Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga Split - Omis

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Maciej Janowski
Odkrywca
Droga Split - Omis

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Janowski » 16.01.2006 14:24

Cześć.
Właśnie rozpoczeła się budowa drogi Split - Dugi Rat - Omis.
Droga ta pobiegnie nowym śladem i będzie czteropasmowa do miejscowości Dugi Rat. Dalej bęąjuż tyklko dwa pasy. W planach jest most nad Cetina i przedłużenie za Omis. Po drodze ma być kilka tuneli o łącznej długości przwie 5 km. Równocześnie rozpoczeła się budowa odcinka Solin - Plano ( koło Trogiru ). Będzie to poszerzenie do czterech pasów obecnej drogi i budowa skrzyżowań bezkolizyjnych. Coraz bliższa jest także budowa nowego mostu na Ciovo.

Pzdr Maciej
MURTER
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MURTER » 17.01.2006 18:32

To by była super sprawa. Po pierwsze rozwiązałoby to korki (co opisują niektórzy w innym temacie) a po drugie z chęcią pojechałbym jeszcze raz poniżej Omisia chodźby z tego powodu. Podobają mi się te groźne góry schodzące wprost do morza. Ale kiedy tą drogę mają oddac?
pozdrawiam 8)
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 17.01.2006 23:23

Ciekawe czy w też wzdłuz niej będą powstawać apartamenty :wink:
Maciej Janowski
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Janowski » 18.01.2006 08:43

MURTER napisał(a):To by była super sprawa. Po pierwsze rozwiązałoby to korki (co opisują niektórzy w innym temacie) a po drugie z chęcią pojechałbym jeszcze raz poniżej Omisia chodźby z tego powodu. Podobają mi się te groźne góry schodzące wprost do morza. Ale kiedy tą drogę mają oddac?
pozdrawiam 8)

W 2009.
Wcześniej zbudują autostradę do Ploce.
A jeśli chodzi o widoki - to nie ma jak po kilkunastu godzinach jazdy, wjechać na przełęcz Dupci ;-) Jadran robi wtedy niesamowite wrażenie :-)

Pzdr Maciej
MURTER
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MURTER » 28.01.2006 21:11

To znaczy że jeszcze trochę tej mocno solonej wody się wypije zanim tą droge zbudują. poczekamy1
jalmek
Odkrywca
Autostrada Split

Nieprzeczytany postnapisał(a) jalmek » 19.08.2006 14:26

Ja byłem w Omis obok Splitu. Jechałem przez całą Chorwację autostradą i zapłaciłem około 80zł. W 2008r. pewnie bedzie już autostrada do Dubrownika, tak mówią, ja im wieże po tym co zauważyłem. Droga od Splitu do Omisu jest kręta i zakorkowana w sierpniu.
gandolfini
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gandolfini » 20.08.2006 17:39

A jeśli chodzi o widoki - to nie ma jak po kilkunastu godzinach jazdy, wjechać na przełęcz Dupci icon_wink.gif Jadran robi wtedy niesamowite wrażenie icon_smile.gif

Powiedz nowicjuszowi gdzie znajduje się przełęcz o tak pięknej nazwie :oops: :lol:

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone