Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga przez Bośnię

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser
Re: Droga Przez Bośnię

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 23.08.2014 10:50

exec napisał(a):
i jeszcze jedno: jaką nawigacją posługujecie się jadąc przez BiH ? Bo większość programów map EU ma słabą zawartość tras właśnie w BiH.

Bartek.

Automapa już od 2 czy 3 lat ma świetnie pokrytą całą BiH i prowadzi bardzo dobrze. Jedyny poroblem to ograniczenia prędkości nie zawsze odpowiadające rzeczywistości - ale i nad tym pracują.
jo-asia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jo-asia » 23.08.2014 12:11

Korzystaliśmy z iGo i było OK.
exec
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) exec » 23.08.2014 14:00

jo-asia napisał(a):Korzystaliśmy z iGo i było OK.

Bardzo chętnie też bym kupił igo ale w Polsce nie wiem gdzie można kupić? Na mojego Larka chyba pozatym nie pasuje...
Na razie testuje na komórce be on Road.

Zobaczymy.....
MirekM
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MirekM » 25.08.2014 20:47

Z AutoMapą nie jest źle, ale bym nie przesadzał, że ma super pokrycie w Bośni. Kilka razy po polu lub lesie jechałem wg. AutoMapy. (w tym roku i w zeszłym).
W zeszłym roku na trasie Trebinje -Foca - Sarajewo - Zenica - Doboj - Bosanski Samac (dokładnie już nie pamiętam w którym momencie) chciała mnie poprowadzić wąską dróżką przez góry, a był nowy piękny kawałek drogi i tunel pod górami.
Ale generalnie jak poza nawigacją trochę się patrzy na znaki i drogę to jedzie się dosyć dobrze i bezpiecznie.
sam korzystam od wielu lat i okazuje się bardzo pomocna (bardziej w miastach niż w trasie).
michal_krk
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michal_krk » 26.08.2014 08:30

MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 26.08.2014 09:49

Nie zastanawiałeś się przez Seged, Beograd i potem albo przez Kosovo (autostrada) i od południa wjechać do MNE? Masze bardzo długie odcinki autostradowe, a przez BIH jedzie się fatalnie.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 26.08.2014 09:56

MirekM napisał(a):Z AutoMapą nie jest źle, ale bym nie przesadzał, że ma super pokrycie w Bośni. Kilka razy po polu lub lesie jechałem wg. AutoMapy. (w tym roku i w zeszłym).
W zeszłym roku na trasie Trebinje -Foca - Sarajewo - Zenica - Doboj - Bosanski Samac (dokładnie już nie pamiętam w którym momencie) chciała mnie poprowadzić wąską dróżką przez góry, a był nowy piękny kawałek drogi i tunel pod górami.
Ale generalnie jak poza nawigacją trochę się patrzy na znaki i drogę to jedzie się dosyć dobrze i bezpiecznie.
sam korzystam od wielu lat i okazuje się bardzo pomocna (bardziej w miastach niż w trasie).

Jak jechaliśmy z Blagaj do Mostaru to koniecznie chciała nas wprowadzić w ogromne pole winogron po lewej stronie wzdłuż lotniska :D, podczas gdy jechaliśmy normalną asfaltową drogą :D
natala
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) natala » 27.08.2014 12:15

Hej :)
Będę z moją drugą połówką w okolicach Omiś/Makarska i chcieliśmy zrobić taką pentlę >>Imotski(jezioro modro i crvene) >>przejście graniczne Vinjani Gornji >>Mostar >>Blagaj >>Wodospady Kravica>>powrót
Moje pytanko jest następujące jak wygląda stan dróg od przejścia granicznego do Mostaru w miarę okej czy raczej odradzacie ? :?: :?:
MirekM
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MirekM » 27.08.2014 20:17

Od Metovic do Mostaru droga bardzo dobra. Jechałem też w bok do Medjugorje i też nie było źle. Jedynie trochę nieciekawie było jak robiłem skrót do Neum przez góry. Asfalt OK ale trochę wąsko, miejscami na 1,5 samochodu, pobocze szutrowe w miarę szerokie, także mijanki możliwe, tylko trzeba czasami zjechać z asfaltu.
miro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro » 27.08.2014 21:02

natala napisał(a):Hej :)
Będę z moją drugą połówką w okolicach Omiś/Makarska i chcieliśmy zrobić taką pentlę >>Imotski(jezioro modro i crvene) >>przejście graniczne Vinjani Gornji >>Mostar >>Blagaj >>Wodospady Kravica>>powrót
Moje pytanko jest następujące jak wygląda stan dróg od przejścia granicznego do Mostaru w miarę okej czy raczej odradzacie ? :?: :?:
Jechałem tą trasą 18.08,wszystkie drogi są w porządku! Jedźcie śmiało.
natala
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) natala » 28.08.2014 07:31

Dzięki wielkie :D :D :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 28.08.2014 20:43

michal_krk napisał(a):Witajcie,

w sobotę wyjeżdżamy do Czarnogóry (Becici) - trzy rodziny każdy po jednym dziecku :) - wybraliśmy taką trasę
Co w ogóle sądzicie o Becici - jest tam cos do zobaczenia ?- gdzie warto pojechać ? - myślimy o Tiranie w sumie to jakieś 160km ale może i warto zobaczyć ?? Jak sądzicie - proszę o opinie...

jechalismy ostatnío podobna trasa, jest ok, odcinek mogacy przysporzyc trudnosci to M18 Brod - Hum na dojezdzie do MNE,
Becici i Milocer zaliczone na szybko, jak dla nas za duzo nadziubdziane domostw i naroda ruskiego, nie zdziwcie sie jak beda do Was miejscowizagadywac po Rosyjsku, duzo brudniej niz w HR,
Albania liznieta tylko polnocna: Shkodra i okolice, napewno tam nie wrocimy, chyba ze od poludnia i strony Greckiej
maradek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maradek » 30.08.2014 13:04

natala napisał(a):Hej :)

Gdybyście chcieli odpuścić Imotski (lub wybrać inną drogę powrotną), to możecie pomyśleć o takiej trasie: Makarska - Zagvozd (wjazd na autostradę) - Vgorac (zjazd z autostrady) - Ljubuski - Mostar

Jakość dróg dobra. Z Ljubuski do Wodospadów Kravica doba trasa i duży parking na miejscu. Na trasie Ljubuski - Mostar można wyskoczyć na wschód do Medjugorje.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.09.2014 08:36

20.08.-02.09.
przejechaliśmy Bośnię wzdłuż i wszerz;
wszystko przejezdne,
świeże zapadlisko ziemi w Dolinie Vrbasu przed Banja Luką, przejezdny jeden pas
zapadlisko ziemi za Dobro Polje do Miljevina zabezpieczone (kawałek szutrówki), tak jak na Brod-Hum/Scepan Polje;
serpentyny/tunele Pluzine-Trsa mnóstwo skał i kamieni na drodze

spostrzeżenia navi Be-On-Road w Bośni

przejazd przez Durmitor prościzna, żałuję że jechałem tak szybko zasugerowany wypowiedziami o długim przejeździe, tam trzeba wrócić na kilka dni
lightning3
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lightning3 » 05.09.2014 16:11

maradek napisał(a):
Gdybyście chcieli odpuścić Imotski (lub wybrać inną drogę powrotną), to możecie pomyśleć o takiej trasie: Makarska - Zagvozd (wjazd na autostradę) - Vgorac (zjazd z autostrady) - Ljubuski - Mostar

Jakość dróg dobra. Z Ljubuski do Wodospadów Kravica doba trasa i duży parking na miejscu. Na trasie Ljubuski - Mostar można wyskoczyć na wschód do Medjugorje.

też jechaliśmy tą drogą tydzień temu. polecił nam ją jakiś chorwat w splicie. Dobry patent żeby pojechać do Medugorie i do Mostaru. Na przejściu brak kolejek, tylko lokalny ruch. Widoki przepiękne, koło Vrgorac choć... droga mimo ze w dobrym stanie to kręta i czasami słabo oznakowana. Nie używajcie skrótów (Automapa -> trasa optymalna odradzam, szybka polecam) bo Hołek potrafi czasami tam pokierować taką drogą ze dziękuję.... niby asfaltowa ale słabo oznakowana, serpentyny i zwolnienia do 20 kmh na zakrętach
wracaliśmy przez Metkovic i na Dubrownik. Znacznie lepsza droga. aha - nie jedźcie na Trebinje, w Mostarze lokalsi odradzają tą drogę :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Droga przez Bośnię - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone