Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga SPLIT-OREBIC

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tomik25
Plażowicz
Droga SPLIT-OREBIC

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomik25 » 07.08.2006 00:08

Witam wszystkich!!!
W Chorwacji byłem już 5 razy. Z roku na rok z moja rodzina przesuwamy sie coraz nizej wybrzeża. W tym roku postanowiliśmy wybrać się do Orebica. Według nas bedzie to dobry punkt wypadowy do Dubrovnika a takze na Korcule. Cała trase mamy już ustalona poniewaz po tylu latach wybraliśmy sobie już optymalna dla nas droge. Martwi nas tylko jedno, w sobote wyjechali nasi znajomi i mieli spore kłopoty z przebrnieciem ostatnich kilometrów ponieważ na odcinku ze splitu do miejscowosci Ploce są straszne góry i podobno bardzo ciężko się jedzie. Jeśli ktoś jest wstanie wypowiedzieć sie na temat tego odcinka drogi to bardzo prosiłbym o szybka odpowiedz ponieważ już w środę wyjeżdzmy. Moje gg to 8340143.
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 07.08.2006 06:02

...jechałem w niedzielę (tydzień temu) przez te tereny do Orebica i sobotę z...magistrala taka sama jak na północy, w sobotę ruch na południe z wzmożony, było parę korków, ale bez przesady, jedzie się wolno ale do celu, na Peljesaću ruch już mniejszy ale i tak z prędkością nie poszalejesz...Pozdrawiam
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 07.08.2006 08:12

Witam!
Wczoraj wróciłam z Orebica.Droga rzeczywiście jest wąska i prowadzi przez góry ale jedzie się w miarę dobrze a już napewno nie ma takich dołów jak w Polsce.Życzę udanego urlopu,ja już nie mogę się doczekać kiedy za rok znowu tam pojadę!!!
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 07.08.2006 17:51

Możesz też przejechać za górami Biokowo.Dugopolje-Bisko-Zagvozd-Kozica-Vrgorac-Ploce droga prostrza ,bardziej pusta .Osobiście polecam
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.08.2006 20:16

W lipcu tamtędy jechałem i jakoś strasznych gór nie widziałem.Chyba , że chcesz przy okazji wjechac na Sv Jure to może... Jadranka taka sama jak wszedzie , jak nie bedziesz w miaee wczesnie w Omisu to bankowo postoisz ze 2h. Mozna z Ploce sypnąć do Trpanja promem , zaoszczedzisz 100km. Trzeba tylko na niego trafić. Byłem na Peljescu juz 4 raz pod rząd. Super miejsce. Miłego zdobywania Sv Ilja!
tomik25
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomik25 » 07.08.2006 22:55

Dzięki wielkie wszystkim ;) A czy moglibyscie powiedzieć cos wiecej o atrakcjach w Orebicu ;) A jeżlei to mozliwe to dalej prosze o wypowiadanie sie na temat drogi ;)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 08.08.2006 11:44

Atrakcje wg mnie : samo miasteczko bardzo przyjemne , co do plazowania to tylko raz plazowałem przy hotelach i było tak sobie , konoba Peljeski Dvor , lodziarnia gdzie sprzedaja bliźniacy mówiący we wszystkich jezykach , samostan nad Orebicem , konoba Hrid nad samostanem , Sv Ilja nad konobą Hrid.Bliskośc Korculi i Dubrovnika ale także Trpanja gdzie jest Divna , Duba Peljeska gdzie jest jeszcze ładniej , Dingac gdzie jest najlepsze wino , Loviste gdzie mielismy kolizje (niech to szlag!!) , festyn Wyscigi Osłów w Drace (juz po nim!) I ładne Chorwatki!!! Pozdrav!!

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone