Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga przez Bośnię

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lotnikwsk
Cromaniak
Re: Droga Przez Bośnię

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 26.01.2016 17:21

te kiero napisał(a):Google maps pokazuje prawie 17godz, ale proponuje nastawić się na sporo dłużej samej jazdy

dokładnie ,to nie jest trasa na 17 godzin.
Ja z Buljaricy (Czarnogóra) wracałem przez Kanion Pivy i Sarajewo 23 godziny co i tak uważam za sukces :mrgreen:
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 26.01.2016 18:13

a może taką drogą?
... okolice Glamoć w BiH baaardzo dzikie ale przez to piękne... i można pomykać bo mały ruch :D
aha, zaznaczona droga omijająca Budapeszt niestety na kilku odcinkach ma spore koleiny
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 26.01.2016 19:59

Dlaczego nie chcesz węgierskiej winiety? Przecież jej miesięczny koszt jest na prawdę niski...a może w 10-cio dniowej się zmieścisz?
dawidbryk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dawidbryk » 26.01.2016 20:16

Sol-Wagon napisał(a):Dlaczego nie chcesz węgierskiej winiety? Przecież jej miesięczny koszt jest na prawdę niski...a może w 10-cio dniowej się zmieścisz?

A jeżeli z węgierską winietą to jaka trasa ? w 10 dniowej spokojnie sie zmieszcze :oczko_usmiech:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.01.2016 20:32

dawidbryk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dawidbryk » 26.01.2016 20:59

Ile mniej więcej taka trasa przez Węgry z winietą na Makarską Riwierę może trwać ? Z Tarnowa oczywiście :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.01.2016 21:24

Nie wiem - nigdy nie jechałem przez Bośnię.
Czas trwania może być różny - w zależności od natężenia ruchu w dniu przejazdu, stylu jazdy kierowcy, pogody i .... :?:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.01.2016 22:44

dawidbryk napisał(a):Ile mniej więcej taka trasa przez Węgry z winietą na Makarską Riwierę może trwać ? Z Tarnowa oczywiście :lol:

google podaje 15godz, dodaj 2godz (spowolnienia, postoje) i masz 17 całości;

przy e-matricy na H, myślę, że z Tarnowa do Udvar (H/HR) czyli 670km przejedziesz szybciej niż z Udvar do Makarskiej 490km
gus
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gus » 26.01.2016 23:14

W 2013 wjechałem do Bośni w Gradiska o 13 a w Mostarze byłem o 19.Jazda przez Bośnia ma sens jeśli chce się zwiedzić Sarajewo albo Mostar lub przejechać się którymś kanionem.Najlepiej zarezerwować nocleg w Mostarze -i wtedy jest nocne zwiedzanie,naprawdę niezapomniane.Noclegi w Mostarze nie są drogie. Na drugi dzień dojechaliśmy do Orebicia w 3 godz.Jest to najlepsze rozwiązanie według mnie jak ktoś chce zobaczyć Mostar. Odpada wtedy wycieczka z Chorwacji.
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 27.01.2016 12:41

Ja również proponowałbym jazdę przez Węgry autostradami - nieduży koszt a spora oszczędność czasu i spokojnej jazdy.
Co do Bośni - no cóż, byłem wielokrotnie i uważam ten kraj za jeden z piękniejszych krajoznawczo i historycznie. Jeśli mam czas (a jest przecież urlop) wolę jechać wolniej przez Bośnię niż mało ciekawymi cro-autostradami.
Bośnia to nie tylko Mostar i Sarajevo... Jadąc omawianą trasą proponowałbym zerknąć na urzekający przełom rzeki Vrbas za Banja Luką, obowiązkowo zwiedzić miejscowość Jajce z długą i ciekawą historią oraz piękną okolicą (wodospad w mieście, jeziora... możliwość noclegu). Dalsza jazda przez płaskowyż Glamoć w kierunku miejscowości Livno też jest miłą dla oka atrakcją - widokowa dzikość przyrody :lol: . Przy odrobinie chęci poznania czegoś nowego Bośnia ma potencjał, a że drogi słabsze = no cóż, nie można mieć wszystkiego :oczko_usmiech:
gus
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gus » 27.01.2016 12:56

Zgadza się droga jest bardzo malownicza,przełom rzeki Vrbas urzeka widokami a Jajce z zabudowa i wodospadem chociaż pooglądać.Pisząc powyżej nie miałem na myśli ,że droga jest niewarta przejechania-tylko wtedy gdy się chce coś zobaczyć to wskazany jest nocleg w Bośni.
ernestkwapisz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ernestkwapisz » 05.02.2016 01:38

Podpisuje się pod ostatnimi wypowiedziami. Bośnia jest piękna. Ja osobiście jeżdżę zawsze przez Bośnię, mimo, że droga bardziej męcząca, za to widoki rekompensują wszystko.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.02.2016 20:42

Przejazd przez Bosnię ,jest dodatkową atrakcją do urlopu.Minus,że jest dłużej,konieczny raczej nocleg .Jednak jak dobrze zaplanujesz to coś dodatkowo zobaczysz.
Autostradą na południe Polski przejedziesz na raz ale zobaczysz tylko samochody.
W ubiegłe wakacje jechałem w tamtą stronę przez Sarajewo z noclegiem ,wracałem autostradą .Bosnia zapewniła mi dodatkowe wrazenia.
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 06.02.2016 10:37

Potwierdźcie, czy dobrze zaplanowałam: chcemy zrobić nocleg z krótkim, wieczornym zwiedzaniem Budapesztu, a kolejnego dnia przejechać trasę Osijek - Sarajewo. Zależy mi na atrakcyjności trasy, ale nie chciałabym rezygnować ze zwiedzania samego miasta. Ile zająłby przejazd Doliną Vrbasu do Sarajewa? Czy wygodniej jechać przez Doboj i odpuścić, chociaż zerknięcie na Jajce i Travnik? Z góry dzięki za podpowiedzi.
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 06.02.2016 14:15

Z Budapesztu do Sarajewa zdecydowanie najszybciej dojedziesz przez Osijek i przejście graniczne HR/BiH Slavonski Samac/Samac. Dodatkowo trzeba pamiętać że przejście graniczne Stara Gradiska/Gradiska na trasie do Banja Luki w sezonie jest jednym z najbardziej obciązonych na granicy chorwacko-bośniackiej. Droga z granicy przez Banja Lukę, Jajce, Travik do Sarajewa powinna zająć 4 do 5 godzin, natomiast z Samca przez Doboj około 3 godzin. Jeżeli z Sarajewa jedziesz dalej na południe, to zarówno kanion Driny i Pivy, jak i kanion Neretwy nie ustępują urodą Vrbasowi.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Droga przez Bośnię - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone