nadal będzie taniej.

Lepiej posilać się u żródeł :!:

To i tak wychodzi taniej niż u nas. A moja strona jest aktualizowana raz na 2 tygodnie i w moim linku jest data 27.02.br więc za kilka dni znowu będzie aktualizacja. Poza tym to cena średnia i różnica kilku lip to już nie jest większy problem.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 07.03.2012 09:21

Krzysztof66 napisał(a):To i tak wychodzi taniej niż u nas.

i to jest właśnie całe sedno problemu lub jego braku :idea:
Krzysztof66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof66 » 07.03.2012 09:35

A teraz nieco z innej beczki ale też o kosztach podróży. Czy ktoś ma wiedzę czy tu sa aktualne ceny Chorwackich autostrad? Oto link: http://www.hellotourist.net/info.php#autopalyadijak
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 07.03.2012 09:43

Tego nie wiem ale tu są aktualne

http://www.hak.hr/info/cestarine/
Krzysztof66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof66 » 07.03.2012 09:50

To wychodzi, że ten namiar na kalkulator opłat za autostrady nie jest aktualny, a szkoda bo dość wygodny. Ze strony, którą podałeś nie bardzo jestem wstanie zorientować się, jakie będą opłaty na odcinku A4 od CAKOVEC do A6 Vrata.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 07.03.2012 09:55

Krzysztof66 napisał(a):A teraz nieco z innej beczki ale też o kosztach podróży. Czy ktoś ma wiedzę czy tu sa aktualne ceny Chorwackich autostrad? Oto link: http://www.hellotourist.net/info.php#autopalyadijak

tak

aczkolwiek nie ma w Twoim linku cennika kategorii IA czyli motorowego
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Droga to troche drogo... - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone