Witajcie
Od razu przyznaję, że w tym wątku czytałam tylko jakieś 5 ostatnich stron, do tego kilka starszych wątków i niestety im więcej czytam, tym większy mam w głowie mętlik
Prośba o pomoc w ogarnięciu trasy + weryfikację poniższego planu
Będziemy wracać z Hvaru (Jelsa) do Warszawy z zamiarem noclegu w Mostarze. Rano opuścimy Jelsę i z Drvenika pojedziemy do Medjugorie a następnie do Mostaru (będzie to 30 sierpnia - czwartek, mam nadzieję, że nie trzeba będzie długo czekać na prom?)
Pytanie odnośnie Medjugorie - podobno samo miejsce objawień znajduje się jakoś wysoko, trzeba się wspinać ok 2 godzin po skałach, wskazane buty trekkingowe ? Starsza może dałaby radę, ale 4-latka na bank nie. Stąd pytanie, czy poza klasztorem, który, jak rozumiem, jest "na płaskim" i łatwo dostępny, w samym Medjugorie jest jeszcze co zobaczyć/robić ? Jeśli zahaczylibyśmy tylko o klasztor, to ile czasu sobie zarezerwować ?
Zakładam że jakoś po południu dotrzemy do Mostaru, czy popołudnie i wieczór wystarczą ? Znalazłam apartament z widokiem na most, więc centralnie.
Gdzie dobrze zjeść w Mostarze ? Nastawiamy się na baraninę/jagnięcinę
W piątek ruszylibyśmy w stronę Budapesztu. No i tutaj nie wiem, którędy jechać. Google i Via Michelin sugerują przez Sarajewo, Zenice, Doboj....
Do Oekotelu pod Budapesztem Google mówi 8 godzin - ile dołożyć w praktyce na zapas ? Nigdzie się nie spieszymy, cały dzień mamy na podróż, chcemy cieszyć się widokami. Może udałoby się jeszcze coś niewielkiego po drodze zobaczyć, co proponujecie ? Tak żeby było w ramach postoju i nas specjalnie dodatkowo nie zmęczyło chodzenie itp. ?
W Oekotelu tylko nocleg, bez zwiedzania Budapesztu. Potem w sobotę rano prosto do Warszawy.
Pomóżcie ogarnąć tą trasę