napisał(a) Użytkownik usunięty » 19.08.2019 21:14
Jechałem przez Bośnię 10.08. Trasa: Bilje - Osijek - Slavonski Brod - Gradiška - Banja Luka - Jajce - Jablanica - Mostar - Neum - Orebic. Dość męcząca ze względu na długość i konieczność skupienia uwagi. Kilka uwag, które być może przydadzą się innym osobom zastanawiających się nad taką drogą. (1) Wprawdzie trasa prowadzi przez góry, ale praktycznie brak jest znaczących różnic wzniesień. W większość jedzie się płasko, jak po stole. Jedynie w okolicach Jajce był dłuższy zjazd w dół (dla jadący w odwrotną stronę będzie wspinaczka). Większe różnice wzniesień musiałem pokonywać na samym Peljesacu (gdzie przebywałem). (2) Drogi dobrej jakości. Gładki asfalt. Nie ma porównania np. z dziurawymi drogami krajowymi na Węgrzech. (3) Drogi kręte ale nie przesadnie. W większości łagodne zakręty. W przeszłości dużo jeździłem po górach (polskich i słowackich), gdzie można było się zakręcić. Bośniackie zakręty (na omawianej trasie) to wersja light. (4) Drogi wąskie, ale auta mijają się bez problemu. Większym wyzwaniem mogą być autobusy lub ciężarówki. W sobotę 10.08 mijałem ich niewiele. (5) Jechaliśmy zgodnie z przepisami, aby nie narazić się policji (o czym za chwilę). Natomiast miejscowi wyprzedzali dość agresywnie, w stylu polskich kierowców BMW: bez sygnalizacji, zajeżdżając drogę „na grubość lakieru”. Kilka razy musiałem lekko przyhamować w trakcie takich manewrów, gdyż groziło to obtarciem/stłuczką. (6) Dużo znaków „spadające kamienie”. Jechaliśmy przy ładnej pogodzie, ale w trakcie deszczu (burzy) czy silniejszego wiatru może tam być niewesoło. (7) Dużo naczytałem się i nasłuchałem o polowaniach jakie urządzają bośniaccy policjanci na kierowców („stoją prawie w każdej miejscowości”, „wymuszają łapówki”). Nie wiem o co chodzi, może mieliśmy szczęście lub kwestia dnia lub jego pory (sobota, droga przez BiH pokonywana w godzinach 8-14), ale na całej trasie nie widzieliśmy żadnego stojącego policjanta (z radarem lub bez). Jedynie 2-3 razy mijaliśmy jadący z naprzeciwka policyjny samochód (jechali na „łowy” w późniejszej porze dnia?).