krutom napisał(a):
Metković 17:02
to tam może być tak pusto
Pomysł z nocowaniem w Osijeku to bardzo dobry pomysł
Ps.
Hmmm, Tomek czy aby nic nie pokręciłeś z czasem przejazdu
edit. od 10 do 17 to nie 5 godz ino 7
ale i tak szybko .png)
krutom napisał(a):
Metković 17:02
ale i tak szybko .png)
Sylwetka... napisał(a):
... od 10 do 17 to nie 5 godz ino 7ale i tak szybko
Sylwetka... napisał(a):...to tam może być tak pusto
.png)
Magdala5791 napisał(a):Tak, właśnie myślałam o tej drodze na Stolac, Hutovo, Neum.
Ile czasu może zająć przejechanie tego kawałka Chorwacji i potem BiH? 8-9 h ?
W jeździe przez Chorwację rok temu, autostradami, nadzialiśmy się na borę przy Svety Rok. Objazd prowadzony był górami, w których dodatkowo paliły się trawy. Koszmarny korek. 6 h trwał objazd 20 km... Z tego, co czytam, bora lubi popsuć plany dość często.
Paszporty mamy, zieloną kartę też bo planowaliśmy wyjazd do Medjugorje, w międzyczasie wysypał się nam nocleg w Budapeszcie u znajomych, więc szukam alternatywy.
.png)
MWN napisał(a):Właśnie przejechałem trasę Wrocław, Banja Luka, Prnjavor, Sarajewo, Mostar, Orebic. Jeździ się fatalnie, łapią na radar i ogólnie brak radości życia. Dopierpo na miejscu widac, że nie było szkodA!
.png)
.png)
Magdala5791 napisał(a):Zdecydowane, jedziemy przez Bośnię. Zobaczymy, jak to pójdzie. Widzę, że w Bośni - koło Sarajewa - jest kawałek płatnej autostrady. Czy można tam zapłacić kartą wielowalutową (euro)?
.png)
Tuti napisał(a):Hercklekot napisał(a):Ja też przemyśliwuję o drodze przez Bośnię (jadę na Peljesac). Bardziej mi pasuje droga węgierską autostradą M6 potem Osijek - Doboj - Zenica - Sarajevo - Mostar. Na forum króluje jednak wersja Gradiska- Banja Luka - Jajce - Mostar.
Pytania:
1. Czy droga doliną Vrbasu (ta druga) jest popularna na forum dlatego, że jest atrakcyjniejsza widokowo, czy tez jest po prostu szybsza?
2. Google Maps sugerują czas dojazdu z okolic Bielska do Mostaru w około 13,5 - 14 h : czy to realne "na raz"? Zdarzało mi się jechać "na raz" ze Splitu do Bielska w 13 - 14 h właśnie, ale to jest moje maximum.
3. Czy jechalibyście przez Bośnię tylko po to, żeby spędzić jeden dzień w Mostarze, czy też raczej jechać "klasycznie" na Peljesac chorwackimi autostradami i zrobić sobie wypad do Mostaru już z Peljesca z powrotem tego samego dnia?
Witam,
1. Tak droga doliną Vrbasu jest bardzo widokowa , jechałem dwa razy.
2. Mi ta droga z Czechowic-Dz. do Mostaru zajęła ok 16h ( małe przystanki i fotki)
3.Jechałem tak by w Mostarze być pod wieczór, szybka kąpiel i w miasto na kolację, Mostar nocą jest przepiękny![]()
. Rano po śniadanku jeszcze raz spacer i kawka a potem do Orebića przez Kravice i Medjugorie.

.png)
.png)
.png)
chwat napisał(a):Zamierzam jechać trasą: Osijek - Doboj - Zenica - Sarajevo - Dubrownik i zastanawiam się w którym miejscu przekraczać przejście graniczne Chorwacji z Bośnią czy w Slavonski Samac na trasie E73 czy Slavonski Brod?
chwat napisał(a):I drugie pytanie czy z Sarajeva kierować się trasą M18 i M20 na przejście graniczne w Ivanicy (Brgat Gornji) czy lepiej na trasę przez Jablanicę i Mostar w kierunku przejścia (Orahov Do- Slano)?
Z góry dziękuję za pomoc.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi