Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga Split - Podgorica i dalej albania? Która najszybsza?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lightning3
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lightning3 » 13.03.2016 03:48

Hej.

Mam Prośbe do was, Którą najszybszą trasę wybrać ze splitu do Podgoricy w sezonie ?
może za słabo szukam po forum, ale nikt nie pisze ze jechał taką trasą.
do dubrovnika już jechałem wiec jardankę znam, sam bym się skłaniał do 1 lub 3.
warianty :

1. CRO A1 do końca (Ćaplina) -> (Bośnia) M6 Ćaplina do stolac -> R427 do Krivaca -> M20 Bileća -> r432-> (czarnogora) r-6 -> Niksić
2. CRO A1 do końca (Ćaplina) -> (Bośnia) M6 Ćaplina do stolac ->M-6 Ljubinje, Trebinje, grainca -> Niksić
3. CRO A1 do do Zjazdu na Dubrovnik -> JArdanka do Dubrovnika , odbitka na Trebinje (bośnia) i dalej Niksić.

Nie chce jechać przez HercegNovi wybrzeżem czarnogóry aź do Szkodry lub Tirany. To bez sensu przy tak długiej trasie.

dziekuje z góry !!! :)
pablos77
Cromaniak
Re: Droga Split - Podgorica i dalej albania? Która najszybsz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 13.03.2016 10:54

Trasa z mapy poniżej wydaje się najszybsza. Poczekaj aż ktoś się wypowie kto ma doświadczenie w pokonywaniu trasy do Albanii :hut:
Obrazek
https://goo.gl/maps/fWJc6gucwT62
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 13.03.2016 13:00

lightning3 napisał(a):1. CRO A1 do końca (Ćaplina) -> (Bośnia) M6 Ćaplina do stolac -> R427 do Krivaca -> M20 Bileća -> r432-> (czarnogora) r-6 -> Niksić
2. CRO A1 do końca (Ćaplina) -> (Bośnia) M6 Ćaplina do stolac ->M-6 Ljubinje, Trebinje, grainca -> Niksić
3. CRO A1 do do Zjazdu na Dubrovnik -> JArdanka do Dubrovnika , odbitka na Trebinje (bośnia) i dalej Niksić.

Jeśli w sezonie i szybko, to zrezygnowałbym z opcji nr 3. Sam tak pojechałem w ubiegłym roku, ale świadomie, tylko dlatego,
aby po kilku latach odświeżyć sobie widok "Perły Adriatyku". Odcinek Jadranką do Dubrovnika mocno spowolnił przejazd.

Z Czarnogóry, wracałem częściowo zmodyfikowaną trasą z opcji nr 2. Moim zdaniem, będzie szybciej pojechać przez Čapljinę, dalej M6.
Proponowanego przez Ciebie odcinka MNE-AL nie znam, jechałem inaczej.
lightning3
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lightning3 » 14.03.2016 23:08

pablos77 napisał(a):Trasa z mapy poniżej wydaje się najszybsza.

Pablos77, trasa to to 1ka, lecz tych lokalnych dróg w Bośni nie jestem pewien, i po stronie czarnogórskiej tez nie jest lepiej
a z kolei 2ka - m6 - nieciekawy podjazd przy granicy z czarnogórą.... kurcze brak mi troche doświadczenia, poczekam aż ktoś napisze :)
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 15.03.2016 21:47

Zdecydowanie polecam trasę Capljina-Trebinje-Niksic. Cały odcinek to droga krajowa, w dobrym stanie i raczej pusta. W Trebinju można zrobić postój i zjeść coś na starówce. Trasa Stolac-Bileca-granica MNE jest cała asfaltowa, ale wezsza i bardziej kreta. Odcinek Niskic-Podgorica jest bardzo dobry, dalej do granicy AL podobnie. Przejście graniczne Han i Hotit wyremontowano kilka lat temu, podobnie jak dalsza drogę do Szkodry.
lightning3
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lightning3 » 17.03.2016 15:10

Dr Seselj napisał(a):Zdecydowanie polecam trasę Capljina-Trebinje-Niksic.

dziekuje za bardzo merytoryczną odpowiedź! tego mi brakowało! dzięki :)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone