Re: Droga Przez Bośnię
napisał(a) kubek_77 » 18.08.2014 12:27
No więc... wbrew paranoi
będę to powtarzał!
Wróciłem w weekend przez Bośnię i Hercegowinę. Trasa Dubrovnik- Mostar - Bugojno - Jajce - Banja Luka i w górę na Chorwację, później Węgry. Droga przejezdna! W dwóch miejscach lekkie utrudnienia, ale zero korka czy jakichkolwiek przystanków. Zwolniłem jedynie zgodnie ze znakami do 20 km/h. Utrudnienia w okolicach Jajce (osunęła się ziemia i zerwało jeden pas) oraz w dolinie Vrbasu (tam za to osunęła się ziemia na drogę i zajęła połowę jednego z pasów). Robotnicy na miejscu pomimo weekendu, pracowali i usuwali utrudnienia.
Co prawda w dolinie Vrbas złapał nas deszcz i było mniej malowniczo niż jak jechaliśmy w kierunku Jadranu, jednak i taką atrakcję jak zachmurzone szczyty miło było oglądać.
Polecam jadącym w kierunku Dubrovnika i okolic przejazd przez BiH. Droga przecudna, jak będziecie mieli słoneczny dzień to zapewniam, że przejedziecie niektóre odcinki z tzw otwartą "paszczą". Jest lekka gimnastyka na zakrętach, zjazdach i podjazdach, ale w końcu to mają być wakacje, a nie wyścig po autostradzie kto pierwszy na plażę.
I jeszcze jedno - to nie jest droga dla "oszczędnych" (by na opłatach za autostrady zaoszczędzić). Tu trzeba mieć auto w dobrym stanie tech i przygotować się na częstsze wlewanie do baku paliwa.
Kraj nie jest taki biedny i dziki jak to się zwykło pisać, czytać i myśleć. Widać zniszczenia wojenne (pomimo 20 lat jakie upłynęły od wojny) i widać miejscami biedę, jednak powiedziałbym, że miejscami wygląda to lepiej niż na Węgrzech. Ogólnie odniosłem bardziej pozytywne wrażenia z przejazdu przez wsie BiH niż przez wioski na Węgrzech.
Jednak jeszcze raz podkreślę, przy odrobinie szczęścia (słonecznej pogodzie) będziecie zadowoleni z tego co zobaczycie - jest przepięknie.