Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga przez Bośnię

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 06.02.2016 14:20

arabesqa74 napisał(a):Potwierdźcie, czy dobrze zaplanowałam: chcemy zrobić nocleg z krótkim, wieczornym zwiedzaniem Budapesztu, a kolejnego dnia przejechać trasę Osijek - Sarajewo. Zależy mi na atrakcyjności trasy, ale nie chciałabym rezygnować ze zwiedzania samego miasta. Ile zająłby przejazd Doliną Vrbasu do Sarajewa? Czy wygodniej jechać przez Doboj i odpuścić, chociaż zerknięcie na Jajce i Travnik? Z góry dzięki za podpowiedzi.

Rozumiem,że po zwiedzeniu Budapesztu chcecie dojechać do Osijek i tam nocleg ?
W zeszłe wakacie z Vukovaru do Sarajewa przez Doboj , jechaliśmy pięć godzin, szczerze akurat ten odcinek nie jest jakoś szczególnie malowniczy.

Jeśli doliną Vrbasu to skąd start?
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 06.02.2016 14:33

arabesqa74 napisał(a): Czy wygodniej jechać przez Doboj i odpuścić, chociaż zerknięcie na Jajce i Travnik? Z góry dzięki za podpowiedzi.

Jeśli macie nocleg w Budapeszcie to ja na twoim miejscu odpuściłabym sobie przejazd doliną Vrbasu i zwiedzanie Jajec ;) i Travnika bo szkoda tylko zerknąć, a dojechała do Sarajewa i więcej czasu poświęciła na zwiedzanie tego miasta no chyba, że na Sarajewo macie przeznaczone przynajmniej 2 noclegi.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.02.2016 15:38

arabesqa74 napisał(a):Potwierdźcie, czy dobrze zaplanowałam: chcemy zrobić nocleg z krótkim, wieczornym zwiedzaniem Budapesztu, a kolejnego dnia przejechać trasę Osijek - Sarajewo. Zależy mi na atrakcyjności trasy, ale nie chciałabym rezygnować ze zwiedzania samego miasta. Ile zająłby przejazd Doliną Vrbasu do Sarajewa? Czy wygodniej jechać przez Doboj i odpuścić, chociaż zerknięcie na Jajce i Travnik? Z góry dzięki za podpowiedzi.

z Budapesztu na Sarajewo to jednak lepiej wychodzi przez Osijek i Doboj, bo tak to przez Banja Lukę zajmie Ci przejazd z nawet szybkim zwiedzaniem ponad 10godz; oczywiście atrakcyjniejsza jest trasa Doliną Vrbasu i można spróbować, ale wtedy km wychodzi ~175 więcej;
proponuję w jedną stronę Doboj-Sarajewo, a na powrocie Dolina Vrbasu, my tak właśnie zrobiliśmy i to było najlepsze wyjście, jeśli jest w ogóle taka opcja
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 06.02.2016 19:42

Trasa Osijek-Doboj-Sarajewo żadnych widoków tylko zaniedbane miasta, trasa dosyć wygodna aczkolwiek wolna (ograniczenia prędkości, sporo tirów,typowa nasza krajówka) Krajobrazy zaczynają się od Sarajewa na południe ,
doliną Vrbasu nie jechałem to się nie wypowiadam. Chyba te kiero dobrze Ci radzi :D
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 06.02.2016 21:09

Tak jak napisała Sylwetka - dojeżdżamy wieczorem do Budapesztu i następnego dnia jedziemy przez BiH do Sarajewa na następny (niestety tylko jeden) nocleg. Stamtąd, przez Mostar bezpośrednio na Peljesac. Zależało mi, więc żeby bez nadmiernej starty czasowej zobaczyć jakieś charakterystyczne dla tego kraju widoki. Stąd wziął się pomysł na Vrbas.
Bardzo dziękuję wszystkim za podpowiedzi i sugestie. Trzeba będzie zweryfikować plany, zwłaszcza, że trzymają nas daty noclegów.
:?:
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 06.02.2016 21:27

1. a w opcji: Jajce-Travnik-Neum, którędy z Travnik-a? :roll:

2. w opcji: Jajce-Neum (omijając Travnik) którędy? :oops:

3. z Mostaru zaś którędy na Harceg-Novi? :oops:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.02.2016 21:53

Sol-Wagon napisał(a):1. a w opcji: Jajce-Travnik-Neum, którędy z Travnik-a? :roll:

kilometrów niewiele, jeżeli to po noclegu i np porannym zwiedzaniu Travnika, jechałbym tylko przez terytorium BiH: Travnik-Bugojno-Mostar-Stolac-Neum
Sol-Wagon napisał(a):2. w opcji: Jajce-Neum (omijając Travnik) którędy? :oops:

jw
Sol-Wagon napisał(a):3. z Mostaru zaś którędy na Harceg-Novi? :oops:

w tym wariancie jeszcze nie jechałem, ale albo jechałbym na Trebinje lub z ominięciem Neum skierował się na Slano i dalej Jadranką (tylko nie wiem czy przejście gr. na R428 jest otwarte dla międzynarodówki)
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 06.02.2016 22:08

lotnikwsk napisał(a):

Trasa Osijek-Doboj-Sarajewo żadnych widoków tylko zaniedbane miasta, trasa dosyć wygodna aczkolwiek wolna (ograniczenia prędkości, sporo tirów,typowa nasza krajówka) Krajobrazy zaczynają się od Sarajewa na południe ,
doliną Vrbasu nie jechałem to się nie wypowiadam. Chyba te kiero dobrze Ci radzi :D

Jeśli ktoś jedzie w rejon na południe od Splitu to dobry wariant podobnie jak do Czarnogóry.Jedzie się wolniej bo mniej autostrad,ale za Sarajewem widoki niesamowite.Trasa wolniejsza,ale i dużo tańsza bo mniej kilometrów,bo mniej płatnych autostrad a w BiH bardzo tanie paliwo(nigdzie w Europie nie spotkałem taniej nawet w Macedonii)dodatkowy atut to możliwość zwiedzenia Sarajewa-warto,ale starówka koniecznie wieczorem bo w dzień nie czuć tego klimatu.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 06.02.2016 22:10

te kiero napisał(a):
Sol-Wagon napisał(a):1. a w opcji: Jajce-Travnik-Neum, którędy z Travnik-a? :roll:

kilometrów niewiele, jeżeli to po noclegu i np porannym zwiedzaniu Travnika, jechałbym tylko przez terytorium BiH: Travnik-Bugojno-Mostar-Stolac-Neum

nocleg raczej gdzieś w Cro (przed wjazdem do BiH) lub n początku w BiH...
p.s. ten Travnik to takie trochę "koło" w tym wariancie...może jakiś "inny ciekawy" zamek jest po drodze? w Jajce jest zamek?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.02.2016 22:27

Sol-Wagon napisał(a):
te kiero napisał(a):

p.s. ten Travnik to takie trochę "koło" w tym wariancie...może jakiś "inny ciekawy" zamek jest po drodze? w Jajce jest zamek?

tak na Travnik trzeba odbić...
w Jajce jest twierdza + inne zabytkowe zabudowania i wodospad...
po drodze tak mw. tylko chyba zabudowania Pocitelj, ale tam zapewne byłeś, ewentualnie dopytaj Franza
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 06.02.2016 22:52

arabesqa74 napisał(a):Trzeba będzie zweryfikować plany,

Luiza dobrze że do wakacji daleko bo wątek się rozwija,
ale masz opcji przejazdu 8O
ja też zawsze mam dylemat jak jechać :?: :wink:
chłopaki już zęby zjedli na tych przejazdach tak że jak Ci doradzą to na pewno będzie dobrze i widokowo, 8) :papa:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 07.02.2016 08:57

W zeszłym roku w Macedonii było najtaniej!
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 07.02.2016 11:11

te kiero napisał(a):
Sol-Wagon napisał(a):
te kiero napisał(a):

tak na Travnik trzeba odbić...
w Jajce jest twierdza + inne zabytkowe zabudowania i wodospad...
po drodze tak mw. tylko chyba zabudowania Pocitelj, ale tam zapewne byłeś, ewentualnie dopytaj Franza

w BiH nic nie widziałem:) na Pd Cro też nie byłem:)
o Pocitelj słyszałem, ale do niego mogę startować już z Neum...
dzięki za podpowiedzi...
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 07.02.2016 11:23

lotnikwsk napisał(a):
arabesqa74 napisał(a):Trzeba będzie zweryfikować plany,

Luiza dobrze że do wakacji daleko bo wątek się rozwija,
ale masz opcji przejazdu 8O
ja też zawsze mam dylemat jak jechać :?: :wink:
chłopaki już zęby zjedli na tych przejazdach tak że jak Ci doradzą to na pewno będzie dobrze i widokowo, 8) :papa:

Dokładnie! :D
Ja jestem planistka :oczko_usmiech: Wolę 8 razy zapytać, niż ubzdurać sobie jakąś trasę, a później zonk.
Strasznie podoba mi się wersja przez Jajce, ale nie chce przeceniać naszych sił. Ile Waszym zdaniem zajmie przejazd Budapeszt - Sarajewo, w wersji podstawowej przez Doboj? Gdzieś czytałam relację przejazdu z Budapesztu na Banja Luka i przez góry, ale nie mogę jej teraz znaleźć.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 07.02.2016 12:20

MWN napisał(a):W zeszłym roku w Macedonii było najtaniej!

potwierdzam z perspektywy 3 lat.
na ten rok spodziewam się ceny za ON ok. 3 złote :D
drogie paliwo w Serbii 8O
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Droga przez Bośnię - strona 29
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone