Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Droga przez Bośnię

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kk_1
Odkrywca
Re: Droga Przez Bośnię

Nieprzeczytany postnapisał(a) kk_1 » 07.08.2014 14:51

konrad_b napisał(a):Dzisiaj po południu wyruszamy do Ulcinj z Rzeszowa. Odradzacie więc przejazd przez Bośnię? Z informacji wynika, że wiele miejscowości jest podtopionych. Nie wiemy zatem czy zdecydować się na przejazd przez Kanion Pivy czy może wybrać trasę przez Chorwację, autostradami.

Dziękuję za rady ;)

Jedź przez Chorwacje, wracaj przez Bośnię :)
JustineM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JustineM » 07.08.2014 17:40

Masakra. Ogłosili klęskę żywiołową. Nie ma dróg są osuwiska, dużo miejscowości jest odciętych od jakiejkolwiek pomocy. Domy toną w wodzie i błocie. Odwołane sa pociągi..... a czy ktoś wie jak jest w Serbii? My jedziemy przez Chorwację, natomiast wracać byśmy chcieli jakoś inaczej, bo droga autostradą monotonna i nudna i znana już na pamięć...
borysa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) borysa » 07.08.2014 20:04

noras napisał(a): 19. lipca, http://goo.gl/maps/5Oigg - taką trasą.

Dzięki. Niestety ze względu na wczorajsze i dzisiejsze wieści będę musiała zmienić swoje plany wakacyjne.
uluniak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) uluniak » 07.08.2014 21:12

Ja póki co bym odradzała podróż przez Bośnię przynajmniej jeszcze przez pare dni dopóki nie opanują sytuacji. Drogi są raczej przejezdne - z tego co podają to ze Slavonskiego Brodu mozna dojechac do Sarajewa i Mostaru,(z Šamca przez Modričę już nie). W niektórych miejscach można poruszać się tylko jednym pasem ruchu więc na pewno dużo czasu można stracić....w ciągu paru dni sytuacja się na pewno unormuje.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.08.2014 10:28

uluniak napisał(a):(z Šamca przez Modričę już nie)

gdzie znalazłaś takie info? faktycznie nie można?

dziś przekopałem kilka stron bośniackich i srpskich, i nic o tym nie ma;
natomiast nt drogi Dobro Polje-Miljevina informacje są sprzeczne: jedni piszą że zamknięta i objazd przez Jelasice (ale gdzie ona leży???), drudzy że jest puszczona jedna nitka jezdni dla osobówek,
i bądź tu mądry :roll:
uluniak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) uluniak » 08.08.2014 19:35

te kiero napisał(a):
uluniak napisał(a):(z Šamca przez Modričę już nie)

gdzie znalazłaś takie info? faktycznie nie można?

dziś przekopałem kilka stron bośniackich i srpskich, i nic o tym nie ma;
natomiast nt drogi Dobro Polje-Miljevina informacje są sprzeczne: jedni piszą że zamknięta i objazd przez Jelasice (ale gdzie ona leży???), drudzy że jest puszczona jedna nitka jezdni dla osobówek,
i bądź tu mądry :roll:

Wczoraj byly takie inf na stronie BIHAMK-u (bosanski i hercegovački auto moto klub), nieprzejezdny byl odcinek drogi z Modričy w strone Doboju na wysokosci miejscowosci Vranjak. Dzis byl bardzo sloneczny dzien. Widzialam ze poziom rzeki Bosni znacznie opadl wiec juz droga jest przejezdna. Na tej stronce tez pisze ze dalej jest zamknieta droga Dobro Polje- Miljevina i ze trzeba jechac objazdem przez Rogatice i Goražde ale jak jest na prawde niestety nie wiem...
JustineM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JustineM » 08.08.2014 20:22

jesteśmy w Slavonskim Brod cały dzień i nie pada, na moście widać ruch w dwie strony. Tutejsi mówią, że są objazdy, ruch wahadłowy i korki... Jutro rano zadecydujemy co dalej... czy na Mostar czy robimy kółeczko i na Zagrzeb. Powiem Wam, że mi się już tu podoba. Wypiłam dziś Karlovaćko i zjadłam burka :) ehhh życie na urlopie jest piękne. Pozdrawiam
kubek_77
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubek_77 » 08.08.2014 20:42

Nie wiem skąd taka "paranoja" na forum o drogach i klęskach w BiH. Jestem aktualnie w Dubrovniku, jechaliśmy przez Bośnię drogą od Banja Luki przez Jajce do Mostaru i wszystko było pięknie i przejezdne drogi. Kraj przeuroczy i wart poznania. Nawet z Mostaru do Slano przejechaliśmy się górami.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 08.08.2014 20:48

moosia
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) moosia » 08.08.2014 21:41

Hola!

Melduję że wczoraj dojechaliśmy. Jechaliśmy w godzinach popołudniowych przez BIH przez trasę jak prowadzi google i automapa. Od przejścia granicznego przez Samac, Crkvina, Milosevac, Kotorsko, Doboj , Zepce, Nemila, Zenica, visoko, Sarajevo, Trnovo, Miljevina, Foca. Wczoraj popołudniem jechaliśmy przez te drogi, wieczorem o 21 dojechaliśmy do FOCA. Wszystkie drogi przejezdne, mały ruch, mało tirów było. Nie było żadnego znaku że są objazdy. Wieczorem droga Trnovo Miljevina Foca przejezdna bez problemu (cały czas piękne asfalty, szeroko, normalnie - tamto miejsce gdzie jest osuwisko błota i kamieni z góry to fragment może 50 metrów - jest wcześniej znak ograniczenia prędkości do 10 km. Kamyczki są małe jak szutr, króciutki odcinek, szeroko. Jechaliśmy nową furą więc obaw miałam pełno przed podróżą przez te rejony ale od babki z FOCA gdzie spaliśmy mieliśmy info że wszystkie te drogi są bezpieczne i bez problemów przejezdne i tak było.

Dziś rano jechaliśmy z FOCA, przez Scepan Polje do Motickiego Gaju pod Zabljakiem przez miejscowość TRSA (więc droga przez góry a nie ta przez Niksić). JEST SUPER!!! SUPER asfalt, dziur wcale dużo nie ma i nie jest to żaden test zawieszenia jechać przez tą drogę jak gdzieś wyczytałam. WARTO JECHAĆ TAMTĘDY, widoki przecudowne. Kultura na drodze - lokalesi jak widzą auto nadjeżdżające to czekają aż się przejedzie jeśli jest zbyt wąsko żeby dwie fury się wyminęły. Nawet jakiś kamper jechał tą drogą.

Dziś pogoda w Durmitorze boska, słoneczko i ciepło ale wczesniej podobno cały czas lało.

My rowerowo eksplorujemy tereny, dziś rowery wtargaliśmy na jeden ze szczytów mniejszych, jutro kolejne,. Za kilka dni lecimy w kierunku PLAV zrobić atak na kolejne góry :)

Pozdrawiam!
Agnieszka
kubek_77
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubek_77 » 08.08.2014 22:29

Ja jechałem co prawda 1 sierpnia.
W jednym miejscu jedynie było ograniczenie do 20 km/h z powodu osuniętej ziemi. Teraz poczytałem te niusy i mało konkretów jest, TVN jak zawsze katastrofę widzi nawet w braku faktycznej katastrofy... Popytam jutro naszej Chorwatki czy jakieś u nich inf. w TV są. Oglądałem te filmiki i niusy, co wrzuciliście, aż się wierzyć nei chce bo w Dubrowniku słońce jak balija i zero chmurki. Szczerze planuję wracać przez BiH bo kraj przepiękny i trochę nie w smak mi te plany zmieniać na A1.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 09.08.2014 09:12

moosia napisał(a):Hola!

Melduję że wczoraj dojechaliśmy. Jechaliśmy w godzinach popołudniowych przez BIH przez trasę jak prowadzi google i automapa. Od przejścia granicznego przez Samac, Crkvina, Milosevac, Kotorsko, Doboj , Zepce, Nemila, Zenica, visoko, Sarajevo, Trnovo, Miljevina, Foca. Wczoraj popołudniem jechaliśmy przez te drogi, wieczorem o 21 dojechaliśmy do FOCA. Wszystkie drogi przejezdne, mały ruch, mało tirów było. Nie było żadnego znaku że są objazdy. Wieczorem droga Trnovo Miljevina Foca przejezdna bez problemu (cały czas piękne asfalty, szeroko, normalnie - tamto miejsce gdzie jest osuwisko błota i kamieni z góry to fragment może 50 metrów - jest wcześniej znak ograniczenia prędkości do 10 km. Kamyczki są małe jak szutr, króciutki odcinek, szeroko. Jechaliśmy nową furą więc obaw miałam pełno przed podróżą przez te rejony ale od babki z FOCA gdzie spaliśmy mieliśmy info że wszystkie te drogi są bezpieczne i bez problemów przejezdne i tak było.

Pozdrawiam!
Agnieszka

i to się nazywa konkret, przywracasz mi wiarę, super wiadomości
thx
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 09.08.2014 12:06

moosia napisał(a):Dziś rano jechaliśmy z FOCA, przez Scepan Polje do Motickiego Gaju pod Zabljakiem przez miejscowość TRSA (więc droga przez góry a nie ta przez Niksić). JEST SUPER!!! SUPER asfalt, dziur wcale dużo nie ma i nie jest to żaden test zawieszenia jechać przez tą drogę jak gdzieś wyczytałam. WARTO JECHAĆ TAMTĘDY, widoki przecudowne. Kultura na drodze - lokalesi jak widzą auto nadjeżdżające to czekają aż się przejedzie jeśli jest zbyt wąsko żeby dwie fury się wyminęły. Nawet jakiś kamper jechał tą drogą.
Agnieszka

czyli jechaliście "normalnie" przez Durmitor...?
JustineM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JustineM » 10.08.2014 09:25

Witam
Droga z Slavonski brod-Zenica-Mostar w 100% przejzdna. Zero utrudnień. Można jechać :) Pozdrawiam z MNE
annawy72
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) annawy72 » 10.08.2014 17:29

moosia napisał(a):Hola!

Dziś rano jechaliśmy z FOCA, przez Scepan Polje do Motickiego Gaju pod Zabljakiem przez miejscowość TRSA (więc droga przez góry a nie ta przez Niksić). JEST SUPER!!! SUPER asfalt, dziur wcale dużo nie ma i nie jest to żaden test zawieszenia jechać przez tą drogę jak gdzieś wyczytałam. WARTO JECHAĆ TAMTĘDY, widoki przecudowne. Kultura na drodze - lokalesi jak widzą auto nadjeżdżające to czekają aż się przejedzie jeśli jest zbyt wąsko żeby dwie fury się wyminęły. Nawet jakiś kamper jechał tą drogą.

Dziś pogoda w Durmitorze boska, słoneczko i ciepło ale wczesniej podobno cały czas lało.

My rowerowo eksplorujemy tereny, dziś rowery wtargaliśmy na jeden ze szczytów mniejszych, jutro kolejne,. Za kilka dni lecimy w kierunku PLAV zrobić atak na kolejne góry :)

Pozdrawiam!
Agnieszka

Ja tylko dodam, że na trasie Foce Żabijak przez Trsa pojawił się przed nami autobus. Szacunek wielki dla kierowcy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Droga przez Bośnię - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone