Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga przez Bośnię

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.03.2017 17:07

pablo150 napisał(a):Czy ta droga przez Jajce do Banja Luka przypomina starą 1 w Chorwacji czy jeszcze bardziej pokręcona?

gdzieniegdzie ją oczywiście przypomina, ale jest też zdecydowanie inaczej, kręto, zresztą oceń może sam ogladając np to, to
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 20.03.2017 19:03

Nie ma co demonizować tych zakrętów w BiH. Natomiast widokowo kanion Vrbasu jest moim zdaniem jednym z najciekawszych odcinków drogowych na Bałkanach. Nawierzchnia jest dobra, a jesli złapie się za jakiegoś doświadczonego miejscowego, można jechać całkiem dynamicznie.
pablo150
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo150 » 20.03.2017 20:06

Dr Seselj napisał(a):Nie ma co demonizować tych zakrętów w BiH. Natomiast widokowo kanion Vrbasu jest moim zdaniem jednym z najciekawszych odcinków drogowych na Bałkanach. Nawierzchnia jest dobra, a jesli złapie się za jakiegoś doświadczonego miejscowego, można jechać całkiem dynamicznie.

Szczególnie jak jedziesz od strony rzeki.

A jak wygląda droga między Mostarem, a Jajce?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.03.2017 21:20

pablo150 napisał(a):
A jak wygląda droga między Mostarem, a Jajce?

Mostar-Jablanica - płaska, dobrze utrzymana krajówka w dolinach
Jablanica-Gornj Vakuf - początkowo wąsko jakby nie krajówka, jakby boczna drugorzędna, potem już ok i odcinek górski z serpentynami, ale bez przesady
Gorni Vakuf - Bugojno - Jajce - płasko, dolinami lub po niewielkich wzniesieniach
są filmiki z tych tras...
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 20.03.2017 22:07

Dr Seselj napisał(a):Nie ma co demonizować tych zakrętów w BiH. Natomiast widokowo kanion Vrbasu jest moim zdaniem jednym z najciekawszych odcinków drogowych na Bałkanach. Nawierzchnia jest dobra, a jesli złapie się za jakiegoś doświadczonego miejscowego, można jechać całkiem dynamicznie.

tzn. bardzo specyficzny jest odcinek Banja Luka-Jajce...zakręt za zakrętem, lewo-prawo, lewo-prawo...(do tego wąsko) i nie chodzi tu wcale o serpentyny...można pokonywać te zakręty na 4/5-ty biegu...ale zdecydowanie może zmęczyć wielbicieli autostradowych prostych...plus taki, że nie da się zasnąć...:p
arni87
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) arni87 » 21.03.2017 11:22

To prawda.

Moja współtowarzyszka kierowała i trochę marudziła, że wąsko, droga kręta i inni kierowcy ścinają zakręty i że mimo pięknych krajobrazów trasa odcinek jest męczący. Widokowo nie ma aż takich rewelacji.
pablo150
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo150 » 21.03.2017 19:50

Widze, że wszyscy jedą drogą M16 przez Jajce, mnie kieruje nawigacja drogą M15 z Breli na Banja Luka. Czy ktoś coś może napisać na jej temat?
dodi79
Croentuzjasta
Re: Trasa do Chorwacji z Polski południowo-wschodniej- dysku

Nieprzeczytany postnapisał(a) dodi79 » 11.04.2017 11:17

w tym roku postanowiłem jechać inną droga do Chorwacji. Zainspirowało mnie między innymi pasmo górskie Durmitor w Czarnogórze i Sarajewo... Chciałbym jednego dnia zajechać do Żabljaka ( miasteczko jak u nas Zakopane ) i tam mam nocleg. Drugi dzień z Żabljaka do Sarajewa droga widokową przez Durmiror i przejście w Scepan Polje i z Sarajewa do Podstrany. Mam do Was pytanie jaką trasą lepiej jechać do tego Żabljaka... wybrałem dwie https://goo.gl/maps/jgXyrLXL7ux i https://goo.gl/maps/uhidKeqgdFP2
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.04.2017 19:59

[quote="dodi79" https://goo.gl/maps/jgXyrLXL7ux i https://goo.gl/maps/uhidKeqgdFP2[/quote]
Pierwsza jest ok.Jechałem nią od Lublina na most na Tarze.
dodi79
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dodi79 » 12.04.2017 06:58

Pierwsza jest ok.Jechałem nią od Lublina na most na Tarze.[/quote]

Kiedy jechałeś?Węgry jechałeś autostradą czy bokami? a jak tam trasa w Serbii już za Belgradem...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.04.2017 21:20

dodi79 napisał(a):

Pierwsza jest ok.Jechałem nią od Lublina na most na Tarze.

Kiedy jechałeś?Węgry jechałeś autostradą czy bokami? a jak tam trasa w Serbii już za Belgradem...[/quote]
No własnie ,to już minęło 3 lata.Ale w te wakacje jechałem do Albanii.Drogą do Belgradu ta sama.
Węgry autostrada.
Za Belgradem,droga dobrej jakości ale wąska.Od użic góry .Ruch spory.To przejście na Plieva jest male i szybsze.OD mostu zjezdzalem na mojkovac wiec trasy na zabijak nie znam.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 13.04.2017 06:54

dodi79 napisał(a):w tym roku postanowiłem jechać inną droga do Chorwacji. Zainspirowało mnie między innymi pasmo górskie Durmitor w Czarnogórze i Sarajewo... Chciałbym jednego dnia zajechać do Żabljaka ( miasteczko jak u nas Zakopane ) i tam mam nocleg. Drugi dzień z Żabljaka do Sarajewa droga widokową przez Durmiror i przejście w Scepan Polje i z Sarajewa do Podstrany. Mam do Was pytanie jaką trasą lepiej jechać do tego Żabljaka... wybrałem dwie https://goo.gl/maps/jgXyrLXL7ux i https://goo.gl/maps/uhidKeqgdFP2

jeżeli jazda na raz bez noclegu, to proponuję trasę w większości autostradową czyli pierwszą, można nadrobić to co stracisz na lokalnych, a stracisz sporo czasu

dodi79 napisał(a): zajechać do Żabljaka ( miasteczko jak u nas Zakopane )

ciekawe porównanie, tylko skąd? że chodzi Ci o położenie, czy ogólnie wygląd miasteczka, bo tu porównania jakiegokolwiek nie widzę
dodi79
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dodi79 » 13.04.2017 07:24

te kiero napisał(a):
dodi79 napisał(a):w tym roku postanowiłem jechać inną droga do Chorwacji. Zainspirowało mnie między innymi pasmo górskie Durmitor w Czarnogórze i Sarajewo... Chciałbym jednego dnia zajechać do Żabljaka ( miasteczko jak u nas Zakopane ) i tam mam nocleg. Drugi dzień z Żabljaka do Sarajewa droga widokową przez Durmiror i przejście w Scepan Polje i z Sarajewa do Podstrany. Mam do Was pytanie jaką trasą lepiej jechać do tego Żabljaka... wybrałem dwie https://goo.gl/maps/jgXyrLXL7ux i https://goo.gl/maps/uhidKeqgdFP2

jeżeli jazda na raz bez noclegu, to proponuję trasę w większości autostradową czyli pierwszą, można nadrobić to co stracisz na lokalnych, a stracisz sporo czasu

dodi79 napisał(a): zajechać do Żabljaka ( miasteczko jak u nas Zakopane )

ciekawe porównanie, tylko skąd? że chodzi Ci o położenie, czy ogólnie wygląd miasteczka, bo tu porównania jakiegokolwiek nie widzę

w sumie opieram się na opinii z neta... będę tam pierwszy raz, więc doświadczenia nie mam... myślę, że tak samo jak Zakopane, Żabljak jest dobrą bazą wypadową w góry i może dlatego tak go porównują...

będę wyjeżdżał z Łukowa o 22, Polskę i Słowację zrobię "po ciemku" ale drogę znam więc nie będzie problemu... tak, trasę chcę zrobić na raz... planuję jeszcze za widnego dojechać do celu...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.04.2017 21:23

będę wyjeżdżał z Łukowa o 22, Polskę i Słowację zrobię "po ciemku" ale drogę znam więc nie będzie problemu... tak, trasę chcę zrobić na raz... planuję jeszcze za widnego dojechać do celu...[/quote]
Mało prawdopodobne
dodi79
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dodi79 » 18.04.2017 07:52

dabecja napisał(a):będę wyjeżdżał z Łukowa o 22, Polskę i Słowację zrobię "po ciemku" ale drogę znam więc nie będzie problemu... tak, trasę chcę zrobić na raz... planuję jeszcze za widnego dojechać do celu...

Mało prawdopodobne[/quote]

dam znać jak mi to wyszło...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Droga przez Bośnię - strona 41
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone