Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga przez Bośnię

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.04.2016 11:33

kt napisał(a):Czy jadąc z Makarskiej do Dubrownika muszę mieć wyrobiony paszport czy wystarczy dowód osobisty i zielona karta?
Chodzi o ten kawałek co trzeba przejechać przez Bośnię i Hercegowinę.

Jak to jest teraz?

Wystarczy dowód i zielona karta. :idea:
Tak jest od dawna i nic się nie zmieniło. :idea: :idea:
OneDayStop
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) OneDayStop » 26.04.2016 22:38

Jeśli przez Bośnię ktoś ma troszkę więcej czasu, to polecamy gorąco miejscowość Jajce (jest tam na prawdę porządny kemping, kawałeczek za miastem). Miasteczko mega malownicze, można zjeść dobrze przy starym młynie (świetne widoki i klimat), no i zamek nad wodospadem - czegoś takiego się nie zapomina.

Z innych miejsc po drodze, Lonely Planet poleca knajpę (wyjątkowo raz trafili dobrze!) Pastir Restaurant! Po prostu bajka. Restauracja jest położona w Kanione Vrbas, w okolicy Banja Luki - między Jajce a Banja Luka (bliżej niej). Polecamy spróbować lokalnych przystawek.

Sama trasa - malownicza, równy asfalt, ale kręta i do szybkiego przejazdu raczej może się nie nadawać.
misiaczek-bartek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiaczek-bartek » 29.04.2016 22:07

co sądzicie o takiej trasie?
https://goo.gl/maps/PA7kHqE1cHw

z racji tego że popularne destynacje europy będą się zjeżdżać do HR to obawiam się o to co będzie działo się na bramkach pod Zagrzebiem, dlatego też wymyśliłem sobie taki "objazd"
co sądzicie o tej trasie?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 30.04.2016 06:02

misiaczek-bartek napisał(a):co sądzicie o takiej trasie?
https://goo.gl/maps/PA7kHqE1cHw

z racji tego że popularne destynacje europy będą się zjeżdżać do HR to obawiam się o to co będzie działo się na bramkach pod Zagrzebiem, dlatego też wymyśliłem sobie taki "objazd"
co sądzicie o tej trasie?

ja bym spróbował...
tzn nie znam za dobrze osobiście początkowej trasy w BiH: M6.1/M15, ale nie powinno być problemu, dalej już cud, miód... choć miejscami za szybko nie pojedziesz; w Jajcach lub nad Plivskim zrobiłbym dłuższy postój;
decyzję ominięciu Zagrzebia podjąłbym już docelowo na trasie A3, w zależności od natężenia ruchu w kierunku NP Ivanja Reka;
dalej to już jak uważasz, ja tak przez Węgry nie jeżdżę;
btw: nie wiem w ile kierowców jedziecie, ale z tych 15,5g które pokazuje Google, zrobi się co najmniej 18g, w wielu miejscach po drodze BiH mz nie sposób się nie zatrzymać :)
misiaczek-bartek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiaczek-bartek » 30.04.2016 14:04

no ja też mam właśnie problem z początkiem trasy przez BiH, dalsza droga jak dla mnie kwalifikuje się do jednej z najładniejszych którymi jechałem :)
3 godzinki podgonię do granicy Chorwackiej, więc liczę spokojnie na 17 z jakimiś tam postojami.
Największy minus to to że moje pasażerki będą marudzić, bo są zakręty :P
Tylko jak tam sprawa wygląda z naszymi kochanymi Uchodźczyniami z dziećmi które chcą wzbogacić naszą kulturę?
gero1313
Turysta
Re: Uchodżcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Nieprzeczytany postnapisał(a) gero1313 » 10.05.2016 09:07

witam, pytanie czy potrzebny jest paszport do tego zeby przejechać przez Bośnie jadac z Makarskiej do Dubrownika oraz z Makarskiej do Medziugorie lub Mostar?
Andzia*
Cromaniak
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia* » 10.05.2016 09:11

gero1313 napisał(a):witam, pytanie czy potrzebny jest paszport do tego zeby przejechać przez Bośnie jadac z Makarskiej do Dubrownika oraz z Makarskiej do Medziugorie lub Mostar?

Nie - wystarczą dowody osobiste :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.05.2016 09:33

gero1313 napisał(a):witam, pytanie czy potrzebny jest paszport do tego zeby przejechać przez Bośnie jadac z Makarskiej do Dubrownika oraz z Makarskiej do Medziugorie lub Mostar?

Polecam >>> przepisy-drogowe-w-chorwacji-i-w-krajach-tranzytowych-t32883.html
Vjetar
Legenda
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.05.2016 17:08

Andzia* napisał(a):

Nie - wystarczą dowody osobiste :wink:

I Zielona Karta. :wink:
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 10.05.2016 20:36

w innym wątku raczej tranzytu nawet nie zalecają...

misiaczek-bartek napisał(a):Chciałem w końcu pokazać moim towarzyszkom podróży bośnie i Hercegowinę, ale dzięki temu co znalazłem na forum już wiem że nie zobaczą tego ciekawego kraju w najbliższym czasie.

Jeszcze kilka lat temu bośniackie media informowały o wzroście zagrożenia fundamentalizmem. "Terroryści znaleźli przyczółek w Bośni i Hercegowinie", "Wahhabici wciągają Bośnię w wojnę domową", "Wahhabici w gotowości" - to tylko niektóre z czołówek bośniackich gazet, zwłaszcza w serbskiej części Bośni i Hercegowiny - Republice Serbskiej. Tak w 2007 roku zaczynała się ogólnopaństwowa dyskusja na temat obozów wahhabitów w Bośni, ilości posiadanej przez nich broni oraz związanych z tym ewentualnych konsekwencji dla całego społeczeństwa. Problem bośniackiego islamu nie ominął również prasy europejskiej.

link 1
link 2
trochę z nas (użytkowników forum jeździ przez BiH dlatego też warto przeczytać). Link 2 zawiera informacje z 21.11.2015 więc w miarę aktualne

misiaczek-bartek napisał(a):na jeden dzień do Medzugorie bym pojechał, ale 3 dniową wycieczkę po kraju sobie odpuściliśmy.
misiaczek-bartek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiaczek-bartek » 11.05.2016 23:50

cieszę się że znalazłeś mojego posta z 9.05 :) pogłębiłem informacje i napisałem swoje zdanie :)
to że zacytowałeś moje posty znaczy że moje zdanie jednak kogoś obchodzi ;)
bajlansz
Plażowicz
Droga przez Bośnię

Nieprzeczytany postnapisał(a) bajlansz » 02.06.2016 11:53

Witam, w tym roku wybieram się do Dubrownika, a z Dubrownika chce jechać do Mostaru i później Sarajewa. Jaka według was jest najlepsza droga ? Gdzie najlepiej przekroczyć granice Chorwacja-Bośnia ?
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 02.06.2016 14:36

bajlansz napisał(a):Witam, w tym roku wybieram się do Dubrownika, a z Dubrownika chce jechać do Mostaru i później Sarajewa. Jaka według was jest najlepsza droga ? Gdzie najlepiej przekroczyć granice Chorwacja-Bośnia ?

My z tego kierunku zawsze jedziemy na przejście w Metković (jeśli mamy planowy powrót przez BiH ;) ) Na szczęście wyjazd z Chorwacji na tym przejściu się mocno nie korkuje. A dalej to już wielkich wyborów drogi, nie masz :wink:
bajlansz
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bajlansz » 02.06.2016 17:09

Jest to też jakieś wyjście, Google pokazuje żeby kierować się na Trebinje albo odbić w prawo w małej miejscowości Slano, wiesz może coś o tym przejściu w Slano ?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 02.06.2016 17:15

Czy nie lepiej z Dubrownika pojechać drogami M20/M6, zamiast cofać się Jadranką przez Neum?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Droga przez Bośnię - strona 33
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone