Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga przez Bośnię

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 06.06.2017 16:42

krutom napisał(a):
Metković 17:02
Załącznik P8210327_DxO1024Web.jpg nie jest już dostępny

to tam może być tak pusto :wink:
_DSC6198.jpg

Pomysł z nocowaniem w Osijeku to bardzo dobry pomysł :)

Ps.
Hmmm, Tomek czy aby nic nie pokręciłeś z czasem przejazdu :roll: Nam z Vukovaru do Sarajeva droga zajęła ponad 4 godziny, co prawda z "michą" po drodze ... też aż zerknęłam na foty i czas :roll: :roll:

edit. od 10 do 17 to nie 5 godz ino 7 :oczko_usmiech: ale i tak szybko :)
ryszard22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryszard22 » 06.06.2017 17:14

Witajcie
My jadąc do Chorwacji, jak do tej pory zawsze przez Bośnie i nocujemy w Harkany. Raz nocowaliśmy u Teresy Bodo :)
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 06.06.2017 17:26

Sylwetka... napisał(a):
... od 10 do 17 to nie 5 godz ino 7 :oczko_usmiech: ale i tak szybko :)

Zgadza się, :oops: upał mamy, burzy nie było. :oczko_usmiech:

Sylwetka... napisał(a):...to tam może być tak pusto

21 sierpnia, niedziela, w zasadzie początek końca wysokiego sezonu.
1 września pojechaliśmy zobaczyć Derwiszów i ponownie odwiedzić Mostar.
Dopiero wtedy było pusto. :papa:

Droga przez BiH nie jest szybka. Wracaliśmy CRO, MLP, A, CZ.
Wyjazd z Duby-Raby 6:57, w domu (k.Niepołomic) 22:50.
W sumie 1374 km w 15 godzin i 53 minuty (sprawdziłem w excelu) :wink:
Przez BiH niewykonalne.
W tym: 25 minut kanapki parking Škradin, 50 min stania w Macelij (granica SRO SLO), winieta w A 10 min, tankowanie Breclav 15 minut, obiad koło Vyškova (cz) 35 minut, i jakieś drobne postoje na siku.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 06.06.2017 20:05

Właśnie przejechałem trasę Wrocław, Banja Luka, Prnjavor, Sarajewo, Mostar, Orebic. Jeździ się fatalnie, łapią na radar i ogólnie brak radości życia. Dopierpo na miejscu widac, że nie było szkodA!
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 06.06.2017 20:07

Magdala5791 napisał(a):Tak, właśnie myślałam o tej drodze na Stolac, Hutovo, Neum.
Ile czasu może zająć przejechanie tego kawałka Chorwacji i potem BiH? 8-9 h ?
W jeździe przez Chorwację rok temu, autostradami, nadzialiśmy się na borę przy Svety Rok. Objazd prowadzony był górami, w których dodatkowo paliły się trawy. Koszmarny korek. 6 h trwał objazd 20 km... Z tego, co czytam, bora lubi popsuć plany dość często.
Paszporty mamy, zieloną kartę też bo planowaliśmy wyjazd do Medjugorje, w międzyczasie wysypał się nam nocleg w Budapeszcie u znajomych, więc szukam alternatywy.

rok temu ktoś pisał mi o odcinkach bez asfaltu na trasie Stolac-Hutovo...
przed Metkovic można skręcić w lewo na Dracevo-Hutovo-Neum...2/3 bieg...droga na jeden raz...trochę wąsko i przy nieodpowiedniej porze dnia będzie to nudna "męczarnia" podczas rozmijania się...
a najlepiej to tak: z miejscowości Pocitelj jedź w prawo na Capljina na "przejście autostradowe", a dalej na Nova Sela...
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 06.06.2017 20:12

MWN napisał(a):Właśnie przejechałem trasę Wrocław, Banja Luka, Prnjavor, Sarajewo, Mostar, Orebic. Jeździ się fatalnie, łapią na radar i ogólnie brak radości życia. Dopierpo na miejscu widac, że nie było szkodA!

ale chyba dla widoków warto przez BiH:)
to zdecydowania nie jest droga dla osób, które chcą szybciej dotrzeć na miejsce...
śmigacz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) śmigacz » 06.06.2017 20:28

Mi się nie śpieszy ale jak myślicie jak wyjadę w poniedziałek rano 26.06 spod Balatonu od p. Teresy to będzie tragedia w BiH :( ? Na przejściu w Gradiška dotrzemy około 11. No chyba że wcześniej wystartować.
Magdala5791
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdala5791 » 17.06.2017 16:50

Zdecydowane, jedziemy przez Bośnię. Zobaczymy, jak to pójdzie. Widzę, że w Bośni - koło Sarajewa - jest kawałek płatnej autostrady. Czy można tam zapłacić kartą wielowalutową (euro)?
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 17.06.2017 17:13

Magdala5791 napisał(a):Zdecydowane, jedziemy przez Bośnię. Zobaczymy, jak to pójdzie. Widzę, że w Bośni - koło Sarajewa - jest kawałek płatnej autostrady. Czy można tam zapłacić kartą wielowalutową (euro)?

Można. Płaciłem zwykłą kartą płatniczą przypisaną do konta złotówkowego w PeKaO.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 17.06.2017 20:23

Magdala5791 napisał(a): Widzę, że w Bośni - koło Sarajewa - jest kawałek płatnej autostrady. Czy można tam zapłacić kartą wielowalutową (euro)?

osiemdziesięcio kilometrowy ten kawałek
Tuti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tuti » 18.06.2017 13:54

Tuti napisał(a):
Hercklekot napisał(a):Ja też przemyśliwuję o drodze przez Bośnię (jadę na Peljesac). Bardziej mi pasuje droga węgierską autostradą M6 potem Osijek - Doboj - Zenica - Sarajevo - Mostar. Na forum króluje jednak wersja Gradiska- Banja Luka - Jajce - Mostar.
Pytania:
1. Czy droga doliną Vrbasu (ta druga) jest popularna na forum dlatego, że jest atrakcyjniejsza widokowo, czy tez jest po prostu szybsza?
2. Google Maps sugerują czas dojazdu z okolic Bielska do Mostaru w około 13,5 - 14 h : czy to realne "na raz"? Zdarzało mi się jechać "na raz" ze Splitu do Bielska w 13 - 14 h właśnie, ale to jest moje maximum.
3. Czy jechalibyście przez Bośnię tylko po to, żeby spędzić jeden dzień w Mostarze, czy też raczej jechać "klasycznie" na Peljesac chorwackimi autostradami i zrobić sobie wypad do Mostaru już z Peljesca z powrotem tego samego dnia?

Witam,
1. Tak droga doliną Vrbasu jest bardzo widokowa , jechałem dwa razy.
2. Mi ta droga z Czechowic-Dz. do Mostaru zajęła ok 16h ( małe przystanki i fotki)
3.Jechałem tak by w Mostarze być pod wieczór, szybka kąpiel i w miasto na kolację, Mostar nocą jest przepiękny :lol: :lol: . Rano po śniadanku jeszcze raz spacer i kawka a potem do Orebića przez Kravice i Medjugorie.

Magdala 5791 może to ci coś podpowie, jechałem z Czechowic . Pozdrawiam :papa:
arni87
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) arni87 » 19.06.2017 09:15

Jechalismy kilka razy trasą Osijek - Doboj - Zenica - Sarajevo - Mostar i raz: Gradiska- Banja Luka - Jajce - Mostar

Ta druga trasa jest ładniejsza widokowo i to jej główna zaleta.
Polecam wariant przez Doboj - Zenicę - nudno ale i ruch mniejszy. Dlatego w tym roku znów wybieramy ten wariant.
chwat
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) chwat » 24.06.2017 17:33

Zamierzam jechać trasą: Osijek - Doboj - Zenica - Sarajevo - Dubrownik i zastanawiam się w którym miejscu przekraczać przejście graniczne Chorwacji z Bośnią czy w Slavonski Samac na trasie E73 czy Slavonski Brod?
I drugie pytanie czy z Sarajeva kierować się trasą M18 i M20 na przejście graniczne w Ivanicy (Brgat Gornji) czy lepiej na trasę przez Jablanicę i Mostar w kierunku przejścia (Orahov Do- Slano)?
Z góry dziękuję za pomoc.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.06.2017 19:28

chwat napisał(a):Zamierzam jechać trasą: Osijek - Doboj - Zenica - Sarajevo - Dubrownik i zastanawiam się w którym miejscu przekraczać przejście graniczne Chorwacji z Bośnią czy w Slavonski Samac na trasie E73 czy Slavonski Brod?

przez Samac, duże przejście i idzie sprawniej, dodatkowo nie trzeba przebijać się przez miasto, w dodatku jadąc drogą D7 równoległą do autostrady, jedzie się bezpośrednio na Samac
chwat napisał(a):I drugie pytanie czy z Sarajeva kierować się trasą M18 i M20 na przejście graniczne w Ivanicy (Brgat Gornji) czy lepiej na trasę przez Jablanicę i Mostar w kierunku przejścia (Orahov Do- Slano)?
Z góry dziękuję za pomoc.

ja bym pojechał na Jablanicę, Mostar i ewentualnie dalej do Metković lub przed skęcić np. M6 na Slano;
przy drugiej wersji, drogi w Rep.Srpskiej nie są najlepsze, a większą część M20 masz właśnie przez to terytorium BIH
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 24.06.2017 21:22

Drogi nie są gorsze a paliwo najtańsze na całych Bałkanach.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Droga przez Bośnię - strona 45
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone