Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

droga przez Bośnię

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maruni
Autostopowicz
droga przez Bośnię

Nieprzeczytany postnapisał(a) maruni » 14.08.2005 22:35

Wybieram się samochodem do Dubrownika.
Trochę się obawiam drogi przez Bośnie bo to ok 400 km, możecie napisać jak wygląda przejazd.
Pozdrawiam :)
tSzzSt
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tSzzSt » 14.08.2005 23:33

Droga przez bośnie jechałem rok temu- Mostar-Sarajevo-Zenica i dwa lata temu- Banja Luka-Jajace- Mostar, wg mnie widokowo wygrywa z jadranką jakieś 2:0 szczególnie ta druga trasa, jeżeli natomiast liczysz na szybki przejazd to możesz się zawieść, strasznie kręta, nie za szeroka, krótko mówiąc nie poszalejesz.Wiele osób na tym forum narzeka także na tamtejszą policję, że dużo jej, czepiają się i takie tam, ale ja szczerze mówiąc nie widziałem więcej radiowozów niż w innych państwach no i nie kontrolowali mnie.

Osobiście polecam i pozdrawiam :)
maruni
Autostopowicz
...

Nieprzeczytany postnapisał(a) maruni » 15.08.2005 08:52

dziękuję za informację :)
hubi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hubi » 15.08.2005 10:48

Ja pokonywałem Bośnię trasą Doboj - Sarajevo - Gacko - Dubrovnik jedzie sie wolno ale ładnie widokowo, spore góry i czasami nawierzchnia kiepska ale w Polsce też sie to zdarza. To duży skrót w kilometrach, a czasowo troszkę dłużej. Co do policji to jest jej troszkę zwłaszcza na ograniczeniach, jak jedziesz przepisowo to nie masz sięczym martwić, jechałem 3 razy i nic!!!
Andrzej G
Croentuzjasta
powrót przez Bośnię

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 15.08.2005 16:44

jadę po raz pierwszy do Chorwacji 2 września wyjazd z Sopotu (nie mogę sie doczekac tej daty :D ).Powrót planuję po 15 września właśnie trasą przez Gacko ,Sarajewo,niekoniecznie ze względu na koszty Bardziej pod uwagę biorę atrakcyjność tej trasy.Mam niestety jedną wątpliwość ,ponieważ to są góry i nie mam doświadczenia z jazdy w górskim terenie (najwyższe góry w okolicach Trójmiasta to Łysa Góra w Sopocie i Więżyca w okolicach Gdańska :)), czy o tej porze roku nie grożą jakieś załamania pogody na tej trasie.Proszę o odpowiedz "speców" w temacie.
ps może przesadzam i jestem zbyt asekurancki

pozdrawiam
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 15.08.2005 16:59

w 2001 roku jechalem nad balatonem ,przez Zagrzeb, Plitvice,Split do Dubrovnika,bylo ok.W 2004 roku jechalem przez wegry .BiH oraz przez Czarnogore do Dudrovnika.......................morał? juz nigdy nie pojade tak jak w 2001 roku................widoki bajeczne,chociaz jedzie sie dlugo, ale po co sie spieszyc na urlopie?
tSzzSt
Globtroter
Re: powrót przez Bośnię

Nieprzeczytany postnapisał(a) tSzzSt » 15.08.2005 22:38

Andrzej G napisał(a): czy o tej porze roku nie grożą jakieś załamania pogody na tej trasie

nas w 2003 roku gdzieś na odcnku Bugujno- Mostar spotkała niesamowita burza, był to lipiec. Woda płynełła dorgą tworząć swego rodzaju sztuczną płytką rzeczkę, wycieraczki nienadążały, a samochody wlokły się niesamowicie.Cała atrakcja trwała o ile pamiętam z 45 minut.

Mimo wszystko polecam trasę bośniacką i mam nadzieję, że nie znechęciłem Cię :?

Pozdrawiam :)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone