Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga przez Bośnię

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
viscaelbarsa
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) viscaelbarsa » 29.07.2020 19:06

Janusz Bajcer napisał(a):
viscaelbarsa napisał(a):(chcemy zatrzymać się w drodze na 2 dni w BiH)?

Macie testy :?:
https://www.gov.pl/web/bosniaihercegowi ... rozujacych

Testy zrobimy, tylko co z tego, skoro nie wiadomo, czy wjedziemy do Cro lub Czarnogóry po 2 dniach obecności w BiH...
Trzeba jutro zadzwonić do konsulatów, chyba, że ktoś tu ma wiedzę w tym temacie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.07.2020 19:19

https://www.gov.pl/web/chorwacja/wjazd- ... -chorwacji

W związku z nowymi decyzjami podjętymi przez Sztab Kryzysowy OC Republiki Chorwacji informujemy, że obywatele państw członkowskich UE znajdują się w grupie obywateli mających prawo wjazdu do Chorwacji bez obowiązku odbywania kwarantanny oraz okazywania wyników testów – NIEZALEŻNIE OD TEGO, GDZIE MIESZKAJĄ ORAZ Z JAKIEGO KRAJU DO CHORWACJI PRZYJEŻDŻAJĄ.
kubawojtas5
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubawojtas5 » 29.05.2022 13:53

Jadę 17.08 z Pomorza przez Węgry(nocleg koło Balatonu)potem 2 noclegi w Mostarze(jako baza wypadowa do zwiedzania Bośni). Nie chce jechać autostradami. Planuję trasę przez Stare Gradiska, Banja Luke, Jajce. Co sądzicie na ten temat? Tylko ja jestem kierowcą, droga z Balatonu do Mostaru prawie 10 h. Jak z przejściami granicznymi? Dam radę?
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 29.05.2022 14:35

Musisz sobie to pytanie zadać sam :) wszystko zależy od wieku, wzroku, umiejętności, zmęczenia, wypoczęcia, chorób etc. Przez BiH musisz liczyć średnią 50 kmh.

Parę lat wstecz Ukrainiec kupował ode mnie auto. Jechał całą noc, dzień i następna noc była przed nim. Na moje pytanie czy da radę powiedział, że 2 noce bez snu to luz, trzecia to już gorzej. Dla innych jedna noc lub nawet dzień jazdy to nierealna opcja. Kolega co roku jeździ do Kołobrzegu - trasę z Częstochowy robi z noclegiem po drodze. Jak rozmawialiśmy o Chorwacji to powiedział, że nie da rady, bo tydzień straciłby na dojazd i powrót :D
benito5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) benito5 » 29.05.2022 14:55

kubawojtas5 napisał(a):Jadę 17.08 z Pomorza przez Węgry(nocleg koło Balatonu)potem 2 noclegi w Mostarze(jako baza wypadowa do zwiedzania Bośni). Nie chce jechać autostradami. Planuję trasę przez Stare Gradiska, Banja Luke, Jajce. Co sądzicie na ten temat? Tylko ja jestem kierowcą, droga z Balatonu do Mostaru prawie 10 h. Jak z przejściami granicznymi? Dam radę?

Jak chcesz jeszcze pozwiedzać po drodze - a jest co - osobiście "cienko" to widzę...
W zeszłym roku nocleg miałem w Banja Luka i wieczorem dojechałem do Mostaru (a nie zdążyłem jeszcze zobaczyć to co planowałem) ....
Granicę przekraczałem tutaj (brak korków) https://www.google.com/maps/place/Gradi ... 16.9188381
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 29.05.2022 18:01

kubawojtas5 napisał(a):Jadę 17.08 z Pomorza przez Węgry(nocleg koło Balatonu)potem 2 noclegi w Mostarze(jako baza wypadowa do zwiedzania Bośni). Nie chce jechać autostradami. Planuję trasę przez Stare Gradiska, Banja Luke, Jajce. Co sądzicie na ten temat? Tylko ja jestem kierowcą, droga z Balatonu do Mostaru prawie 10 h. Jak z przejściami granicznymi? Dam radę?

jakaś szansa jest...z postojami licz 12 h...droga jest bardzo kręta i może być męcząca...pół dnia na zakrętach...nie każdy to lubi i dobrze znosi...
drzonas
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) drzonas » 14.06.2022 09:46

Witam, jeżeli pojedziemy przez Bośnię, nocleg klika dni w Sarajewie, i następnie do Chorwacji, przy wjeździe z Bośni do Cro obowiązują nas dokumenty/przepisy covidowe /bo teoretycznie wjazd spoza EU, Schengen/ ? Bo są różne informacje, nie byłoby chyba problemu w przypadku tranzytu, ale jak parę dni spędzimy w Bośni? jest jakieś pewne info ? czy jednak musimy zrezygnować z pobytu w Bośni jeżeli chcemy wjechać do CRO.
zyziozie
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zyziozie » 14.06.2022 10:56

drzonas napisał(a):Witam, jeżeli pojedziemy przez Bośnię, nocleg klika dni w Sarajewie, i następnie do Chorwacji, przy wjeździe z Bośni do Cro obowiązują nas dokumenty/przepisy covidowe /bo teoretycznie wjazd spoza EU, Schengen/ ? Bo są różne informacje, nie byłoby chyba problemu w przypadku tranzytu, ale jak parę dni spędzimy w Bośni? jest jakieś pewne info ? czy jednak musimy zrezygnować z pobytu w Bośni jeżeli chcemy wjechać do CRO.

Według oficjalnego info na https://www.gov.pl/web/dyplomacja/chorwacja nie ma żadnych ograniczeń.
drzonas
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) drzonas » 14.06.2022 11:08

dziękuję
zyziozie
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zyziozie » 28.06.2022 14:00

Taka ciekawostka dla podróżujących przez BIH.
Przez ostatnich kilka lat nie wyjeżdżaliśmy poza EU i umknął nam taki dość istotny (dla nas i Rodaków wybierających się na wakacje do HR) przepis unijny. Mianowicie. Wwóz do EU produktów mięsnych i mlecznych spoza unii jest zabroniony.
My - oprócz jakiś zwyczajowych zapasów z kraju - kupiliśmy w drodze z w sumie z 3 kg bośniackiego sera :D
Nie pisałbym o tym gdyby pytania o ser, mięso, alkohol i papierosy od chorwackiego celnika nie padły.
Musieliśmy nieco naciągnąć rzeczywistość zapewniając o symbolicznej partii sera i piwa na własne, wakacyjne potrzeby. Choć dopytywał szczegółowo...
Jednocześnie oczami wyobraźni widziałem nasz krążek sera i zgrzewkę Perły konfiskowany przez celnika i jego kolegę wypisującego nam odpowiedni mandat. Na szczęście nie pofatygował się otworzyć naszego bagażnika :papa:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 28.06.2022 14:11

Co do piwa to niepotrzebnie się denerwowałeś.Według przepisów można legalnie wwieźć do Unii 16 litrów piwa na osobę, a więc zgrzewka spokojnie się mieści w tych granicach.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.06.2022 14:15

Ograniczenie znane mi, z pracy :D
Skonfiskować mogą też sadzonki roślin, nasiona itp. - potencjalne zagrożenie fitosanitarne.
Nie można też wwieźć żadnych owoców z wyjątkiem są ananasy, kokosy, duriany, banany i daktyle.
Nie wolno też przywozić warzyw i kwiatów.
zyziozie
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zyziozie » 28.06.2022 16:16

piekara114 napisał(a):Ograniczenie znane mi, z pracy :D
Skonfiskować mogą też sadzonki roślin, nasiona itp. - potencjalne zagrożenie fitosanitarne.
Nie można też wwieźć żadnych owoców z wyjątkiem są ananasy, kokosy, duriany, banany i daktyle.
Nie wolno też przywozić warzyw i kwiatów.

W takim razie ryzykowaliśmy też papryką i pomidorami ...ale najbardziej byłoby szkoda dopiero co kupionego sera...
benito5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) benito5 » 28.06.2022 17:43

zyziozie napisał(a):Taka ciekawostka dla podróżujących przez BIH.
Przez ostatnich kilka lat nie wyjeżdżaliśmy poza EU i umknął nam taki dość istotny (dla nas i Rodaków wybierających się na wakacje do HR) przepis unijny. Mianowicie. Wwóz do EU produktów mięsnych i mlecznych spoza unii jest zabroniony.
My - oprócz jakiś zwyczajowych zapasów z kraju - kupiliśmy w drodze z w sumie z 3 kg bośniackiego sera :D
Nie pisałbym o tym gdyby pytania o ser, mięso, alkohol i papierosy od chorwackiego celnika nie padły.
Musieliśmy nieco naciągnąć rzeczywistość zapewniając o symbolicznej partii sera i piwa na własne, wakacyjne potrzeby. Choć dopytywał szczegółowo...
Jednocześnie oczami wyobraźni widziałem nasz krążek sera i zgrzewkę Perły konfiskowany przez celnika i jego kolegę wypisującego nam odpowiedni mandat. Na szczęście nie pofatygował się otworzyć naszego bagażnika :papa:

Po raz pierwszy w zeszłym roku (2021) miałem taką kontrolę.. nawet zjazd z pasa... A do lodówki turystycznej nie spojrzał - bo nie chciał ? :) a tam z 6 kg kiełbasy swojskiej na prezenty :)
A później podczas (kilkunastu) przekroczeń granicy pomiędzy BiH a Chorwacją pytania
cigarette
alcohol
drugs
No ale jakoś to poszło.. :)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 02.10.2022 10:17

Street View nareszcie wchodzi do BiH!! :D

Z tego, co widzę, zaczynają współpracę z lokalnymi osobami dysponującymi sprzętem 360° i wykupują od nich materiały. Dzięki temu zaczynają już powoli pokrywać Bośnię. Jest już m.in dostępna część Sarajeva, główna droga przelotowa przez Mostar, kawałek Travnika, wejście na Kriżevac w Međugorje czy ul. Gospodska w Banja Luce.

Super, czekamy na więcej!

Jak tak dalej pójdzie, to może w końcu i Niemcy się z nimi przeproszą 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Droga przez Bośnię - strona 67
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone